Plzeň má první bezbariérové gymnázium - Františka Křižíka

Od poloviny února 2017 mohou studenti s handicapem v Plzni využívat nový bezbariérový areál ve školní bodově Sokolovská 54. V budově sídlí základní škola, gymnázium i základní umělecká škola.

Cílená propagace v Plzni

Žák s tělesným postižením tak může absolvovat studium od základní školy po maturitu v jedné budově. Gymnázium Františka Křižíka, které v budově sídlí, je tak prvním bezbariérovým gymnáziem v Plzni.

Plán zřízení bezbariérové budovy se zrodil na Gymnáziu Františka Křižíka. Projekt zahrnuje bezbariérovou rampu při vstupu do budovy, výtah obsluhující všechna 4 podlaží a úpravu WC na bezbariérová. Projektovou dokumentaci finalizovala společnost Gryfplan.

Gymnázium se integraci studentů s handicapem věnuje dlouhodobě, jako jediná škola v regionu se hlásí k projektu Ligy lidských práv Férová škola. Školu již absolvovali studenti s poruchami sluchu, studenti se zbytky zraku, či s tělesným postižením menšího rozsahu.

Gymnázium Františka Křižíka připravilo projektovou dokumentaci a zorganizovalo celý projekt: polovinu finančních prostředků financovalo Ministerstvo školství z Programu mobility Vládního výboru pro zdravotně postižené občany, druhou polovinu vlastník budovy – statutární město Plzeň.

Projekt vznikal v součinnosti a s velkou podporou Krajské rady Plzeňského kraje, Národní rady zdravotně postižených, společností NIPI Bezbariérové prostředí o.p.s. a zejména ve spolupráci se statutárním městem Plzeň.

Pozitivní je, že bezbariérové úpravy se začnou využívat okamžitě: v primě Gymnázia Františka Křižíka je student na vozíku. On i jeho rodiče už netrpělivě očekávali zprovoznění výtahu. 

Slavnostní otevření je plánováno na červen letošního roku: proběhne současně se zahájením fotografické výstavy v atriu školy s názvem „Život bez bariér“, na kterou je pozvána řada zajímavých hostů. 

Fotogalerie
The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Jarní servisní akce

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka