Páteční Festival regionálních potravin na nádvoří Prazdroje láká na Emanuela Ridiho

Také letos ožije nádvoří Plzeňského Prazdroje oblíbeným Festivalem regionálních potravin Plzeňského kraje. Již posedmé je připraven bohatý program pro malé i velké.

Jarní servisní akce AUTO CB

V pátek 15. září od 11 do 16 hodin festival návštěvníkům nabídne farmářský trh s nejlepšími regionálními potravinami, ochutnávky, zahradnickou dílnu a dvě kuchařské show. Jejich hvězdou letos bude Emanuele Ridi.

Lokální potraviny jsou stále oblíbenější a Festival Regionálních potravin Plzeňského kraje je ideální příležitostí zjistit, které potravinářské výrobky se letos staly nositeli značky Regionální potravina. Zároveň také nabízí možnost tyto potraviny ochutnat a nakoupit.
„Nákupem lokálních produktů lidé dostanou čerstvé a mnohem kvalitnější potraviny a zároveň tím podpoří místní výrobce,“ říká hejtman Plzeňského kraje Josef Bernard. „Chceme, aby lidé věděli o kvalitních potravinách v našem kraji,“ vysvětluje hejtman, proč Plzeňský kraj festival každoročně pořádá. „Ještě před několika lety byl pojem regionální potravina něčím naprosto výjimečným. Dnes díky farmářským trhům a podobným soutěžím vešel ve všeobecnou známost. Je ale důležité stále trvat na skutečně místním původu a vysoké kvalitě těchto potravin,“ doplňuje hejtman.   

Kromě vyhlášení vítězů soutěže Regionální potravina a farmářského trhu s oceněnými produkty nabídne festival inspiraci, jak se dá s využitím regionálních potravin vařit.  Za sporák se postaví oblíbený Emanuele Ridi a během dvou kuchařských show ukáže své kulinářské umění, jehož výsledek budou moci návštěvníci také ochutnat.
Na své si během festivalu přijdou i děti. V zahradnické dílně se dozví něco o bylinkách a jejich pěstování, vyzkouší si, jak se dojí kráva, a připraveny pro ně budou i různé hry se zemědělskou tematikou.

Na návštěvníky ale čeká také škola čepování piva, soutěže o ceny, stánky zahraničních regionů a v závěru festivalu také známé písně Waldemara Matušky v podání Vladimíra Waldy Nerušila a kapely Country Band.
Festival Regionálních potravin Plzeňského kraje se koná za finanční podpory společnosti NET4GAS.

Regionální potravina 2017
Soutěž o značku Regionální potravina vyhlašuje už osmým rokem Ministerstvo zemědělství a Státní zemědělský a intervenční fond a její organizací je v našem kraji pověřena Krajská agrární komora Plzeň, Místní akční skupina Pošumaví, z.s. a Úhlava, o.p.s.
Do soutěže se letos v Plzeňském kraji přihlásilo 27 výrobců s 81 produkty. Soutěžilo se v devíti kategoriích a největší zájem byl o kategorii Alkoholické a nealkoholické nápoje. Naopak kategorie Masné výrobky trvanlivé, tepelně neopracované, konzervy a polokonzervy zůstala bez svého šampióna. Vítězové soutěže převezmou na Festivalu Regionálních potravin Plzeňského kraje certifikát a s ním i právo užívat po dobu čtyř let na vítězných výrobcích logo Regionální potraviny.

Vítězové Regionální potraviny:

 Kategorie: Výrobek a výrobce:
1. Masné výrobky tepelně opracované včetně uzených mas ŘEZNICKÝ COP PIKANTNÍ ŘEZNICTVÍ – PIRNÍK, SPOL. S R.O.

2. Masné výrobky trvanlivé, tepelně neopracované, konzervy a polokonzervy BEZ OCENĚNÍ

3. Sýry včetně tvarohu ŠÁDIN ING. OLGA LUKŠOVÁ

4. Mléčné výrobky ostatní KEFÍR VÁCLAV DUB

5. Pekařské výrobky včetně těstovin KLATOVSKÝ SVATEBNÍ KOLÁČ STŘEDNÍ ŠKOLA ZEMĚDĚLSKÁ A POTRAVINÁŘSKÁ KLATOVY

6. Cukrářské výrobky včetně cukrovinek MÜSLENKY S VIŠNĚMI LENKA HAVLOVÁ

7. Alkoholické a nealkoholické nápoje KAROLÍNA SVĚTLÁ 13° ROBERT BENEŠ

8. Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě KOUZELNÉ HRUŠKY SE SKOŘICÍ OD MACHÁČKŮ S.R.O.

9. Ostatní SIVEN UZENÝ S HLAVOU ZPRACOVNA RYB KLATOVY A.S.



The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka