Pět osobností získalo Čestnou plaketu hejtmana Plzeňského kraje za odvážné občanské postoje

V předvečer oslav 17. listopadu poprvé hejtman Josef Bernard předal Čestné plakety hejtmana Plzeňského kraje za odvážné občanské postoje pětici osobností.

Cílená propagace v Plzni

Jiřina Fuchsová, Vladimír Líbal, Jiří Světlík, Miroslav Svoboda a Stanislav Šmic dnes v Měšťanské besedě v Plzni převzali z rukou hejtmana Josefa Bernarda pamětní list a Čestnou plaketu hejtmana Plzeňského kraje za odvážné občanské postoje. Ocenění předával hejtman společně s normalizačním disidentem a signatářem Charty 77 Petrem Uhlem a novinářkou Petrou Procházkovou.

„Je mi ctí předat Čestnou plaketu hejtmana Plzeňského kraje za osobní statečnost pěti statečným lidem, kteří mají vazbu na náš kraj a svými někdejšími postoji přispěli k tomu, že dnes žijeme v demokratické a svobodné zemi. Jejich zásluhy a osobní statečnost, se kterou vystupovali v době, která nepřála odlišným názorům, v době, v níž za názory a postoje byli lidé trestáni, si je třeba neustále připomínat. Tito lidé většinou nebývají známí ani slavní, ale o to více si zaslouží naši pozornost,“ uvedl hejtman Josef Bernard.

Slavnostní akce se konala v malém sále Měšťanské besedy v Plzni. Životní cestu oceněných připomněly na akci, kterou moderovala Lída Rakušanová, videomedailonky, o hudební vstupy se postaralo Duo Komáři s baskytaristou Danem Zitou.

Autorem Čestné plakety hejtmana Plzeňského kraje za odvážné občanské postoje je doc. M.A. Petr Vogel. Ražená plaketa má průměr 70 mm, váží 169 g a je vyrobena ze stříbra ryzosti 999/000. Na přední straně je portrét Jana Palacha s textem „JAN PALACH 1948 1969“, na zadní straně je znak Plzeňského kraje, spolu s textem „ČESTNÁ PLAKETA HEJTMANA PLZEŇSKÉHO KRAJE ZA ODVÁŽNÉ OBČANSKÉ POSTOJE“.

JIŘINA FUCHSOVÁ (2. října 1943 v Plzni)
Z Československa emigrovala v roce 1963 do Los Angeles, ale o dění v Československu, resp. v České republice se nikdy nepřestala zajímat. Angažovala se v řadě krajanských aktivit, měla samizdatové nakladatelství, spoluzaložila Klub československé kultury a Czechoslovak Institute of Los Angeles. Po roce 1989 byla mezi organizátory Občanského fóra, spoustu energie věnovala budování Památníku zahraničních Čechů. Bojovala o navrácení svého českého občanství a dalších asi třiceti tisícům stejně postižených krajanů, kteří o něj přišli na základě československo-americké smlouvy z dvacátých let, podle níž člověk, který odešel z jedné země do druhé, automaticky ztrácel občanství prvního státu.
Od roku 2013 žije trvale v Plzni.

BcA. VLADIMÍR LÍBAL (11. listopadu 1954 v Mělníku)
Na přelomu 70. a 80. let produkoval se svými přáteli v Mělníku hudební divadlo, které se satirickou formou zabývalo tehdejší politickou a společenskou situací, a se kterým objížděli celou republiku. Tím se o něj začalo zajímat StB. Na protest proti uvěznění spoluautora těchto divadelních produkcí Heřmana Chromého podepsal v roce 1987 prohlášení Charty 77 a zapojil se do plzeňských nezávislých aktivit.
Poté absolvoval řadu výslechů na StB a v roce 1988 byl na dva dny umístěn na tzv. celu předběžného zadržení ve věznici Plzeň-Bory. V listopadu 1989 spoluzakládal Občanské fórum v Plzni a v Klabavě a od června 1990 byl dva roky poslancem tehdejší České národní rady.
Ilustroval jediné barevné samizdatové vydání knihy pohádek „Čert má kopyto“, kde byly pohádky mnoha v té době umlčených autorů.

JIŘÍ SVĚTLÍK (11. března 1924 v Plzni)
V roce 1944 byl nasazen do fašistického Německa a ve stejném roce ho zatklo gestapo pro pomáhání „nepříteli“, za přípravu k velezradě a rozklad branné síly německého národa. Soud vykonán nebyl, protože soudní budova v Drážďanech byla zničena náletem spojeneckých vojsk.
Po roce 1948 pracoval v tiskárně na keramické obtisky v Lokti, kde byl spoluzakladatelem ilegální skupiny za účelem získávání informací o uranových dolech v Horním Slavkově a předávání západním zpravodajcům. Jejich činnost byla odhalena a členové skupiny byli zatčeni. Soud mu udělil 20 let odnětí svobody a propadnutí veškerého majetku. Po deseti letech byl na amnestii z vězení propuštěn.
Po roce 1989 se věnoval obnově skautského hnutí. Dnes Jiří Světlík přednáší a diskutuje se studenty na školách o totalitě.

MIROSLAV SVOBODA (6. září 1962 v Hořicích v Podkrkonoší)
V osmdesátých letech byl členem západočeského koordinačního výboru Hnutí za občanskou svobodu, které mělo v té době jako jedno z prvních politický program. V listopadu 1989 byl zakládajícím členem Občanského fóra v Plzni a Křesťansko-demokratické strany.
Je spoluzakladatelem nevládní neziskové organizace Sdružení občanů Exodus a spolutvůrce a koordinátor výstavby víceúčelového Domu Exodus v Třemošné.

STANISLAV ŠMIC (2. listopadu 1927 v Tuchlovicích)
V roce 1945 poskytl svému spolužákovi, který „přišel ze západu“ nocleh a seznámil ho s člověkem, který patřil do okruhu místního národně sociálního poslance. Za tyto dva protistátní činy byl odsouzen na 12 let vězení. Po návratu měl problém sehnat dobrou práci a studovat. Nakonec vystudoval strojní průmyslovku a začal pracovat v rudném dole na Měděnci.
Stanislav Šmic byl po roce 1989 plně rehabilitován.


Fotogalerie
The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
The Loop Jazz Club

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka