Plzeň chce obměnit techniku pro hospodaření ve svých lesních školkách

Podání žádosti o dotace na nákup lesní techniky odsouhlasila Rada města Plzně. Nové stroje potřebuje pro svou práci Správa veřejného statku města Plzně, jež hospodaří na zhruba šesti hektarech lesních školek a ročně produkuje 500 tisíc lesních sazenic.

Cílená propagace v Plzni

Školkařské stroje pro výsev a vyzvedávání sazenic jsou zhruba 50 let staré a velmi poruchové. Na jejich obměnu město potřebuje 1,47 milionu korun, polovinu by mohlo získat díky dotaci. Podání žádosti musí ještě schválit zastupitelé. 

„Bylo by to z Programu rozvoje venkova České republiky na období 2014 až 2020, jehož třetí kolo vyhlásilo ministerstvo zemědělství. Poprvé je možné z těchto zdrojů čerpat i prostředky na nákup techniky pro hospodaření v lesních školkách, mezním termínem pro podání žádosti je 31. říjen,“ uvedl ekonomický náměstek Pavel Kotas. 

Správa veřejného statku převzala lesní školky po svém založení od Lesního závodu Plzeň Západočeských státních lesů a odkoupila starší školkařské stroje pro výsev a vyzvedávání lesních sazenic. „V roce 2008 nakoupilo město s využitím  dotace traktor, z vlastních prostředků meziřádkovou chemickou plečku, hlavní školkařské stroje jsou však stále původní a zastaralé,“ doplnil Pavel Kotas. 

Jako náhradu stávajících již poruchových a pro moderní technologie nevhodných strojů navrhuje správa veřejného statku pořízení univerzálního pětiřádkového secího stroje pro všechny druhy osiva lesních dřevin, dále nákup univerzálního pětiřádkového zasypávače substrátu a pětiřádkového vyorávače sazenic. S realizací projektu se počítá v příštím roce. Celý projekt by byl předfinancován z rozpočtu města. 


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka