Plzeň chystá první aktualizaci nového územního plánu

Plzeň připravuje první aktualizaci svého územního plánu, jenž slouží k rozhodování o využití území ve městě a navrhuje vyvážený rozvoj západočeské metropole.

Cílená propagace v Plzni

Náměty mohou lidé podávat do 30. září 2018. Město využije takzvaný zkrácený postup pořizování změny územního plánu, umožňuje mu to novela stavebního zákona. Celý proces se tak zkrátí o zhruba šest až 12 měsíců v závislosti na rozsahu a složitosti změny. Zahájení procesu aktualizace odsouhlasila Rada města Plzně a schválili zastupitelé.

„Důvodem, proč přistupujeme k aktualizaci, neboli k první změně územního plánu, je především praktická zkušenost pořizovatele a zpracovatele územního plánu a dále stavebních úřadů s jeho téměř dvouletým užíváním. Změna také bude reagovat na novelu stavebního zákona a dalších prováděcích vyhlášek, budou vyhodnoceny a eventuálně zapracovány došlé náměty na změnu územního plánu,“ přiblížil technický náměstek primátora Pavel Šindelář.

Podněty na změnu územního plánu bude město sbírat tři měsíce od schválení zastupiteli, tedy do konce září 2018. Do změny budou zařazeny též náměty, které byly zaslány na stavební úřad do současné doby.

Nový územní plán má Plzeň od října 2016. Dokument nahradil územní plán z roku 1995, jenž byl naposledy aktualizován v roce 2010. Územní plán stanovuje základní podmínky pro výstavbu a rozvoj města. Slouží především projektantům při zpracování návrhů staveb, stavebním úřadům při jejich posuzování a majitelům nemovitostí, kteří v něm naleznou informace o využitelnosti svého pozemku.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka