Plzeň chce přispět na výměnu oken v nárožním domě v Dominikánské ulici

Radnice zamýšlí přispět částkou 300 tisíc korun na výměnu oken v domě čp. 24 na nároží Dominikánské ulice a sadů 5. května (Dominikánská 16 – sady 5. května 6), jenž je nemovitou kulturní památkou.

Jarní servisní akce AUTO CB

Dotaci odsouhlasila Rada města Plzně, návrh musí ještě schválit zastupitelstvo.

„Stávající dřevěná dvojitá okna z 80. let 20. století jsou podle odborného posouzení ve špatném stavu a vyžadují výměnu,“ uvedl první náměstek primátora Martin Baxa, jenž má ve své gesci oblast památkové péče.
 
Celkem je zapotřebí vyrobit a osadit 35 dřevěných dvojitých oken v odpovídajícím slohu a jedny balkonové dveře ve 3. až 5. patře, náklady činí 1,43 milionu korun. Vlastník, jímž je Společenství vlastníků Dominikánská 16, se kvůli finanční náročnosti obrátil na Magistrát města Plzně se žádostí o dotaci.

Nárožní pětipodlažní dům byl postaven v roce 1923 podle projektu Josefa a Václava Paškových. „Představuje kvalitní architekturu obsahující ve svých fasádách a vstupním portálu prvky v kubistickém slohu, které jsou v historickém jádru památkové rezervace zcela ojedinělé,“ uvedl šéf Odboru památkové péče Magistrátu města Plzně Petr Marovič. Osazení novými okny zlepší stav i vzhled kulturní památky.

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka