Plzeň má novou lávku přes Mži, propojuje Přední Skvrňany a Radčice

Plzeň má novou komunikaci pro cyklisty, pěší a in-line bruslaře, která propojuje oblast Předních Skvrňan a Radčic.

Cílená propagace v Plzni

Součástí 400 metrů dlouhého úseku sportovně-rekreační trasy je i lávka přes řeku Mži, jež umožní cyklistům vyhnout se dnes již dost frekventované komunikaci vedoucí od Kalikovského mlýna do Radčic. V budoucnosti by po lávce měla vést i mezinárodní cyklotrasa. Stavbu pro město zrealizovala firma BERGER BOHEMIA, stála zhruba 6,84 milionu korun bez DPH. Za město Plzeň se dnes slavnostního představení lávky zúčastnili náměstci Pavel Šindelář, Petr Náhlík a Pavel Kotas.

„Město Plzeň cyklistickou dopravu aktivně podporuje už přes 15 let, v tomto trendu chceme pokračovat. Systém tras podél řek i nových lávek podle mého názoru pomůže k tomu, že nám bude počet cyklistů růst,“ uvedl primátor Martin Zrzavecký.

„Nová komunikace spojuje Radčickou ulici v prostoru křižovatky u zoologické zahrady s místní komunikací neboli polní cestou vedoucí z Předních Skvrňan do Radčic. Nový úsek cyklostezky je 401 metrů dlouhý, lávka měří 29,9 metru,“ řekl technický náměstek primátora Pavel Šindelář. Za město měl projekt na starost magistrátní odbor investic.

Podle Petra Náhlíka, náměstka pro dopravu a životní prostředí, umožní lávka přes Mži bezpečnou cestu pro občany a děti ze sídliště Skvrňany přímo do zoo. Poslouží i cykloturistům, kteří přijíždí do Plzně po mezinárodní trase od Hracholuské přehrady. „Konkrétně by po ní měla v budoucnu vést mezinárodní cyklotrasa číslo 37, která by vedla k zoo podél ulice Pod Vinicemi a poté přes louky, napříč přes alej Kilometrovka, kolem bývalého Výstaviště, po lávce přes Mži, až k východišti cyklotras před Sokolovnou ve Štruncových sadech v centru Plzně,“ uvedl Petr Náhlík. Cyklotrasa  č. 37 je součástí mezinárodní Panevropské cyklotrasy Paříž – Norimberk – Plzeň – Praha a je jednou z nejvýznamnějších cykloturistických tepen Plzeňského kraje.

Nový úsek komunikace včetně lávky je součástí městského projektu na budování sportovně rekreačních tras vedených v údolích plzeňských řek, takzvaného systému plzeňských Greenways. Ty patří u cyklistů mezi nejvyhledávanější. Systém je v rámci České republiky unikátní, je určen nejen pro rekreační, ale i pro dopravní cyklistiku. Jakékoliv dokončení dosud chybějících úseků podél řek nebo doplnění lávek systému velmi pomůže. V Plzni je v současné době přes 75 kilometrů stezek pro chodce a cyklisty se společným či rozděleným provozem. Základním podkladem pro budování cyklistické infrastruktury v Plzni je Generel cyklistických tras města Plzně, který byl schválen Radou města Plzně v roce 2001 a od té doby byl několikrát aktualizován.

Fotogalerie
The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Jarní servisní akce

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka