Pilsner Fest zve do pivovaru v sobotu 1. října. Zahrají Chinaski, zazpívá Miro Žbirka a mnozí další

Rok 1842 bude už navždy nejen v plzeňské historii zapsán zlatým písmem. Právě tehdy totiž opustila místní měšťanský pivovar vůbec první várka originálního spodně kvašeného ležáku.

Jarní servisní akce AUTO CB

Sládek Josef Groll byl tím, kdo poprvé brilantně spojil výjimečnou plzeňskou vodu z podzemních pramenů, hořký žatecký chmel nazývaný poloraný červeňák a světlý ječný slad, aby dal vzniknout jedinečnému pivu se zlatavou zářivou barvou a sněhobílou pěnou s říznou a znamenitou chutí, jakou dosud svět nepoznal. 

Tento výjimečný okamžik, který se odehrál před 174 lety, připomene tradiční Pilsner Fest. Protože se oslava zrodu zlatého ležáku Pilsner Urquell slaví v co nejbližším termínu od výročí 5. října 1842, kdy byla uvařena jeho první várka, připadne letos narozeninová oslava na sobotu 1. října 2016. Začne v 11:00. 

Pilsner Fest je neodmyslitelně spojen s areálem pivovaru Plzeňského Prazdroje a patří k nejnavštěvovanějším festivalům u nás - vloni na něj zavítalo přes 50 tisíc lidí. Středem pozornosti vyhlášeného festivalu se tak letos stane stejně jako vždy jediný plzeňský originál Pilsner Urquell – zakladatel všech spodně kvašených piv, oblíbených a rozšířených po celém světě. Na jeho počest přijme otevřená náruč plzeňského pivovaru tisíce návštěvníků, kteří mohou zažít autentickou pivovarskou atmosféru, ale taky si užít spoustu kvalitní gastronomie a bohatý program v doprovodu významných osobností, které uchovávají tradiční pivovarská řemesla a už po generace dělají plzeňský ležák tím, čím je.

Stejně jako vloni neskončí oslavy originálního plzeňského ležáku pouze Pilsner Festem. Na festivalový den totiž navážou ještě regionální slavnosti po celé zemi, které taktéž připomenou jeho 174. výročí. V říjnu a listopadu budou vybrané restaurace a pivnice čepovat nefiltrovaný Pilsner Urquell ze stylového dřevěného sudu, který do všech koutů ČR přiveze na svém tradičním koňském povozu poslední česká formanka Jana Šůsová za doprovodu plzeňského sládka. Ten bude zodpovědný za jeho slavnostní naražení. Společně s nimi vždy dorazí i putovní hudební kapela, která svůj repertoár podřídí vždy místu oslav. 

Oslavy začnou 6. října v pražské pivnici U Pinkasů, což byla první hospody za hranicemi Plzně, kde se plzeňský ležák prvně ochutnal. Plzeňský forman Martin Salzmann, který tehdy vozil různé zboží na trase Plzeň – Praha, totiž v Praze přespával u svého známého krejčího Pinkase. Jednou mu přivezl dvě vědra plzeňského piva, které se od tehdejších nefiltrovaných piv lišilo tím, že vznikalo spodním kvašením, mělo zlatožlutou barvu, sněhobílou pěnu a chutnalo nevídaně. Krejčí Pinkas ho zkusil vyšenkovat a nestačil se divit, jak rychle šlo na odbyt. Šenkýřský pokus ještě párkrát zopakoval a v krátké době vyměnil jehlu s nůžkami za pípu s plzeňským pivem.

Z Prahy se oslavy přesunou ještě do dalších krajských měst České republiky – například Českých Budějovic, Karlových Varů, Brna, Ústí nad Labem, Olomouce, Zlína nebo Ostravy. Zavítají dokonce i do Bratislavy a skončí v Plzni 11. listopadu.

Více informací naleznete na www.pilsnerfest.cz 

Hlavní program

Výjimečný gurmánský zážitek 

11:00 – 01:00

Protože se jedná o narozeninovou oslavu piva Pilsner Urquell, bude právě nefiltrovaný ležák hlavní hvězdou výčepů a poteče z více než 150 kohoutů. Pro ten nejlepší pivní zážitek jej všem návštěvníkům Pilsner Festu poctivě načepují vítězové soutěže o nejlepšího českého výčepního – Pilsner Urquell Master Bartender. Zájemce, kteří za nimi zavítají do Školy čepování, také naučí, jak načepovat dokonalou hladinku, šnyt nebo mlíko. Školu čepování najdou všichni v čase od 15:30 do 16:30 ve Spilka stanu, od 18:00 do 19:30 v Lokále a od 16:00 dokonce na jednom z hlavních pódií Za Branou. 

Plzeňský originál bude navíc doplněný o tu nejkvalitnější gastronomii. Pečlivě připravená degustační menu, která se nejlépe hodí k plzeňskému pivu, nabídnou totiž v areálu pivovaru plzeňské podniky Na Spilce, Švejk restaurant nebo Lokál Pod Divadlem, a to ve svých velkokapacitních stanech doplněných výčepy i hudbou. Návštěvníky však čeká také spousta dalších stánků s občerstvením, které byly vybrány pod taktovkou kulinářského Fresh Festivalu. Pilsner Fest je totiž pivní oslavou, která se má kvalitně načepovaným pivem v kombinaci s vyšší gastronomií odlišit od ostatních běžných festivalů a jejich nabídky piva a pokrmů. 

„K nejlepšímu českému pivu patří jednoznačně i jídlo, které splňuje ty nejvyšší požadavky na kvalitu a čerstvost. A v neposlední řadě se k říznému ležáku hodí chuťově. Proto jsme se, po loňské úspěšné premiéře, rozhodli i letos zaručit návštěvníkům Pilsner Festu ten nejlepší smyslový zážitek,“ říká Martin Nauš, jeden z organizátorů Fresh Festivalu, oblíbené kulinářské akce přinášející možnost okusit skvělou gastronomii. „Doufám, že hosty narozeninové oslavy plzeňského piva náš letošní výběr restaurací a pokrmů potěší, dbali jsme totiž na jeho rozmanitost. Na Pilsner Festu tak najdou tu nejlepší českou tradiční kuchyni, ale také něco z kuchyně americké, francouzské či italské, něco z Mexika, Vietnamu či Středomoří. Na bulváru před pivovarem se objeví i několik v současné době tolik populárních food trucků,“ dodává Nauš.

Na oslavě první várky jistě příchozí zaujmou i tradiční řemesla, která jsou bezprostředně spojená s plzeňským pivem. Svůj um předvedou v bednárně i ve speciálním stánku na nádvoří pivovaru bednáři, kteří se stále ještě postaru starají o dubové pivovarské sudy a kádě v plzeňských sklepích. Přiblíží postupy při výrobě sudů a naučí zájemce vypalovat tradičním způsobem logo Pilsner Urquell do dřevěného základu.

V průběhu narozeninového dne se všem příchozím představí na jevišti i jeden z nejlepších českých výčepních, plzeňský sládek nebo místní formanka, která i dnes s koňským povozem rozváží sudy s pivem z pivovaru do plzeňských hospod. Všichni zástupci pivovarských řemesel dají nahlédnout hlouběji do svých profesí a návštěvníky Pilsner Festu vyzvou k soutěžím, kde bude jednou z hlavních cen například soukromá VIP prohlídka pivovaru přímo se starším obchodním sládkem Václavem Berkou.

Které osobnosti můžete na Pilsner Festu potkat?

Václav Berka je třetím z generace sládků stejného jména. Pro práci s plzeňským pivem tedy doslova vyrůstal. Na Pilsner Festu tradičně zahajuje oslavy narážením sudu Pilsner Urquell přímo na podiu, a to přesně v 18:42. Letos tomu nebude jinak, a tentokrát to bude dokonce sud speciálně připravený jen pro tuto oslavu – bude mít totiž objem přesně 174 litrů. 

Jana Šůsová je jedinou a poslední zástupkyní formanského řemesla v České republice. Po plzeňských hospodách rozváží už několik let plzeňský ležák na koňském povozu a udržuje tak tradici, kterou českému pivovarnictví vrátil v devadesátých letech její otec. Na Pilsner Festu uvidíte její povoz na vlastní oči. 

Josef Hrůza vyrábí se svou bednářskou partou ležácké sudy a kádě stejným způsobem, jako se to dělalo za sládka Josefa Grolla v 19. století. Už přes čtyřicet let. Generacemi osvědčené postupy i vlastní zkušenosti předává dál mladším tovaryšům. Jak, to se můžete dozvědět i na Pilsner Festu při prohlídce plzeňské bednárny.

Pavel Pressburg se práci za výčepem naučil od svého táty v rodinné restauraci. Před dvěma lety se pak zařadil mezi mistry svého oboru v soutěži o nejlepší výčepní plzeňského piva. A své umění předává úspěšně dál. Vám ho předvede na oslavě 174. narozenin Pilsner Urquell.
Ota Haurythun je živoucí legendou výčepního řemesla a jeden z nejlepších ve svém oboru v naší republice. Za normálních okolností ho můžete potkat za pípou v nejstarší plzeňské pivnici v Praze – U Pinkasů. Na Pilsner Festu příchozí naučí, jak správně načepovat perfektní hladinku, šnyt nebo mlíko.  

Pilsner Festové prohlídky pivovaru 

10:00 – 21:00, začátek prohlídek v Návštěvnickém centru

Jako každý rok si návštěvníci Pilsner Festu mohou ozvláštnit festivalový den Pilsner Festovou prohlídkou pivovaru Plzeňský Prazdroj. Její součástí bude návštěva pivovarské bednárny, která je ukrytá v areálu pivovaru a není běžně veřejnosti přístupná, prohlídka historických sklepů a samozřejmě ochutnávka nefiltrovaného ležáku čepovaného přímo z dubových sudů. Prohlídku návštěvníci zakončí v takzvaném „podsvětí“, které bude veřejnosti otevřeno poprvé. Přezdívá se tak zázemí historické varny, která dá nahlédnout pod varné pánve a kádě, ve kterých se do roku 2004 vařilo pivo Pilsner Urquell. Prohlídky za vstupné 100 Kč budou vzhledem ke zvýšenému zájmu probíhat v 15minutových intervalech. Vstupenky je možné zakoupit předem na www.prazdrojvisit.cz.

Hromadný přípitek

18:42, obě pódia

18:42, to je čas, kdy si 1. října všichni milovníci plzeňského ležáku společně připijí na jeho počest a slávu. Čas odkazuje k velmi významnému roku 1842, kdy spatřila světlo světa vůbec první várka slavného originálu a začala šířit věhlas plzeňského piva doma i ve světě. Slavnostní přípitek s překvapením se uskuteční současně na obou pódiích Pilsner Festu a pronesou ho hlavní představitelé pivovaru a města Plzeň. Těsně před přípitkem se navíc narazí přímo na jedné ze scén 174 litrový dřevěný sud piva, jako odkaz k 174. narozeninám. Mimoto se začnou v areálu pivovaru od 18:00 rozdávat i plechovky určené k hromadnému přípitku.

Hudební program

Návštěvníci se na Pilsner Festu mohou těšit na jedinečný pivní zážitek, který jim přiblíží atmosféru prazdrojských sklepů a pivovaru před 174 lety. Celodenní program však podpoří svým vystoupením také několik hudebních interpretů a kapel.

Na to, jaká hudba zpestří náladu na oslavě narozenin plzeňského ležáku, dohlíží už tradičně dramaturg Pavel Anděl. „Pilsner Fest je velmi speciální událostí, protože se nejedná o klasický hudební festival. Je to oslava výročí piva, které změnilo svět, a tak je třeba ty osobnosti a nástroje, které jeho narozeniny zpestří, vybírat velmi pečlivě,“ říká dramaturg. „Pro letošní zahájení Festu jsem zvolil tradiční českou kapelu Čechomor. Tu pak vystřídají třeba Chinaski, ležáku věrní Tata Bojs, anděly oceňovaná Bára Poláková nebo slovenský zpěvák Meky Žbirka. Kromě dvou hlavních pódií pak ožijí narozeninovou hudbou i některé pivní stany,“ dodává.  

SCÉNA V PIVOVARU
PROGRAM

od do

11:30 12:30 Čechomor

13:30 14:30 Mr. Elastik

15:30 16:30 Blue Effect

17:30 18:30 Imodium

18:42 SLAVNOSTNÍ PŘÍPITEK

20:00 21:00 Chinaski

22:00 23:00 Tata Bojs

0:00 1:00 Benjaming´s Clan

SCÉNA ZA BRANOU

PROGRAM

od do

13:00 14:00 Portless

15:00 16:00 The Fellas

17:00 18:00 Bára Poláková

18:42 SLAVNOSTNÍ PŘÍPITEK

19:00 20:00 Miroslav Žbirka

21:00 22:00 Travis O´Neill and His Cardinal Sins

23:00 0:00 Hookers and Covers

Praktické informace

Naskočte do Pilsner Fest speciálu

Na místo vzniku tradičního piva odveze zájemce z Prahy speciální vlak, který bude pro všechny jeho gratulanty zdarma. Pilsner Fest speciál vyrazí na cestu v 10:25 hodin z pražského Hlavního nádraží a zpátky z Plzně do Prahy odjede ve 23:30.

Dopravní uzavírky

Pro návštěvníky Pilsner festu bude opět vytvořen Pilsner Fest Bulvár - ulice U Prazdroje tak bude uzavřena, a to od půlnoci z pátku 30. 9. na sobotu 1. 10. do neděle 2. 10. 5.00 ráno. Objízdné trasy budou značeny a ta nejbližší povede Šumavskou ulici.

Dodatečná bezpečnostní opatření 

Prostor Pilsner Festu bude kvůli bezpečnosti návštěvníků monitorován. Pro příchod na akci budou vytvořeny koridory se zvýšeným dohledem, návštěvníky žádáme o respektování zákazu vznášení zbraní a dalších obecnou bezpečnost ohrožujících věcí.

Parkování 

Doporučujeme všem účastníkům využít primárně služeb MHD. Nejbližšími zpoplatněnými parkovacími místy od areálu plzeňského pivovaru jsou pak Parkovací dům Rychtářka, parkoviště u Hornbachu nebo pod mostem Milénia.

Promile INFO a zóna K-lee-deck

Zejména pro klid řidičů, ale obecně pro všechny festivalové zájemce o bezpečný návrat domů z Festu bude opět k dispozici odpočinková zóna K-lee-deck. Návštěvníci ji najdou u horního podia poblíž vstupu do areálu. V rámci projektu Promile INFO si v ní mohou zdarma dýchnout do profesionálního alkoholtesteru a dozvědět se, za jak dlouho pro ně bude bezpečné usednout za volant vozidla. Zároveň si mohou vyzkoušet tzv. opilé brýle, probrat s odborníky zásady bezpečné konzumace alkoholu nebo si jen tak oddychnout v zázemí modrého stanu.

Náramek jako identifikace plnoletosti

Především zletilým návštěvníkům, kteří působí na své okolí příliš mladistvým dojmem, je určen praktický a stylový „age check“ pásek. Jeho viditelné připnutí na ruku zabrání případným nedorozuměním při objednávání piva u výčepů. Návštěvníci jej můžou získat v informačních centrech, která budou mít podobu dřevěného sudu – jedno najdou u historické pivovarské brány a druhé v horním areálu pivovaru.

A kde si můžete na plzeňském Prazdroji pochutnat?

Zajímá vás, kde si můžete vychutnat lahodné plzeňské pivo a dobré jídlo? Navštivte Švejk restaurant U pětatřicátníků, který je součástí originální české koncepce Švejk restaurantů.

V každé restauraci ŠVEJK najdete originální dobové doplňky, které byly součástí prvorepublikových hostinců. Výčepní nosí „švejkovskou čepici", bílou košili, šedé kalhoty a kšandy. Servírky mají červenou sukni a bílou halenku.

ŠVEJK Restaurant zajišťuje rozvoz jídla i catering

Mezi další výhody ryze českého řetězce kvalitních restaurací ŠVEJK patří tyto oblíbené služby:

Kontakty:

Švejk restaurant Plzeň "U Pětatřicátníků"

Riegrova 12
30100, Plzeň

Mobil: +420 725 810 258
Telefon: +420 377 970 404
E-mail: plzen@svejk.cz
Web: http://www.svejkplzen.cz/

Otevírací doba

Po-Čt: 10:30 - 23:00
Pátek: 10:30 - 24:00
Sobota: 11:00 - 24:00
Neděle: 11:00 - 22:00

FACEBOOK: Švejk restaurant "U Pětatřicátníků"


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
The Loop Jazz Club

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka