Plzeň chystá revoluci ve stravování seniorů, plánuje centrální vývařovnu

Plzeň chce vybudovat centrální vývařovnu, jež zajistí přípravu a rozvoz jídel až pro 2000 lidí, zejména z řad seniorů.

Cílená propagace v Plzni

Teplá, zchlazená i zmražená jídla včetně dietních budou určena pro uživatele terénních, ambulantních a pobytových sociálních služeb, které poskytuje Městský ústav sociálních služeb města Plzně (MÚSS), ale i pro „cizí strávníky“. Vývařovna by měla vzniknout jako novostavba na městském pozemku v lochotínském areálu Domova se zvláštním režimem Čtyřlístek v Kotíkovské ulici. Odhadované náklady jsou kolem 70 milionů korun, hotová je již studie projektu.

„V podstatě jde o velkou revoluci v oblasti stravování seniorů na území našeho města. Vývařovnu chceme využít jako velkokapacitní zařízení, jež připraví nejen jídlo pro klienty městského ústavu, ale také pro osamělé seniory, kteří sice žijí ve svých domovech, ale nejsou si již schopni vařit. V jednotlivých městských obvodech by měly v budoucnu vzniknout výdejny jídel,“ přiblížil primátor města Martin Zrzavecký. Plzeň projektem reaguje na fakt, že podle demografických studií je nejrychleji stárnoucím městem v republice, což zároveň zvyšuje počet jeho obyvatel ve věku nad 65 let, kteří se stávají méně soběstační, a zesilují poptávku po sociálních službách.

Podle náměstkyně primátora pro oblast školství a sociálních věcí Evy Herinkové nyní fungují pro MÚSS dvě kuchyně. Z nich se vozí jídlo ve várnicích do celkem sedmi zařízení. „V každém jej musí pracovníci naservírovat na talíř a roznést uživatelům. V novém systému by se z centrální vývařovny jídlo vezlo v uzavřených krabičkách, díky vyhřívaným vozíkům by zůstávalo až do předání uživateli teplé. To by městskému ústavu ušetřilo deset z dvaceti pracovníků, o které je třeba v dohledné době, z důvodu zhoršujícího se zdravotního stavu uživatelů, zvýšit počet stávajících zaměstnanců pobytových služeb MÚSS Plzeň. Vývařovna by mohla denně nabízet tři až pět druhů jídel, včetně dietních,“ přiblížila Eva Herinková.

„Jednoznačně bychom obsloužili více lidí, a to až 2000. Nejde jen o uživatele našich služeb, ale zájem už projevila také Městská charita Plzeň či Domovinka. Pak samozřejmě mohou službu využít i cizí strávníci, tedy senioři zatím žijící doma. Jídlo chceme i mrazit, mohou si jej tak zajistit k večeři nebo na více dnů. Podstatné je to, že zájemcům o tuto službu budeme moci předkládat jídla respektující stravovací pravidla platná pro seniory, a navíc v rámci jim lékařem indikované diety,“ vysvětlil Vladimír Chuchler, ředitel městského ústavu, který je příspěvkovou organizací města. Součástí projektu je kompletní technologické vybavení provozu.

Přesné náklady určí až zpracovaná projektová dokumentace. Hotová je zatím studie, kterou si městský ústav zaplatil ze svého rozpočtu.

The Loop Jazz Club

Komentáře

  • Před 4 roky

    Inu nevím, proč se má za 70 mega budovat nová vývařovna, když je v Korandově ulici již několik let zavřená tzv. CVJ, vývařovna pro celou tehdejší Škodovku, kterou by asi stačilo uklidit, možná opravit, a bylo by to určitě za méně peněz stejně jídel.

  • Před 5 roky

    Dobrý den,marně moje kamarádka z Plzně,věk 66 let,silná diabetička shání v Plzni Jídelnu pro diabetiky. Navíc chodí o francouzkých holích a má silné bolesti v páteři a tak nevydrží stát u sporáku,aby si sama uvařila. Poradíte nám? Děkuji Štenglová.

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka