Ples Plzeňského kraje se odehraje ve stylu vídeňských plesů

Letošní XVI. reprezentační ples Plzeňského kraje, který se uskuteční v sobotu 2. února 2019 v plzeňském Parkhotelu, přinese atmosféru věhlasných vídeňských plesů.

Cílená propagace v Plzni

Večerem plným elegantních dam v plesových róbách, pánů ve smokingu a tradiční čtverylky provedou Martina Kociánová a Petr Rychlý. O hudební zážitek se postará Big Band Felixe Slováčka s hosty.

Také letos je součástí programu plesu předání šeků v rámci charitativní akce při plese Plzeňského kraje. V letošním roce předá hejtman Josef Bernard za Plzeňský kraj a jeho partnery celkem 200 tisíc korun pěti hendikepovaným osobám, kterým finanční podpora pomáhá vyrovnat se s každodenním životem s hendikepem.

Big Band Felixe Slováčka

Felix Slováček, absolvent kroměřížské konzervatoře a Janáčkovy akademie múzických umění v Brně, představuje na české hudební scéně špičku mezi hráči na klarinet a saxofon. Hrál v Orchestru Karla Vlacha, vystupoval s Big Bandem Gustava Broma, RIAS Radio Big Band, Big Band Radio Copenhagen, WDR Big Band Köln a dalšími.

Slováčkův Big Band tvoří sedmnáct hráčů, kteří mají klasické bigbandové obsazení: 4 trumpety, 4 trombony, 5 saxofonů, kytara, baskytara, bicí a klavír. V čele orchestru stojí od roku 1983 jako šéfdirigent Felix Slováček.

Historie Big Bandu sahá až do období šedesátých let. Zakladatelem a prvním uměleckým šéfem tehdy ještě tanečního a jazzového orchestru Českého rozhlasu byl Karel Krautgartner. V čele orchestru ho poté vystřídal Josef Vobruba spolu s Vladimírem Popelkou, pod jejichž vedením orchestr vytvářel hudební projekty spolu s nejlepšími českými interprety populární hudby. Jazzovou tvorbu kapely profiloval především aranžér, skladatel a dirigent Kamil Hála. Dlouhá léta se na projektech Big Bandu podílel také známý pianista, skladatel a aranžér Karel Růžička. Zejména v oblasti jazzu spolupracoval orchestr s mnoha sólisty zvučných jmen ze zahraničí – s trombonistou Sonny Costanzem, multiinstrumentalistou a skladatelem Darrylem Kennedym, klarinetistou Tony Scottem, trumpetisty Gregem Hopkinsem a Benny Baileyem, tenorsaxofonisty Donem Menzou a Gianem Bassem a jinými.

Martina Kociánová

Kdyby měla Martina Kociánová napsat svůj pracovní životopis, musely by vzniknout dva. Jeden, který by mapoval její kariéru moderátorskou a jeden zaměřený na kariéru pěveckou. Ovšem úplně původně si tahle mezzosopranistka a moderátorka vybrala profesi historičky. Tento obor, konkrétně historii a muzeologii, vystudovala na Slezské univerzitě v Opavě. Současně vystudovala i ostravskou Lidovou konzervatoř.

Již během studií začala pracovat jako redaktorka a moderátorka zpravodajství České televize. V roce 1994 začala moderovat hlavní zpravodajskou relaci v TV Nova. Poté mohli diváci vídat její tvář ve zpravodajských pořadech TV Prima, ČT24 nebo Z1. Vedle toho hostuje v divadlech v Česku, koncertuje doma i v zahraničí a spolupracuje s mnoha hudebními tělesy.

Do divadla vstoupila prostřednictvím muzikálu. Tři roky zpívala jednu ze sólových rolí v úspěšném muzikálu Krysař. Poté se zaměřila především na klasickou hudbu. Pravidelně vystupuje s Triem Amadeus. Tento mozartovský projekt je mimořádný především tím, že úpravy písní i árií pro mezzosoprán a dechové trio vznikají speciálně pro jejich společné koncerty. Zároveň je součástí Tria Lyrico, kde interpretuje především francouzský a italský repertoár s harfou a flétnou. Spolupracovala s řadou hudebních těles, například se Severočeskou filharmonií, Královéhradeckou filharmonií, Janáčkovou filharmonií Ostrava, Wihanovým kvartetem. Ve svém repertoáru má mezzosopránové i některé sopránové role, řadu písňových cyklů a oratorních skladeb. Koncertuje nejen na domácích scénách, ale také v Německu, Rakousku, Japonsku či na Kypru. Ve své koncertní činnosti se věnuje i dětem. Koncertní program Vážná hudba nemusí být vážná se snaží mladým lidem přiblížit klasickou hudbu a osobnost W. A. Mozarta.

Za činnost v oblasti umění jí v roce 2002 udělila Evropská unie umění Cenu Gustava Mahlera.

Petr Rychlý

Petra Rychlého znají především diváci Ordinace v růžové zahradě, kde hraje doktora Mázla už dlouhých třináct let. Ale ani on si herectví nevyvolil jako svoji profesi hned na první pokus. Nejprve vystudoval střední ekonomickou školu v Karlových Varech.

Je jedním ze zakladatelů současného Divadla Na Fidlovačce. Na této scéně působil v letech 1998 až 2012. Od září 2012 je členem souboru Divadla na Vinohradech. Televizní diváci ho ovšem vůbec nejdřív znali jako moderátora pořadů Ptákoviny, Natoč to! a Rychlý prachy.

Jeho hlas je dobře známý i fanouškům seriálu Přátelé, kde daboval Joeyho Tribbianiho. Daboval také Earla v seriálu Jmenuju se Earl, Hanka Moodyho v seriálu Californication a Petera v animované sérii Griffinovi. Kromě postav z televizních seriálů propůjčil svůj hlas také Pauliemu, který je jedním z trojice gangsterů v populární české hře Mafia.

V předprodeji na webu https://vstupenky.ticket-art.cz/tanec/xvi-reprezentacni-ples-plzenskeho-kraje-8347/ jsou ke koupi ještě vstupenky na hlavní sál.


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Jarní servisní akce

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka