Plzeň hostí v pátek a v sobotu seniorský Třetí festival

Že senioři jsou „in“, to dokládá i letošní ročník tzv. Třetího festivalu. Co že to je? No, přece dva dny, kdy každý senior, jako jednotlivec nebo i v partě s dalšími, může ukázat, čím se baví a co umí. Tedy - na festivalu třetího věku.

Cílená propagace v Plzni

Ten se koná v Plzni 13. – 14. 10. 2017 v Mezigeneračním a dobrovolnickém centru TOTEM, z.s. na Kaznějovské 51 v Plzni. Festival už pošesté umožní naplno a bez omezení předvést vše, co se mezi seniory u nás, na Slovensku či v Německu děje v oblasti kulturních aktivit = čemu se věnují, na poli hudebním, výtvarném, divadelním i v dalších oblastech. Navzájem se můžeme na festivalu nejen povzbudit, potěšit, ale hlavně inspirovat.

První den festivalu se bude pro velký zájem vystupujících z celé ČR i mimo ni (220 přihlášených účastníků) konat v SOU Elektrotechnickém, Vejprnická 56, Plzeň, druhý den festivalu bude probíhat v TOTEMu, Kaznějovská 51, Plzeň – Bolevec.

13.10.2017 na dopoledne je pro účastníky připraven program „Užij si Plzeň“:

 -  prohlídka historického centra Plzně s Ing.  Arch. Annou Hostičkovou  

 -  prohlídka radnice  – prohlídka radnice a společná debata s paní náměstkyní Bc. Evou Herinkovou

 - prohlídka Moving station spojená s divadelním představením TOTEMových  Světlonoš(ž)ek

 -  prohlídka Techmanie

Slavnostní zahájení festivalu, na které bude navazovat Komponovaný večer, jehož program je složený z aktivit přihlášených účastníků, začíná 13. 10. 2017 od 16:00 hodin v SOU Elektrotechnickém, Vejprnická 56, Plzeň.

Program komponovaného večera připravili:

Jamáček Plzeň ( sborový zpěv), Hanka Domažlice (tanec), Slunečnice ČB (tanec), Prachatice (zpěv), Život 90 Praha (tanec), Klub Aktiv ČB (zpěv), ADETO Plzeň ( latinsko americké tance), Regensburg (divadlo),   Zahrádkářky Velká Dobrá (tanec), Seniorkapela Plzeň (taneční hudba k poslechu), Marietta Praha (tanec), Heligonky z Vysočiny (zpěv, hra na harmoniku), Oldboys Plzeň ( country zpěv)

Poté přijde čas na společenský večer k tanci a poslechu zahraje TOTEMová Seniorkapela. Při ní je možné nejen posedět a povídat si, ale také tancovat. Programem bude provázet Karel Ženíšek.

 Sobota 14. 10. 2017 se ponese ve znamení různorodých workshopů.

9:30   Společné zahájení druhého dne festivalu v sále

9:30 – 9:45   Marietta Praha taneční vystoupení

9:45 – 10:00    Veronika Máslová  taneční rozcvička

- všichni společně na velkém sále

WORKSHOPY – nabídka + rozdělení podle zájmu:

·   Divadelní představení Pozvi mne dál

·   Divadelní spolek Proměna působí od roku 2003 pod záštitou obecně prospěšné společnosti REMEDIUM Praha. Mají za sebou řadu vystoupení a účastí na přehlídkách. Hrají pro všechny, kteří mají rádi život, dokážou se smát a přijdou. Nám se představí s divadelní inscenací … pozvi mne dál. Čtyři ženy, jejichž věk jim přináší množství otázek. Čtyři ženy, různé zkušenosti, různé možnosti odpovědí.

·  Prezentace projektu „Inteligentní lavičky“ a možnost ovlivnit zajímavé technologické výrobky

Prezentace projektu společností GoRest, která byla založena mimo jiné za účelem vývoje a výroby inteligentního odpočinkového vybavení veřejně přístupných interiérů budov. Vytváří tzv. inteligentní lavičky. V současnosti jsou tyto lavičky připraveny pro užívání mladými lidmi, ale snahou organizace je vytvořit lavičku, která by zpříjemňovala život seniorům. Využijeme tak jedinečnou příležitost a staneme se součástí přípravy budoucích laviček. Při prezentaci laviček půjde o hledání možností, co seniorům
při sezení na obyčejných lavičkách, či jiných sedacích plochách chybí a jaká vylepšení by z dosud vymyšlených uvítali, popř. která jim přijdou zbytečná.                  

·  Výroba hnětýnek                

Zveme Vás na tvůrčí dílnu seniorek z Prachatic, kde si ukážeme výrobu hnětýnek. Jedná se
o tradiční pečivo, které se peče o posvícení na Prachaticku, Klatovsku a Sušicku. Jsou to vlastně malé koláčky, které se zdobí všelijakými přísadami.

·   Ze starého nové a krásné               

Často držíme v ruce „něco“, co je nám líto vyhodit. Tohle znají i ženy z Volar a nabídnou nám cestu, jak vrátit starým věcem nový lesk. Pojďte si společně s námi vykouzlit pomocí ubrouskové techniky ze starých plechovek, nové krásné dekorační i užitné předměty. Workshopem vás provedou hosté z Volar.

·  Tašky z kalendářů                

·         Koupit pro někoho dárek k narozeninám je občas oříšek, ještě těžší pak bývá vybrat, do čeho daný dárek zabalíme. Přijďte si zkusit vyrobit originální dárkovou taštičku ze starých kalendářů. Workshopem Vás provedou hosté z Českých Budějovic.

·   Pletení z papíru       

·   Chodí vám často do schránky letáky, které nepotřebujete a s nechutí je vyhazujete? My bychom vám rádi ukázali, že i letáky se dají smysluplně zpracovat. Můžete si z nich vytvořit ruličky a uplést krásné výrobky, které jsou nejen dekorativní, ale také funkční, například košíček nebo obal na květináč. Naučíte se základní techniky pletení z papíru. Workshopem vás provede lektorka z Plzně.

 •Prohlídka TOTEM, z.s. – komentovaná prohlídka mezigeneračního centra                                
•Kulatý stůl pro vedoucí výprav - sdílení dobré praxe ze seniorských aktivit
•Slavnostní ukončení festivalu        

 ZMĚNA PROGRAMU VYHRAZENA

 Trocha festivalové historie:

V říjnu 2009 TOTEM-RDC spolu s partnerskou organizací Městskou knihovnou Louny uspořádal třídenní Třetí festival - sekání aktivních seniorů, pilotní nultý ročník se konal  v Plzni. Festival se velmi povedl. Bohatého programu se účastnili senioři z Plzně, Loun, Domažlic, Klatov, ale i z německého Weidenu.

V roce 2010 byly místem konání Třetího festivalu tentokrát Louny. Organizačně festival zaštiťovala Městská knihovna Louny a zejména senioři - studenti programu Třetí věk.

V roce 2011 festival opět proběhl v Plzni, jeho součástí bylo divadlo, hudba, tanec, také výstava v mazhauzu plzeňské radnice Člověk - čas - proměny a mnoho dalšího.

V roce 2013 se v Plzni uskutečnil další ročník festivalu, který nabídl zajímavá divadelní taneční a hudební představení stejně tak i prohlídky zajímavostí města Plzně, vernisáž výstavy "Prolínání" a různé tvůrčí a vzdělávací dílny.

V roce 2015 se celý festival konal v budově Totemu. Zúčastnilo se 22 výprav z celé ČR, Slovenska a Německa.


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka