Plzeň má plán pro rozvoj sociálních služeb na příští dva roky

Zastupitelé schválili koncepční dokumenty Odboru sociálních služeb Magistrátu města Plzně pro období let 2019–2020.

Jarní servisní akce AUTO CB

Ty jsou zaměřeny na rozvoj sítě sociálních služeb na území města Plzně. Jde o akční plány cílené na stárnutí obyvatel, osoby sociálně vyloučené a ohrožené sociálním vyloučením, podporu rovných příležitosti pro osoby se zdravotním postižením a integraci cizinců. 

„Akční plány jsou společným dílem pracovních skupin, které se nad problematikou jednotlivých oblastí plzeňských sociálních služeb scházejí již od roku 2005. Výsledkem jejich říjnového setkání je řada opatření a záměrů pro nadcházející dvouleté období, přehledně seskupené do čtyř akčních plánů. Priority pro roky 2019–2020 tak korespondují s aktuálními požadavky města a především klientů služeb konkrétních cílových skupin,“ uvedla náměstkyně primátora pro oblast kultury, památkové péče a sociálních věcí Eliška Bartáková.

„V oblasti péče o seniory, která s ohledem na poptávku po službách korespondující s demografickým vývojem v Plzni patří k nejzásadnějším, se plán zaměřuje na navýšení kapacit domovů se zvláštním režimem. V tomto směru se významně angažuje město se záměrem výstavby polyfunkčního zařízení s kapacitou 82 lůžek v Plzni na Slovanech. Neméně důležité je pro město i vybudování Centrálního stravovacího systému, provozovaného Městským ústavem sociálních služeb v Plzni, který citelně chybí jak organizacím poskytujícím pobytové služby, tak i osaměle žijícím seniorům,“ řekla Alena Hynková, vedoucí Odboru sociálních služeb MMP. 

Město nezapomíná ani na další rozvoj služby Senior Expres, která funguje na objednávku pro všechny seniory starší 70 let a s trvalým bydlištěm na území města Plzně.

V oblasti péče o osoby ohrožené sociálním vyloučením je cílem například ambulantní a terénní práce s ohroženými dětmi a mládeží. „Pro rodiny v bytové nouzi, které žijí na ubytovnách či v azylových domech, se bude město snažit vytvořit možnost bydlení ve standardním nájemním bytě s podporou intenzivní a komplexní sociální práce s cílem bydlení udržet,“ uvedla Alena Hynková. Město plánuje rovněž vytvořit pracovní skupinu, která se bude věnovat problematice domácího násilí.
Prioritním záměrem v oblasti integrace cizinců  je zvyšování informovanosti cizinců o základních věcech fungování v České republice. Akční plán navrhuje zpracovat a vytisknout letáky či brožuru pro jednotlivé situace v nejfrekventovanějších jazykových mutacích. „Jednalo by se především o základní pravidla v pracovněprávních otázkách, dále popis situací spojených např. s narozením dítěte v České republice, jeho nástup do školy apod. Příručka by měla sloužit jako prevence případných problémů,“ upřesňuje Alena Hynková.

V oblasti péče o zdravotně postižené se mimo jiné plánuje realizace Centra duševního zdraví, které bude poskytovat ambulantní i terénní podporu lidem s vážným duševním onemocněním prostřednictvím týmu zdravotnických a sociálních profesionálů. V plánu je i rozšíření vozového parku pro dopravu handicapovaných dětí do a ze škol, navýšení kapacit chráněného bydlení pro osoby se zdravotním postižením a osoby s duševním onemocněním. V záměrech je i vybudování stacionáře pro osoby s mentálním, případně s kombinovaným postižením. Významným partnerem u řady opatření je pro město Plzeňský kraj.


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Jarní servisní akce

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka