Plzeň chce pokračovat v podpoře výuky chudých afrických dětí

Plzeň chce pokračovat v podpoře výukového projektu dětí z odlehlých vesnic ve Středoafrické republice.

Cílená propagace v Plzni

V minulosti přispěla částkou 300 tisíc korun na tvorbu a tisk slabikářů pro děti z tamních prvních tříd, učebnice jsou v jazyce sango. Loni na dotisk poskytla 175 tisíc korun. Nyní Rada města Plzně odsouhlasila uvolnění částky 150 tisíc korun, a to na tisk čítanek, jež na vydané slabikáře navazují. Podporu musí ještě schválit zastupitelé.
 
„Jedná se o projekt nazvaný Škola hrou ve Středoafrické republice, stojí za ním organizace SIRIRI. V roce 2016 jsme přispěli na celkem 5 tisíc učebnic, vloni na dotisk dalších 5 tisíc kusů slabikářů a proškolení učitelů,“ přiblížil primátor Martin Zrzavecký.

Učebnice vytvořené v jazyce sango jsou distribuovány zejména do škol v odlehlých vesnických částech, kam pomoc nedosáhne. SIRIRI na přípravě konceptu pracovala s tamními učiteli, kteří díky tomu vůbec poprvé dostali možnost vyučovat v rodném sangu a nikoli ve francouzštině. Program Škola hrou, jenž se postupně zavádí do prvních tříd ve Středoafrické republice, je tak velmi úspěšný. Získal již podporu tamního ministerstva školství a časem by se mohl stát součástí vzdělávacího systému. Vloni se podařilo díky spolupráci českých a francouzských dobrovolníků SIRIRI vyškolit 240 učitelů.

„V letošním roce by naše podpora byla určena na tisk čítanek v sangu, které navazují na již vydané slabikáře, případně na další dotisk slabikářů. Pilotní verze čítanky vznikla vloni, byla konzultována se středoafrickými učiteli a její definitivní podoba bude dokončena letos,“ doplnil primátor.

Středoafrická republika je jednou z nejchudších zemí světa. V žebříčku sledujícím index prosperity (www.prosperity.com), ve kterém se státy hodnotí nejen z hlediska ekonomiky, ale také z hlediska dostupnosti vzdělání, úrovně státní správy, bezpečnosti nebo osobní svobody, se v roce 2016 umístila jako 147. ze 149 sledovaných zemí. SIRIRI má na podporu projektu Škola hrou ve Středoafrické republice vyhlášenou veřejnou sbírku s transparentním účtem.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka