Pivovarské muzeum představuje od čtvrtka Zaniklý svět stolních společností

Pivovarské muzeum v Plzni zve od 27. října na novou výstavu: Zaniklý svět stolních společností, aneb Sociální síť před sto lety. V 19. a 20. století neměli lidé možnost zakládat spolky a sdružovat se, scházeli se proto v hospodách nad pivem.

Cílená propagace v Plzni

Vznikl tak český fenomén „stolních společností“. Z jejich prostředí vzešly výrazné postavy komunální politiky i významné osobnosti kultury a sportu. 

S trochou nadsázky je možné říct, že stolní společnosti fungovaly jako sociální sítě své doby. „Lidé se scházeli v různých podnicích, většina z nich byla členem vícero takových společností a navzájem o sobě věděli. My dnes máme Facebook, oni měli tenkrát stolní společnosti“, vysvětluje autor výstavy Tomáš Bernhardt ze Západočeského muzea v Plzni. Rozhodně však platí, že světově unikátní česká pivní kultura má své kořeny zejména v dobách působení stolních společností. Proto se rozhodlo výstavu uspořádat ve spolupráci se Západočeským muzeem v Plzni právě Pivovarské muzeum v Plzni.

„Některé společnosti používaly různé stylizované oděvy, rekvizity jako šerpy, řády nebo čepičky, připravovaly všelijaké mumraje, používaly pseudonymy a pečlivě evidovaly své členy, pro které vydávaly dokonce vlastní legitimace a navštívenky. Výstava nabízí především pamětní knihy s karikaturami a kresbami svých členů, fotografie, žertovné pozvánky, diplomy a tisky,“ popisuje Rudolf Šlehofer, manažer turismu a tradice.

Výrazným rysem stolních společností byla recese a vtip, ale navíc se staly místem, které zásadně ovlivňovalo českou kulturu, politiku i společenský život. Jejich rozmach nastal na přelomu 19. a 20. století, kdy téměř každá politická strana měla svůj původ právě ve stolní společnosti. V hospodách se neformálně scházeli literáti, novináři i muzikanti a nechyběla mezi nimi taková jména jako například spisovatelé Karel Klostermann nebo Jaroslav Vrchlický.

Výstava trvá do 1. května 2017. Exponáty poskytl Archiv města Plzně a Západočeské muzeum v Plzni ze sbírek svého národopisného oddělení. 


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Renault Clio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka