Písničkář Jan Burian spolu s Bizzare Bandem představí v pátek v Moving Station nové dvojalbum Jihotaje

Písničkář a neúnavný hudební inovátor Jan Burian, který rád posouvá hranice žánru°, představí v pátek 10. listopadu v plzeňském prostoru pro současné umění Moving Station novinkové písňové dvojalbum Jihotaje, které vydal spolu se skupinou Bizzare Band.

Cílená propagace v Plzni

Nové dvojalbum zachycuje jedno ze zajímavých experimentálních setkání s kapelou z pomezí hudby vážné, folku i šansonu. Na prvním albu jsou výhradně Burianovy nové písně. „Je to podobné,“ říká autor v doprovodném textu, „jako když různí režiséři pracují se stejným scénářem: každý s ním nakládá podle svého. A písnička, to je takový drobný scénář. Proto mě láká zkoušet si s ní hrát a oblékat ji do různých nových kabátů nebo ji naopak svlékat. A Bizarre Band mi k tomu dal velký prostor. První část našeho dvojalba, složená z mých nových textů, je do značné míry monotematická - tématem tu je to, co přináší můj pokročilý střední věk a určitá snaha vypořádávat se s jeho nejistotami.“ Druhý disk obsahuje pak dvanáct starších Burianových písní, které si hudebníci sami vybrali a přepracovali podle svých představ. Jan Burian k tomu doplňuje: „Ve starých věcech se docela drželi původní melodie a harmonie, nechávali si prostor pro úpravy v oblasti instrumentace. Nové písničky ale dostávali v polotovaru - často se jednalo jen o takový demosnímek nebo improvizaci z koncertu.“

Jan Burian (1952) – autor písní, pianista, zpěvák, spisovatel a televizní moderátor. Vydal celou řadu vlastních písňových alb, např. Hodina duchu°, Černý z nebe, Unavený válečník, Zrcadlo, Dívčí válka, Muži jsou křehcí atd., podílel se ale i na albech kolektivních, mj. For Semafor, Budˇ moje slunce a dalších. Kromě legendární spolupráce s Petrem Skoumalem, Jiřím Dědečkem nebo Janem Vodňanským, jejichž Večírky rozpadlých dvojic vyšly na stejnojmenném dvojalbu v roce 2010, dnes vystupuje Jan Burian za doprovodu členů° kapely Bizzare Band a občas na improvizovaných večerech s bubeníkem a avantgardním producentem Jaroslavem Kořánem. Literární tvorba Jana Buriana obsahuje kromě básnických sbírek (Hodina duchu°, Ženy, muži a jiné básně) a cestopisu° (Chilský deník, Cokoli o Dánsku, Sága o cestě na Island, Výlet do Portugalska, Ostrovy, majáky a mosty) i osobní zápisky a fejetony (Přízrak v nákupním středisku, Přímluva za dnešní dobu, Kocouří pohled). V knižní podobě vyšly také televizní rozhovory Posezení s Janem Burianem. Je spoluautorem i řady televizních dokumentu°, zvláště s režisérem Pavlem Kouteckým (Islandská paměť, Chilské deníky aj.) a pořadu Burianův den žen (spolu s Vítem Klusákem a Filipem Remundou). V roce 2012 vydal knihu o svém otci: Nežádoucí návraty E. F. Buriana a pro rozhlas vytvořil cyklus 28 pořadů° o severské kultuře – Na Sever s Janem Burianem, který byl oceněn prestižní cenou PRIX BOHEMIA. V loňském roce vyšel komplet šesti CD Burian & Dědeček na blankytném pozadí, které obsahuje archivní nahrávky z let 1979–1989. Jde o vůbec první společné album této legendární dvojice, které vyšlo více třicet let po jejím rozchodu.

Hudební uskupení Bizarre Band vzniklo v roce 2012 kolem šansonového, hudebneˇ dramatického projektu Café Bizarre. Tehdy také započalo svou spolupráci s tehdy vznikajícím spolkem Body Voice Band, se kterým spolupracuje doposud. Později z této spolupráce vzešlo divácky oblíbené představení Vojna od E. F. Buriana. Bizarre Band žánrově osciluje mezi klasickou a populární hudbou.

Koncertní představení nového dvojalba Jihotaje se uskuteční 10. listopadu od 20:00 hod. v plzeňském prostoru pro současné umění Moving Station.

Vstupné: předprodej 150 Kč, na místě 180 Kč.
www.johancentrum.cz


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Jarní servisní akce

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka