Plzeň chystá oslavy 30. výročí sametové revoluce, bude spolupracovat s Post Bellum

Rada města Plzně schválila uzavření Memoranda o spolupráci mezi statutárním městem Plzeň a obecně prospěšnou společností Post Bellum.

Cílená propagace v Plzni

Cílem je společně oslavit 30. výročí sametové revoluce a připomenout si hodnoty spojené s bojem za svobodu a demokracii v dobách totalitních režimů 20. století. Součástí spolupráce bude několik projektů, u příležitosti výročí sametové revoluce se Plzeňané mohou těšit na řadu výstav, koncerty, soutěže, velký program na náměstí Republiky a další. Post Bellum je nezisková organizace, která od roku 2001 vyhledává a nahrává vzpomínky pamětníků klíčových momentů 20. století.

„Velmi mi záleží na tom, aby si Plzeň připomněla důstojným způsobem události roku 1989 a skutečně ve velkém oslavila tři desetiletí od pádu totalitního režimu. Sametová revoluce nám všem změnila životy, díky ní získaná svoboda je jednou z nejvyšších hodnot v životě člověka, které musíme chránit. Proto připravujeme celou řadu akcí a projektů vztažených k tomuto výročí,“ uvedl primátor města Plzně Martin Baxa. 

Podle vedoucí Odboru prezentace a marketingu Magistrátu města Plzně Jany Komišové je celý formát spolupráce města a Post Bellum v jednání. Plzeň se chce zařadit mezi města, kterým Post Bellum udělí statut Město Paměti národa, a zapojit se do celostátní kampaně Nezapomeňme. Spolupráce s Post Bellum zahrne například výstavu Paměť národa na venkovních panelech, jež bude umístěna na náměstí Republiky před radnicí od 28. října do 30. listopadu 1989. „Vzniknout by měl i dokumentární film v délce 26 minut pro Českou televizi s rozhovory s regionálními pamětníky listopadových událostí. Součástí spolupráce je i projekt Příběhy sousedů, kdy žáci základních škol ve spolupráci s pedagogy a koordinátorem Post Bellum zaznamenávají příběhy významných listopadových událostí očima pamětníků,“ přiblížila Jana Komišová. 

V rámci kampaně Nezapomeňme chce město propagovat i další své akce věnované oslavě 30. výročí sametové revoluce. Bude mezi nimi výstava na panelech ve Smetanových sadech, která připomene události listopadu 1989 objektivem plzeňských fotografů. Již v srpnu bude rozšířen program festivalu Živá ulice o část věnovanou 30. výročí sametové revoluce, na podzim vznikne obrázkové leporelo a web pro žáky základních škol na téma sametová revoluce, město připraví rodinnou soutěž pro veřejnost zaměřenou na události související se sametovou revolucí a městem Plzní a další. „Na 17. listopad připravujeme celodenní program na náměstí Republiky, zapojit chceme místní pamětníky, ale i studenty či místní kapely. Celodenní happening doplní projekce dobových materiálů a dokumentů, do programu chceme aktivně zapojit i veřejnost,“ doplnila Jana Komišová.

Město Plzeň podporuje i řadu dalších akcí, které k 30. výročí pádu železné opony připravuje Plzeňský kraj a další organizace působící v Plzni.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Renault Clio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka