Plzeň má nové venkovní parkourové hřiště, jedno z největších v Evropě

V městském areálu Krašovská Aktivity centrum Plzeň nechala Plzeň vybudovat nové parkourové venkovní tréninkové hřiště pro moderní sportovní aktivity.

Jarní servisní akce AUTO CB

Sportoviště se zařadí na špičku obdobných parkourových hřišť v Česku a bude patřit mezi největší v Evropě. Výstavbu financovalo město Plzeň z prostředků hospodaření za rok 2017. Na návrhu hřiště o ploše 600 metrů čtverečních se podíleli místní vyznavači parkouru.

„Parkour není jen skákání. Je to moderní pohybová disciplína, jejíž ústřední myšlenkou je rozvoj schopností k překonávání překážek nejen těch fyzických ale i životních. Pro překonávání překážek se využívají skoky, běh, lezení, šplh, pohyby ve visu za ruce a akrobatické prvky. Parkouristé jsou ve svých komunitách ale i mimo ně pozitivními vzory pro mládež ze všech sociálních skupin a i toto je důvod, proč jsme hřiště nechali vybudovat,“ uvedl při dnešním slavnostním otevření primátor Martin Zrzavecký, který se akce zúčastnil spolu s ekonomickým náměstkem Pavlem Kotasem a radním pro správu městských nemovitostí Davidem Šloufem.

Podle Davida Šloufa se na návrhu hřiště podíleli místní, plzeňští vyznavači parkouru, kteří mají své vlastní tréninkové skupiny. „Navrhovali jak druh a velikost překážek, ale i jejich rozložení v rámci celého hřiště o ploše 600 metrů čtverečních. Parkourové hřiště tvoří čtyři sestavy zdí, dvě sestavy zdí a hrazd, samostatná sestava hrazd, tři balanční trubky různých délek a tvarů, šest dřevěných sestav a prvků z akátu a dubu a dominantou je betonová soustava krychlí,“ přiblížil David Šlouf.

Výstavbu financuje město Plzeň z prostředků z přebytku hospodaření města za rok 2017. Náklady dosáhly částky 5,749 milionu korun. Realizace proběhla během září letošního roku. „V rámci Koncepce sportu v Plzni tím byla naplněna další položka Cíle 1, tj. vybudování moderní, dostupné a otevřené sportovní infrastruktury podporou rozvoje life style sportů, mezi něž se parkour řadí. Parkourové skupiny již nyní působí v Krašovské a využívají vnitřní prostory Aktivity centra Plzeň ke svým tréninkům,“ doplnil David Šlouf.

Hřiště nemůže mít zcela volný přístup, ale jeho provoz bude podléhat dohledu zkušených parkouristů v tréninkových skupinách a v provozních hodinách hřiště. V provozní době bude sloužit pro trénink všech pohybových aktivit potřebných pro překonávání překážek. Parkourové hřiště poskytne překážky pro začátečníky i zkušené parkouristy. Samozřejmostí budou letní příměstské tábory a parkourové hřiště se stane součástí i dalších aktivit konaných v Krašovská Aktivity centru Plzeň.

Provozovatelem Krašovská Aktivity centrum Plzeň je městská organizace Obytná zóna Sylván a.s.

Fotogalerie
The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
čt 04.10.2018 20:47



0 +
 
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka