Plzeň má svou strategii v oblasti bezpečnosti a veřejného pořádku

Plzeň má svou strategii bezpečnosti na léta 2016 až 2018. Dokument vytvořil magistrátní odbor bezpečnosti a prevence kriminality spolu s Městskou policí Plzeň a Policií ČR, poslouží jako podpůrný podklad pro řešení bezpečnosti a veřejného pořádku na území města.

Cílená propagace v Plzni

Analyzuje vnější a vnitřní prostředí, zabývá se i migrační krizí. V závěrečné části navrhuje opatření ke zvýšení bezpečnosti. Mezi ně patří zavedení kontrol ubytoven na území města, zřízení přímé telefonní linky mezi dispečinkem dopravních podniků a městskou policií, plánuje i výrazné oživení a posílení projektu Bezpečné město i řadu dalších kroků. 

„Bezpečnost je vnímána jako jedna z hlavních priorit města Plzně, a tak k tomuto tématu také přistupujeme,“ řekl primátor Martin Zrzavecký, jenž má problematiku na starost. 

V oblasti vnitřní bezpečnosti a veřejného pořádku má v následujících dvou letech v Plzni mezi strategické cíle patřit posílení projektu Bezpečné město, s čímž souvisí také navýšení počtu strážníků Městské policie Plzeň o 30 lidí, dále rozšíření spolupráce s vysokým školstvím v oblasti výzkumu a vzdělávání, prohloubení a zefektivnění kooperace bezpečnostních složek na území Plzně, podpora asistentů prevence kriminality v problematických lokalitách, rozšiřování městského kamerového dohledového systému, eliminace rizik spojených s migrační krizí a realizace systémových změn ve struktuře a činnosti Městské policie Plzeň. 

Například pro projekt Bezpečné město by mělo být vytvořeno nové logo i nová vizualizace webového portálu. Strategie navrhuje ve vztahu k tomuto projektu snížit počet „policejních“ okrsků na polovinu, tedy na 30 a osadit je strážníkem-okrskářem, dále také doporučuje přenechat roli zastupitele v okrsku starostovi příslušného městského obvodu a roli strážníka-okrskáře veliteli obvodní služebny Městské policie Plzeň. Na úrovni starostů všech městských obvodů by se měly konat pravidelné koordinační schůzky se zástupci odboru bezpečnosti, městské i státní policie. Iniciovat by se také mělo jednání se starosty okolních obcí s cílem jejich aktivního zapojení do projektu Bezpečné město. 

Strategie také navrhuje, aby město jednalo s krajem o navýšení kapacity záchytné stanice, aby vznikl plán dalšího rozvoje kamerového systému, aby výkon služby okrskového strážníka cílil na zákazníka-občana. Cílem bude i snaha iniciovat na úrovni všech obvodů jednání o sjednocení přístupu k možnosti ukládat sankce zákazu pobytu v případech, kde to zákon umožňuje. Odbor bezpečnosti bude ve spolupráci s úřady, městskou i státní policií provádět pravidelný monitoring všech ubytoven na území města s cílem eliminovat nelegální zařízení. Budou se také konat semináře v oblasti extremismu a práva shromažďovacího pro úředníky za přispění expertního týmu na extremismus. V plánu je zřízení přímé telefonní linky mezi dispečinkem Plzeňských městských dopravních podniků a operačním střediskem Městské policie Plzeň. Prováděn bude i pravidelný monitoring migrační situace, v případě narušení vnější bezpečnosti státu navrhuje strategie mimo jiné posílit počty strážníků v lokalitách, kde by vznikla specifická ghetta, případně tam i zřídit služebnu či služebny městské policie. Tématu migrace se ve strategii věnoval expert na tuto problematiku Doc. JUDr. PhDr. Ivo Svoboda, Ph.D. 


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
po 18.04.2016 10:07



3 +
 
The Loop Jazz Club

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka