Plzeň má jako první město v ČR vlastní Síť internetu věcí

Jedním z nových trendů v oblasti informačních technologií je Síť internetu věcí (IoT). Plzeň jako první město v České republice vybudovala vlastní senzorickou síť LoRa.

Cílená propagace v Plzni

 Slouží pro datově a energeticky nenáročnou síťovou komunikaci "věcí". Tato inovativní přístupová technologie dokáže přenést data z míst, kde nejsou jiné možnosti připojení, ať již z důvodu neexistence sítí, nebo z důvodu možnosti napájení. Jednou z výhod IoT je velmi malý odběr z napájení, kdy senzory mohou na malou baterii fungovat v řádu měsíců až roků. Na pokrytí Plzně je potřeba kolem 10 přístupových bodů, takzvaných bran, náklady na jednu jsou zhruba 20 tisíc korun.

„Tento projekt je součásti iniciativy Smart City Plzeň, tedy další z řady chytrých řešení, jejichž cílem je obyvatelům západočeské metropole usnadnit a zpříjemnit život a zefektivnit celou řadu každodenních činností. Díky zprovoznění a zpřístupnění této sítě mohou vzniknout například šikovné aplikace – senzory mohou poskytnout informace o aktuálním stavu kvality ovzduší, výšce hladin v plzeňských řekách a tak dále,“ řekl primátor města Plzně Martin Zrzavecký.

Podle Luďka Šantory, ředitele Správy informačních technologií města Plzně, která projekt zajišťuje, bude síť užitečná i pro městské společnosti. „Například dopravní podnik by mohl využít senzorickou síť a pracovat s informacemi o obsazených parkovacích místech. Teplárna a vodárna může síť využít pro odečty (voda, teplo), Čistá Plzeň by mohla efektivně řešit vyblokování míst pro své svážecí vozy u velkokapacitních podzemních kontejnerů, kde by se parkovací místa uzavírala na reálný čas dojezdu svozového vozu,“ vysvětlil Luděk Šantora. 

Jedním z klíčových důvodů vybudování sítě IoT je její zpřístupnění pro studenty v rámci výzkumu a vývoje. „Síť internetu věcí nabízí velkou škálu možností, ať už jde o vývoj a testování senzorů, analyzování dat nebo vznik nových aplikací. Jsme rádi, že můžeme podpořit technicky zaměřené studenty v západočeské metropoli a nabídnout jim možnost zapojit se do vývoje. Tyto aktivity mají přesah i na technologické centrum Dronet, jehož cílem je kromě jiného podpora technicky nadaných studentů v začátcích jejich podnikání,“ uvedl Pavel Šindelář, technický náměstek primátora města Plzně.

Na pokrytí Plzně je potřeba kolem 10 přístupových bodů, náklady na jednu bránu jsou zhruba 20 tisíc korun. V současné době je síť již spuštěna a pracuje se na jejím zpřístupnění, projekt bude kompletně dokončen v horizontu několika měsíců. Aktivity Plzně jsou v tomto směru unikátní, podobným projektem se může pochlubit jako jediné město v České republice.

Více informací o projektu najdou zájemci na webu iot.plzen.eu. Tyto stránky poskytnou studentům návod, jak si vytvořit účet v systému PLZEN LoRa a jak získat přístup k datům uložených v tomto systému.

Cílem konceptu Smart City Plzeň je připravovat a realizovat takové projekty, které usnadní každodenní život občanům a zlepší dopravu, životní prostředí, ale i například energetickou bezpečnost a další oblasti. Řadu chytrých řešení se už podařilo v západočeské metropoli zavést, další připravují speciálně sestavené skupiny odborníků. V rámci České republiky se tak Plzeň řadí mezi průkopníky naplňující koncept Smart City.

Fotogalerie
The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka