Peru, Norsko, Kavkaz... víkend v Besedě patří cestování

Největší český cestovatelský festival KOLEM SVĚTA vezme návštěvníky Měšťanské besedy v Plzni v sobotu a neděli 27. a 28. ledna 2018 na cestu po pozoruhodných místech planety.

Cílená propagace v Plzni

Cyklus 11 přednášek zahájí plzeňský cestovatel a dobrodruh Martin Úbl, který představí nejlepší treky v Peru. Sobotní program diváky zavede také do dalších 15 zemí Jižní Ameriky, na Taiwan, do Tanzanie a Zanzibaru a do Íránu. Nedělní výlet začne v Norsku, které s diváky procestuje fotograf a zároveň ředitel festivalu Karel Wolf. Pokračovat bude pěšky přes Kavkaz z Gruzie do Ázerbajdžánu, poté s batůžkem a na motorce po jihovýchodní Asii, v deštném pralese v Ekvádoru a skončí 46denním trekem v nepálských Himalájích. Mezi přednáškami budou pro diváky připraveny kulinářské speciality z Konga a východní Afriky, malování hennou a na dřevěné masky nebo ukázky exotických tanců. Zvýhodněné celodenní vstupenky na festival i vstupenky na jednotlivé přednášky jsou v prodeji.

Festival KOLEM SVĚTA začne v Měšťanské besedě v Plzni v sobotu 27. ledna 2018 v Peru. Tamní nejkrásnější treky, nabízející výhledy na nádherné ostré horské štíty i laguny neuvěřitelných barev, divákům představí Martin Úbl. „Martin pochází z Plzně a s partou kamarádů podniká dobrodružné výpravy do lokalit, kam se s cestovkou nedostanete,“ vysvětluje Hana Rendlová, manažerka kulturních akcí v Měšťanské besedě.

První festivalový den bude pokračovat v Taiwanu, kde Kateřina Kubištová poznávala každodenní život místních při výuce angličtiny v rodinách a pak projela celý Taiwan na motorce. Odtud se vrátíme zpátky do Jižní Ameriky, již Marek Jelínek projel za 238 dní na koloběžce. Národní parky Tanzanie, plné divoké zvěře a přírodních krás,
a korálový ostrov v souostroví Zanzibar představí Jana Kupčáková. Írán, fascinující zemi s bohatou historií Perské říše a skvosty islámské architektury, procestoval další Plzeňan Vladimír Váchal. „Vladimír vystudoval práva v Plzni, procestoval řadu zemí, ale Írán mu učaroval natolik, že se naučil persky a vrací se sem jako průvodce,“ říká Hana Rendlová. „Představí každodenní život lidí této islámské republiky a ukáže divákům, že není důvod obávat se této pohostinné země s milými obyvateli.“

V neděli 28. ledna 2018 se návštěvníci festivalu podívají do Norska s jeho rozlehlými horami, četnými jezery, ledovci, hlubokými fjordy a vyhlídkami, kde se člověku tají dech. Manželé Wolfovi projeli Norsko v dodávce s malou dcerou od jihu až za polární kruh. Kavkaz prošla pěšky od Černého moře v Gruzii až ke Kaspickému moři v Ázerbajdžánu mladá dívka Viktorka Hlaváčková, horami plnými divoké zvěře, dobrých lidí a nádherných výhledů. Sama cestovala také Michaela Bugrisová, která během půl roku s batohem projela jihovýchodní Asii. Jana Wolfová, manželka ředitele festivalu KOLEM SVĚTA, bude vyprávět o dobrodružné jízdě na motorce opuštěnými cestami napříč Vietnamem, zemí plné kontrastů. Na svých cestách po celém světě fotografuje Václav Šilha krásy divoké přírody i její nenávratnou zkázu. Tentokrát se vydal do amazonského deštného pralesa v Ekvádoru poznat a zdokumentovat život kmene Huaorani, který odmítá kontakt s vnějším světem a nyní se potýká s nástupem naftařských a těžařských firem do svého domova. O tom, jaké to je vyrazit na 46denní trek v Himalájích, bude vyprávět fotograf Pavel Svoboda, který podnikl velkou cestu napříč Asiíí a zažil sedm dobrodružných měsíců na trase Moskva – Bangkok.

Cestovatelské přednášky v sobotu i v neděli okoření doprovodný program. Návštěvníci budou moci ochutnat speciality z Konga a z východní Afriky, vyzkoušet malování indickou hennou nebo malování na indonéské dřevěné masky, obdivovat indonéské, indické a vietnamské tance a vyfotit se s exotickými tanečnicemi.

„Vstupenky na festival KOLEM SVĚTA nabízíme buď celodenní za zvýhodněnou cenu na celou sobotu, nebo neděli. V prodeji jsou také vstupenky na jednotlivé přednášky,“ říká Daniel Jaroš, manažer ticketingového prodejního systému.

Program cestovatelského festivalu KOLEM SVĚTA

27. 1. 13:00 
Nejlepší treky v Peru 
Martin Úbl

Trek po pohoří Huayhuash patří mezi deset nejkrásnějších na světě. Kombinace nádherných ostrých štítů s lagunami ledovcových jezer neuvěřitelných barev jej dělá nezapomenutelným. A přesto sem prakticky nikdo nejezdí. Machu Picchu je nejznámější památkou Jižní Ameriky a je snem mnohých cestovatelů. A přestože je toto místo opravdu magické a opředené tajemstvím, může spoustu návštěvníků zklamat. Povídání o trekování neznámým Peru a jeho kontrastech aneb nikdy nevěř místním!
Plzeňan Martin Úbl je v nejlepším smyslu slova dobrodruhem. S partou podobných nadšenců vyhledává ve světě lokality, kam vás žádná cestovka nepozve.


27. 1. 14:30 
Taiwan kolem dokola 
Kateřina Kubištová

Učit šest týdnů angličtinu jako dobrovolnice a pak tři týdny cestovat sama po celém Taiwanu? Proč ne! Plzeňačka Kateřina Kubištová se vydala za dobrodružstvím do srdce Asie. Vystřídala celkem šest hostitelských rodin, díky nimž mohla lépe poznat každodenní život a zároveň prozkoumávat místní kulturu, zvyky a tradice. V chodském kroji a s populárním Krtečkem v ruce se snažila přiblížit Taiwancům naši kulturu. Za tři týdny pak projela sama na motorce celý Taiwan kolem dokola!
Kateřina Kubištová je nadšená cestovatelka a studentka cestovního ruchu. Do cestování se zamilovala už jako malá. Prozkoumávání České republiky či několika přímořských zemí s „cestovkou“ jí ale nestačilo, a tak začala vymýšlet cesty na vlastní pěst. V roce 2015 poprvé vyrazila sama za prací na magický Island, který také celý procestovala všemi možnými způsoby. Skandinávie ji natolik uchvátila, že se i o rok později vydala za polární kruh na norské Lofoty, kde pracovala, a následně celé Norsko s přítelem projela stopem od severu k jihu. Poslední cesta to ale rozhodně nebyla, a jen co dostuduje, chce se střemhlavě vrhnout za dobrodružstvím do světa!

27. 1. 16:00 
S koloběžkou napříč Jižní Amerikou
Marek Jelínek

Co se dá zažít s koloběžkou za 238 dní? Můžete se s ní plavit na lodi 4000 km Amazonií, naštvat stádo býků, ztratit přilbu při útěku z Machu Picchu nebo na ní naučit jezdit indiánské kmeny Shipibo, Bora a Camisea. Dá se stihnout také vytlačit koloběžku do 4388 m nad mořem, vařit magické lektvary pro rituál s ayahuascou a sklízet na něj se šamanem suroviny, u toho naštvat hlídače z ministerstva vnitra, být okraden o pár bot na policejní stanici a další 4 páry bot prošoupat při odrážení. Při tom všem dokážete sníst 5 kg místní sladkosti „dulce de leche“ a i tak shodit ze své váhy 7kg. Zvládnete také jet nejvyšší rychlostí z kopce 58 km/h, sníst 80 porcí vajíčka
v housce „pan con huevo“ a vypít hektolitr Coca-Coly, spát na farmě vedle lam, v chlívku u krav, mezi slepicemi, na hasičských stanicích, v restauracích, v hostelech, v dílně na výměnu oleje, v lese, vedle bezdomovců v parku, na stavbě, v centru červeného kříže, na pláži, v posilovně, na louce, na poli, pod stromem, na benzínové pumpě, ve skladu odpadků, na lodi, na chodníku uprostřed města, no a nebo prostě u někoho cizího doma na gauči.
A také stihnete ujet denní rekord 157 km (v Andách 3800 m n. m.), 3x píchnout duši, přijít o blatníky, zlikvidovat tři mobily, jeden tablet, ztratit bankovní kartu, vykoupat se v Pacifiku, Karibiku a Atlantiku no a vlastně ještě přejet kontinent napříč 15 zeměmi.
Cestovatel a fotograf Marek Jelínek se na jihoamerický kontinent vydal již po několikáté. Protože mu měsíc trvající cesty přišly krátké, chtěl se vrátit na delší dobu a poznat blíže místní lidi. A rozhodl se pro poznávací cestu na koloběžce. Před náročnou cestou Amazonií, Andami a solnou pouští se potloukal středoamerickým Mexikem, Belize, Hondurasem a Salvadorem. Výprava pokračovala přes Nicaraguu, Kolumbii, Ekvádor, Peru, Bolívii, Paraguay, až na pobřeží Brazílie. Letos se Marek Jelínek chystá projet na koloběžce Asii.

27. 1. 18:30
Národní parky Tanzanie a Zanzibar
Jana Kupčáková

Tanzanie je politicky stabilní zemí ležící na východním pobřeží afrického kontinentu, jejíž národní parky plné divoké zvěře a rozmanitých přírodních krás vábí cestovatele z celého světa. Vydejte se s námi do té pravé divočiny subsaharské Afriky. Navštívíme NP Tarangire s početnými stády slonů, sopečný kráter Ngorongoro
s největší koncentrací velkých savců i jedno z nejvýznamnějších chráněných území světa, NP Serengeti. Po návštěvě masajské vesnice a sodného jezera Natron přejedeme společně na korálový ostrov Unguja v souostroví Zanzibar. Ostrov vůní a koření s úchvatnou koloniální architekturou, bohatou historií a tyrkysovým mořem vás jistě okouzlí.
Jana Kupčáková, rodačka z Českých Budějovic, pracuje v oblasti IT, od které ve volných chvílích utíká do světa fotografie. Je absolventkou a od roku 2014 také lektorkou Školy kreativní fotografie v Praze. K fotografování ji přivedla její druhá vášeň – cestování. Cesty do vzdálenějších a exotičtějších zemí každoročně střídá s toulkami po Evropě, tak jak práce a volný čas dovolí. Její srdeční záležitostí zůstává Itálie, kam se pravidelně alespoň jednou ročně vrací.

27. 1. 20:00
Írán není arabská země!
Vladimír Váchal

Íránská islámská republika je fascinující zemí s bohatou historií Perské říše a skvosty islámské architektury. Společně s Vladimírem Váchalem navštívíme slavná íránská města, Perský záliv či podobu každodenního života v Teheránu a dalších částech Íránu. Dozvíte se, jak tato země dnes funguje, jaké zvyklosti přetrvávají a jak po Íránu nejlépe cestovat. Přijďte se přesvědčit, že není důvod se obávat návštěvy této pohostinné země a jejích milých obyvatel.
Vladimír Váchal je nadšený cestovatel, fotograf a milovník Blízkého východu, který poprvé navštívil v roce 2007 a od té doby se do této oblasti pravidelně vrací, zejména pak do Íránu. Přestože navštívil řadu jiných zemí, například Bhútán, Bolívii, Maroko, Guatemalu či Arménii, Írán ho zaujal natolik, že se rozhodl strávit několik měsíců studiem perského jazyka v Teheránu. Má bohaté zkušenosti s průvodcovstvím po Íránu a perštinu už plynně ovládá. Absolvoval studium na právnické fakultě v Plzni a dokončuje studia na filozofické fakultě. V budoucnu se hodlá věnovat zejména cestování, průvodcovství, tlumočení a výuce perštiny.

28. 1. 10:00
Norsko – s dodávkou až za polární kruh
Karel Wolf

Norsko každého nadchne rozmanitostí a krásou své krajiny. Pyšní se rozlehlými horami, četnými jezery, ledovci, hlubokými fjordy a vyhlídkami, kde se člověku tají dech. Je to jedna z mála evropských zemí, kde je více přírodních krás než obyvatel a kde člověk ještě stále může dávat losům dobrou noc. Manželé Wolfovi na své měsíční cestě zažili zimní dobrodružství uprostřed léta. Projeli Norsko od jihu až k Lofotám spolu se svou tříletou dcerou v malé dodávce, kterou si sami upravili tak, že se jim stala na měsíc pojízdným domovem.
Karel Wolf je fotograf, přírodovědec a ředitel cestovatelského festivalu Kolem Světa. Procestoval řadu zemí Afriky, Asie i Ameriky. O zajímavých místech, lidech a kulturách, které zachytil na svých fotografiích, přednáší široké veřejnosti a píše reportáže z cest.


28. 1. 11:30
Pěšky přes Kavkaz, od moře k moři
Viktorka Hlaváčková

V červnu 2017 se Viktorka vydala na 3. etapu svého dobrodružného projektu „Viktorčina cesta tam“. Hlavním plánem celkem sedmiměsíční cesty bylo přejít pěšky Kavkaz od Černého moře v Gruzii ke Kaspickému moři
v Ázerbajdžánu. V horách plných divoké zvěře, dobrých lidí a nádherných výhledů pracovala jako dobrovolník, navštívila známá místa i odlehlá zákoutí, ale musela se také vypořádat s mnohými nástrahami. Podařilo se jí nakonec přenést lasturu, symbol poutníků, od černomořskeho pobřeží až k největšímu jezeru světa?
Viktorka Hlaváčková cestuje nalehko, nízkonákladově a bez letadel. V roce 2015 zahájila svůj cestovatelský projekt „Viktorčina cesta tam“ a přešla pěšky karpatský oblouk ze Zlína do Gerniku (česká vesnice na jihu Rumunska). Následující rok pokračovala v pěší pouti do Istanbulu a v roce 2017 se vydala na přechod Kavkazu.

28. 1. 13:00
Sama žena na cestách
Michaela Bugrisová

Michaela si poprvé v životě zkusila, jaké to je cestovat sama. Odletěla na půl roku do jihovýchodní Asie jako turistka. Kraťasy a tílko ale postupně vyměňovala za oblečení s dlouhými rukávy a nohavicemi. Na konci svého pobytu byla od místních žen téměř k nerozeznání. Velmi rychle se s rozdílnou asijskou kulturou seznámila a díky tomu si mezi místními ženami i muži našla dobré přátele. Přesto však musela tu a tam odmítnout nabídku masáže nebo sňatku.
Michaela Bugrisová je gurmánka, cestovatelka a snílek. V roce 2015 opustila kancelářskou židli a odjela na půl roku cestovat do zemí jihovýchodní Asie s malým batohem a nízkým rozpočtem. Následně se začala věnovat redakční činnosti pro magazín Českých drah, v němž má svoji pravidelnou rubriku o jídle v českých regionech. Léto 2017 intenzivně prožila ve společnosti horkokrevných Italů na Sicílii, kde se učila italský jazyk, vařila lokální jídla, seznamovala se se zdejšími stravovacími návyky a postupně je přijímala za své. Momentálně píše svou první cestovatelskou knihu na samotě u lesa na Vysočině. Je také autorkou cestovatelského blogu BackPackLady.

28. 1. 14:30
Vietnam od severu k jihu
Jana Wolfová

Cesta napříč Vietnamem od severu k jihu. Z horských vesniček, kde ženy navštěvují trhy v tradičních krojích, až po rušný jih, kde tepe život v deltě Mekongu. Dobrodružná jízda na motorce opuštěnými cestami v horách
i dlouhé noční přejezdy hromadnými autobusy podél pobřeží. Tradiční pouliční pokrmy, vodní loutkové divadlo, zalidněná velkoměsta i pohostinní lidé na vesnicích. Hory, pláže, tropický les i písečné duny. To vše nabízí Vietnam – země plná barev a kontrastů.
Jana Wolfová vystudovala obor teatrologie na FFUK v Praze, kde i nadále pokračuje v rámci doktorského studia. Dva roky studovala také v Indonésii na Institutu umění tradiční balijský tanec a stínové divadlo. V roce 2006 založila spolek Kintari, v rámci něhož prezentuje umění jihovýchodní Asie v Čechách a podporuje vzdělání chudých dětí v Indonésii, kde Kintari provozuje několik škol a talentovaným studentům umožňuje další vzdělávání. S manželem Karlem Wolfem Jana procestovala nejen jihovýchodní Asii, ale také řadu zemí Afriky, Evropy a Ameriky. V posledních letech se vydávají na dobrodružné cesty po světě i s malými dcerami.

28. 1. 16:00
Huaorani – jedni z posledních…
Václav Šilha

Na svých cestách po celém světě zaznamenával Václav Šilha krásy divoké přírody a někdy bohužel i její nenávratnou zkázu. V posledních letech začal sledovat také ztrátu tradiční kultury v domorodých společenstvích, které se velice často hroutí pod náporem západní civilizace. Právě proto se po letech fotografování přírody pokusil vstoupit do trochu jiné fotografické oblasti. Kmen Huaorani žije v amazonském deštném pralese
v Ekvádoru a až do roku 1956 neměl žádný kontakt s okolním světem. Do dnešních dnů existuje nepříliš početná skupina členů tohoto etnika, která odmítá, a to velice agresivně, jakýkoliv kontakt s vnějším světem. Většina „lidských bytostí“, jak zní překlad slova Huoarani, se nyní potýká s drtivým nástupem naftařských a těžařských firem do svého domova, deštného pralesa. Způsob života se u tohoto kmene mění velice rychle a již po pouhém roce lze najít zásadní rozdíl i v myšlení jednotlivých členů komunit. I přes tyto problémy zůstává část mužů stále lovci a také obávanými válečníky. Přednáška není jen o fotografiích, ale velkou část tvoří i filmové ukázky z připravovaných reportáží.
Václav Šilha dlouhodobě patří mezi uznávané české fotografy. S fotoaparátem v ruce procestoval všech šest kontinentů včetně Antarktidy. V roce 2012 získal v prestižní soutěži Czech Press Photo první cenu v kategorii Příroda a zlatou medaili v kategorii Savci v rámci 16. mezinárodního bienále FIAP (Mez. fotografická federace umění) v Norsku. Je také držitelem druhé ceny Czech Press Photo 2010 a ceny Trigema Czech Press Photo 2014. Pravidelně publikuje u nás i v zahraničí, jeho snímky zveřejnily BBC Wildlife Magazine, National Geographic
a další tituly napříč celým světem. Je spoluautorem knih „Divoká planeta“, „Afrika v nás“ a „Afrika v nás II“. Od roku 2012 působí jako člen redakční rady magazínu Československá fotografie.

28. 1. 17:30
46 dní na treku v Nepálu
Pavel Svoboda

Přednáška fotografa Pavla Svobody je z jeho velké cesty „Napříč Asií“, na níž prožil sedm měsíců dobrodružství na trase Moskva – Bangkok. Jaké to je vyrazit pěšky na 46 dnů dlouhý trek v Himálajích? Byl to bláznivý nápad. Je to příběh o lidské svobodě v drsných velehorách i o desítkách setkání s přátelskými Nepálci a jejich ušmudlanými dětmi. Vyrazíme deštným pralesem k páté nejvyšší hoře světa Makalu (8416 m). Vítají nás neturistické vesnice, usměvaví lidé, ale i neuvěřitelná materiální bída. Návštěva zapadlých škol i vesnické slavnosti, kde se rituálně obětuje prase a pálenka rakši teče proudem. Je po turistické sezóně, přichází zima. Divoké mrazy již vyhnaly davy turistů ze stezek pod nejvyšší horou světa Mt. Everestem. Majestátné velehory, ledovce, jezera Gokyo, osmitisícovky Cho Oyu, Lhotse, Everest. Zasloužený odpočinek v nepálské nížině, několikadenní sloní festival, divoký nosorožec přímo ve vesnici! Lidé jezdí do Nepálu kvůli horám a vrací se kvůli lidem. Je to láska na celý život.
Pavel Svoboda je geograf, fotograf a nadšený přednášející, jehož multimediální projekce měly už přes 300 repríz! Po velké sedmiměsíční cestě napříč Jižní Amerikou se Pavel právě vrátil z další velké cesty po Asii.

 Vstupenky jsou v prodeji na www.mestanska-beseda.cz a v dalších obvyklých předprodejích.

Fotogalerie
The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Jarní servisní akce

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka