Památky finišují s programem, někde otevřou také o podzimních prázdninách

Přestože nastává na památkách kraje ve správě NPÚ konec hlavní sezóny, některé budou mít mimořádně otevřeno i v pondělí a v úterý.

Cílená propagace v Plzni

Výročí republiky, v neděli 28. 10., oslaví všechny památky vstupem zdarma pro děti, studenty a seniory. Během víkendu čeká na návštěvníky i několik zajímavých kulturních akcí. Sto let ve vlastnictví státu si připomene 27. 10. zámek Červené Poříčí noční prohlídkou za svitu barevných lamp. Pohodový program v přírodě spojený s podzimními trhy a komentovanými prohlídkami parkem nabídne 28. 10. zámek Kozel. Na hradě Velhartice si sportovci 27. 10. doběhnou pro Hradní klíč, nejmenší závodníci se mohou těšit na pohádku i lampionový průvod.

K příležitosti 100. výročí vzniku Československa v neděli 28. října bude dětem, studentům a seniorům umožněn vstup zdarma na všechny objekty ve správě Národního památkového ústavu. „Tímto netradičním způsobem se připojujeme k oslavám stého výročí založení republiky a 28. října budou mít děti, studenti a senioři vstup zdarma na všechny památky plzeňského kraje. Chceme tak především rodiny s dětmi a mladé lidi povzbudit v zájmu o naše kulturní dědictví,“ uvedl ředitel Národního památkového ústavu v Českých Budějovicích Petr Pavelec.

Vybrané památky budou mít mimořádně otevřeno i v době podzimních prázdnin v pondělí 29. a v úterý 30. října. Po oba dva dny budou otevřeny zámky Manětín, Nebílovy a hrad Velhartice. Klášter Kladruby bude provádět v pondělí 29. 10. ve vybraných časech, v 11:00, 13:00, 14:00 a 15:00 hodin.

Zámek Červené Poříčí
„Již je tomu sto let, kdy se zámek Červené Poříčí ocitl v rukách českého státu. Jak dnes vypadá a jakými útrapami prošel za poslední století, návštěvníci uvidí při nočních prohlídkách. Hlavní zámeckou budovu rozsvítíme pestrobarevnými světly, při kterých nahlédneme pod pokličku historie“, vysvětluje kastelán Marcel Čermák.
Noční prohlídky za svitu barevných lamp místnostmi hlavní zámecké budovy začínají v 18:30, 19:00, 19:30 a 20:00 hodin.

Zámek Kozel
Terasa zámku Kozel se v neděli 28. října promění v podzimní tržiště. „Návštěvníkům nabídneme pestrý sortiment originálních řemeslných produktů, celou řadu výtečných potravin z Česka i ze zahraničí a bohatý výběr občerstvení“, láká kastelán Jan Polívka. Připraveny jsou i komentované prohlídky parku, kterých se ujme pan Vladislav Vlach, vedoucí údržby parku a zahrad. Prohlídky vycházejí v 10:00, 14:00 a 16:00 hodin od budovy jízdárny.

Hrad Velhartice
Jubilejní XX. ročník tradičního závodu nazvaného „Běh o hradní klíč“, kterým se pro letošní rok uzavřou brány hradu Velhartice, startuje v sobotu 27. října v 13:00 hodin. Nejmenší závodníci se mohou těšit na pohádku Kašpárek a strašidlo od 16:10 hodin nebo lampionový průvod. Na vítěze hlavního běhu čeká vyhlídkový let balonem. Celý den zakončí ohňostroj.


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka