Otázka pro prof. MUDr. Petra Pazdioru, CSc., z Krajské hygienické stanice

Zeptali jsme se prof. MUDR. Petra Pazdiory, CSc., vedoucího protiepidemického odboru KHS Plzeň: "Hrozí Plzeňskému kraji epidemie žloutenky nebo tuberkulózy?"

Cílená propagace v Plzni

Zeptali jsme se prof. MUDr. Petra Pazdiory, CSc., vedoucího protiepidemického odboru KHS Plzeň: "Hrozí Plzeňskému kraji epidemie žloutenky nebo tuberkulózy?"

Epidemie virové hepatitidy A, které se vyskytly v posledních letech na Karlovarsku a na jižní Moravě se mohou vyskytnout i v dalších částech republiky, včetně Plzeňského kraje. Prvním mechanismem šíření může být dodávka kontaminovanych potravin na trh. K této situaci došlo v ČR v r. 1979 a onemocnělo cca 30 tisíc osob. K obdobným epidemiim dochází v řadě zemí i v současnosti. Druhý, pravděpodobnější mechanismus přenosu je šíření od člověka k člověku prostřednictvím kontaminovanych rukou, předmětů. Při zavlečení infekce do komunit s nižší osobní hygienou se dalšímu šíření těžko bráníme. Prevencí je důsledná trvala osobní hygiena, případně je možné zájemce i preventivně očkovat.

Co se týká TBC, tam nelze do budoucna vyloučit epidemie menšího rozsahu, např. ve věznicích, v početných rodinách. Zde je ale možné včas infekci lokalizovat, izolovat zdroje a kontakty přeléčit. Každopádně je třeba vědět, že TBC se šíří jen při dlouhodobém a opakovaném kontaktu. Náhodný jednorázový kontakt např.v MHD není pro šíření infekce dostatečný.

Děkujeme prof. MUDr. Petrovi Pazdiorovi, CSc., za čas, který nám věnoval.

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
The Loop Jazz Club

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka