Ozvěny Ekofilomu sledovalo v Plzni 500 žáků a studentů

Více než 500 žáků a studentů navštívilo minulý týden projekce dokumentů o problémech a stavu životního prostředí a besedovalo s hosty. Během týdenního filmového maratónu měli Plzeňané možnost zhlédnout celkem 18 dokumentů a 10 animovaných krátkých filmů o problémech a ochraně životního prostředí.

Cílená propagace v Plzni

Projekce navštívilo více než 550 diváků z 10 plzeňských základních a středních škol i veřejnosti. Největší zájem byl o projekce filmů Plast v mojí vodě, Vlčí hory, Divoké Slovensko, projekce kratších dokumentů František svého druhu, Příběh šimpanzího trusu, Mandala z odpadků a Pneumatiky. Pilotní ročník Ozvěn Ekofilmu mohl být uspořádán díky finanční podpoře Nadačního fondu Zelený poklad. Dokumenty poskytlo zdarma Ministerstvo životního prostředí, které bude další ročník Ekofilmu pořádat na podzim letošního roku. Organizátoři teď vyhodnocují spokojenost návštěvníků s projekcemi. 

Hosté besed zaujali

Na projekcích se školy i veřejnost mohly potkat se zajímavými hosty. Lenka Brunclíková z Katedry antropologie FF ZČU v Plzni zaujala studenty svým výzkumem odpadu a vysvětlením všech souvislostí jeho vzniku, ukládání a recyklace. Na to, jak žít bez produkce odpadu, odpověděla: „Pokud chcete žít, musíte vlastně produkovat odpad. Nicméně jsou možnosti, jak produkovat odpadu méně a znovu používat staré věci nebo jim přidávat novou hodnotu.“ Dozvěděli jsme se i nelichotívá čísla, která ukazují, že průměrný obyvatel ČR vyprodukuje průměrně 310 kg odpadu za rok. 

Závažné téma se řešilo po dokumentech Ať žije Francie a Na pomezí: Neznámé příběhy Fukušimy. Jan Rovenský z Greenpeace si s námi povídal o destruktivních dopadech jaderných pokusů i rizicích jaderných elektráren. Detailně jsem si s ním rozebrali, co se přihodilo v japonské Fukušimě a jaké dopady měla tato událost na život místních obyvatel. „V Japonsku měli velké štěstí, že většina radioaktivního spadu šla na moře, ve střední Evropě by taková katastrofa měla mnohem vážnější následky a pravděpodobně by vedla k velké migraci lidí. Při katastrofě v Černobylu byl přesídlen 1 milion obyvatel.“ Studentky a studenti s ním dále živě debatovali i o vlivu radioaktivity na lidské zdraví, o přístavbě bloků Jaderné elektrárny Temelín a dilematu mezi hospodářským přínosem jaderných elektráren a riziku jaderné havárie. Fotograf a cestovatel Jaroslav Fogeltanz informoval o zanikání jedinečného způsobu života Pygmejů, Nuerů a dalších afrických kmenů v návaznosti na dokument o vytlačování kmene Suri z jeho území.

Mnoho zvídavých otázek vzbudil film Příběh šimpanzího trusu a především beseda se zooložkou a kurátorka chovu opic v ZOO Plzeň Ing. Lenkou Václavovou a chovatelkou šimpanzů Monikou Novákovou. Žáci a žákyně se tak dozvěděli, že práce se šimpanzi je velmi náročná. „Šimpanz je  nejnebezpečnější z lidoopů, má 6krát větší sílu než člověk, a proto chovatelé do výběhu šimpanzů nechodí pokud jsou uvnitř. Je to cholerické a nebezpečné zvíře, nikdy nepoznáte, kdy se naštve. Zároveň jsou velmi chytří, mentálně jsou na úrovni tříletého dítěte.“ vysvětlovala chovatelka šimpanzů Monika Nováková.


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka