Památník Díky, Ameriko! v Plzni ochrání nový systém

Plzeň začne využívat takzvanou inteligentní videoanalýzu pro ochranu památníku Díky, Ameriko!

Cílená propagace v Plzni

Ten bývá často znečišťován a poškozován, město jej proto chce pomocí speciální kamery a nového systému ochránit. Novinka dokáže rozpoznat neobvyklé chování v daném místě, nežádoucí pohyb, shromažďování více osob, odložené zavazadlo a podobně, následně systém automaticky vyvoláním poplachu upozorní obsluhu kamerového centra. Podobně zajistit chce krajská metropole postupně i další místa.

„Prostranství kolem Díky, Ameriko! patří z hlediska pohybu osob k nejexponovanějším místům v Plzni. V noci se tam často srocují mladí lidé z okolních barů, přes den pak kolem posedávají skupiny bezdomovců. Přestože jsme zajistili zvýšený dohled, který vykonávají hlídky městské a státní policie, máme zde stále velké množství případů znečištění a vandalismu, proto takto reagujeme,“ uvedl radní pro oblast bezpečnosti Martin Zrzavecký.

Podle radního pro oblast Smart Cities a podpory podnikání Vlastimila Goly hlídá pomník kamera s rozlišením 4K, na níž byla v uplynulých dnech spuštěna ve zkušebním režimu inteligentní videoanalýza. „Inteligentní videoanalýza je standardní součástí poslední generace kamer i v rozlišení FHD instalovaných v rámci našeho městského kamerového systému. Jedná se o systém, který najde využití při ochraně vybraných objektů, případně při identifikaci mimořádného chování osob. Je schopen identifikovat vstup do předem definované oblasti, překročení definované linie včetně směru, shromažďování osob, odložení předmětu a tak dále. Kritérií pro vyvolání poplachu je možno nastavit velmi mnoho a podrobně je specifikovat. Poplachy jsou automaticky zobrazovány na samostatném monitoru, kterým bylo dovybaveno centrální pracoviště obsluhy městského kamerového systému,“ vysvětlil Vlastimil Gola.

„V minulosti se již kamera v ochraně památníku před vandaly osvědčila. Strážníkům městské policie se díky kamerovému systému podařilo zadržet ženu, která přímo na památník močila. Hlídka ženu zastihla ještě u pomníku a pro opilost a agresivitu byla převezena na záchytnou stanici. I proto, že je památník evidován jako válečný hrob, snaží se město všemi dostupnými prostředky zajistit vhodné chování občanů na tomto místě,“ doplnil Aleš Průša, vedoucí magistrátního odboru bezpečnosti, prevence kriminality a krizového řízení.

Podle Josefa Brůhy ze Správy veřejného statku města Plzně krajská metropole aktuálně provozuje 176 kamer. „Po zaškolení obsluhy a řádném ověření systému předpokládáme jeho využití i na dalších kamerách, které mají systém inteligentní videoanalýzy integrován a z provozního hlediska bude její použití možné. Chtěli bychom takto hlídat například odstavné parkoviště v Regensburské ulici v Křimicích,“ uvedl Josef Brůha. 


Fotogalerie
The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
st 15.05.2019 14:10



0 +
 
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka