Pavilon skla v Klatovech lze navštěvovat celoročně

Velkým celoročním turistickým lákadlem Plzeňského kraje je Pavilon skla v Klatovech, který byl před čtyřmi lety rekonstruován s přibližně třináctimilionovou dotací z Evropské unie.

Cílená propagace v Plzni

 A to prostřednictvím Regionálního operačního programu (ROP) Jihozápad.

Výstavní pavilon byl postaven v šedesátých letech dvacátého století a původně sloužil k expozicím karafiátů. Rekonstruován byl v roce 2014 s přispěním Evropské unie. Projekt rekonstrukce připravili architekti Martin Kožnar a Jiří Bíza z Atelieru25 tak vkusně, že stavba získala v roce 2015 Národní cenu za architekturu v kategorii rekonstrukce. Podle mezinárodní poroty architekti stavby projevili vkusný, jasný a nadčasový přístup. „Pavilon skla byl označen za architektonicky významnou stavbu v rámci celé České republiky, o které se pravděpodobně bude psát i v učebnicích. Pavilon bílé barvy je sice jednoduchý, ale uvnitř je řada zajímavých průhledů,“ řekl náměstek hejtmana Plzeňského kraje a předseda Regionální rady regionu soudržnosti Jihozápad Ivo Grüner.

Díky financím z EU vznikla v roce 2014 moderní a atraktivní expozice skla v prostorách bývalého výstavního pavilonu Vlastivědného muzea Dr. Hostaše. Pavilon skla Klatovy nabízí důstojný příbytek pro historické sklo i soudobé výstavy, vernisáže, přednášky. Stálá expozice historického skla je umístěna do vitrín podél stěn a do okna k zahradě. Krátkodobé výstavy bývají osazeny do volného prostoru mezi vitríny, prostor umožňuje jak výstavy drobných děl v mobilních vitrínách, tak monumentální výstavy. Základem expozice je unikátní soukromá sbírka šumavského skla firmy Lötz, doplňovaná příležitostnými výstavami českého i zahraničního skla.

„Cílem rekonstrukce, respektive projektu, na nějž Klatovy získaly dotaci, bylo posílení cestovního ruchu. Součástí projektu byly stavební úpravy bývalého výstavního pavilonu včetně úpravy veřejného prostranství a vybavení obnoveného interiéru instalačními prvky a mobiliářem k účelu stálé expozice skla i krátkodobých výstav,“ upřesnila ředitelka Úřadu Regionální rady regionu soudržnosti Jihozápad Michaela Šímová.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka