Pelikán utekl ze zoo a plaval na Borské přehradě

A je to tady! V pátek v podvečer ve spolupráci s profesionálními hasiči plzeňští zvířecí záchranáři zajistili a následně z Borské přehrady vylovili prvního afrického uprchlíka.

Jarní servisní akce AUTO CB

Jak následně potvrdil zoolog z plzeňské zoo Tomáš Peš, jednalo se o kroužkem označeného svěřence, který svévolně překonal oplocení výběhu a opustil areál zoo. Zaměstnanci zoo pak pelikána pronásledovali, ale ten využil větrného počasí a přes areál Škodovky letěl až na Borskou přehradu. Bylo to impozantní, obrovský pták kroužil nad Škodovkou, městští holubi se mohli zbláznit a pomateně létali mezi domy ve snaze se před neznámým vetřelcem ukrýt. Následně pelikán dolétl až na Borskou přehradu, kde se mu evidentně zalíbilo.

 "Stáhl jsem naše lidi ze soukromých akcí a kolem 18. hodiny se Radek Zeman pokusil pelikána dohnat na přehradě pod Penzionem Valcha. Byť se k pelikánovi poprvé dostal cca na 5 metrů, ten mu nedal šanci a nízkým letem přelétl do jiné části vodní plochy," líčí šéf zvířecích záchranářů Karel Makoň. Ten na základě tohoto zjištění požádal o technickou podporu a pomoc krajské profesionální hasiče. Ti přijeli a zhruba během deseti minut na vodě uprchlíka dostali na palubu člunu.

 Předání pelikána proběhlo přímo na místě, kdy si ho vyzvedl Tomáš Peš, který ho vrátil zpět do chovatelského zařízení plzeňské zoo.

 "Děkuji zejména profesionálním hasičům za jejich technickou podporu, nasazení a pomoc. Bez nich by ho Radek Zeman nelapil a nikdy nedohonil," dodává Karel Makoň.

foto: hzs pk


Fotogalerie

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
The Loop Jazz Club

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka