Plzeň darovala použité počítače do Afriky, pomohou chudým dětem

Několik desítek počítačů a dalších komponentů darovala Plzeň do africké Keni.

Cílená propagace v Plzni

Funkční použité počítače a technika, která byla v západočeské metropoli již vyřazena, nyní slouží v komunitním centru Ostrov Naděje na Rusinga Island, kde se obecně prospěšná společnost Centrum Narovinu stará o 500 dětí a studentů z velmi chudých poměrů. Díky zaslané technice mohla v místě vzniknout zcela nová učebna.

„Jsem velice rád, že se technika dostala tam, kde opravdu pomáhá. S nápadem na darování počítačů přišli pracovníci Správy informačních technologií města Plzně a my jsme jej akceptovali. Přeji všem, kteří na počítačích budou pracovat, aby si odnesli maximum znalostí. To, co se nám zdá jako samozřejmost, může pro druhého znamenat velký posun k získání zaměstnání a zajištění potřebné životní úrovně,“ řekl primátor města Plzně Martin Baxa.

Do Keni putovalo přes 70 počítačů, komponenty pro datovou síť, kabely, flash disky i sluchátka. „Jedná se o vyřazenou šest let starou techniku. Nabízíme ji k odkupu veřejnosti, případně využíváme ve školních družinách pro aktivity mimo výuku. Vzhledem k tomu, kolik techniky město vlastní, odbyt není vždy takový, aby všechny starší počítače našly využití. V tuto chvíli bychom je museli nechat ekologicky zlikvidovat. A to se nám zdálo jako velká škoda vzhledem k tomu, že pro základní uživatelskou práci jsou a budou ještě několik let zcela dostačující. Oslovili jsme i dodavatele, se kterými jako město spolupracujeme, a ti se přidali s darováním některých doplňkových komponentů,“ řekl Bohuslav Horais ze Správy informačních technologií města Plzně.

Po odsouhlasení daru město nechalo počítače repasovat a přizpůsobilo je pro africké středisko, například pro výuku v angličtině. „Do Plzně dojížděl také dobrovolník, jenž přímo v Keni zaučuje lektory, kteří pak dál předávají vědomosti. V rámci přípravy bylo třeba naplánovat také převoz, proclení atd. Od prvotní myšlenky k premiérové vyučovací hodině realizované v nové učebně uplynulo zhruba půl roku,“ uvedla radní pro oblast školství Lucie Kantorová.

„Velice si vážíme iniciativy města Plzně, které nám poskytlo použitou techniku pro naše komunitní centrum v Keni, kde se staráme o děti a studenty z velmi chudých poměrů v rámci našeho sirotčince, mateřské, základní a střední školy. Velké díky za tento velkorysý dar i mimořádnou ochotu a veškerou pomoc spojenou s realizací převozu a instalace,“ dodala výkonná ředitelka Centra Narovinu Dana Feminová.

Počátky činnosti Centra Narovinu sahají do roku 1995. Organizace se zaměřuje na rozvojovou spolupráci s cílem zlepšení vzdělávání, zdravotní péče a celkové životní úrovně v Africe. Mezi další priority sdružení patří přispívání k vytváření tolerantní multikulturní společnosti, zvyšování veřejného povědomí o situaci v rozvojových zemích a prevence diskriminace a rasismu ve společnosti. Pokud se v africkém středisku časem podaří zlepšit úroveň připojení k internetu, město by rádo propojilo tamní studenty se studenty ze západočeské metropole.

Fotogalerie
The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka