Plzeň má za sebou DronFest, na show s drony dorazily tisíce lidí

Plzeň ožila 1. a 2. června třetím ročníkem unikátního festivalu bezpilotního létání DronFest.

Cílená propagace v Plzni

Nevšední show, která je zařazena mezi největší akce svého druhu na světě, si nenechalo ujít přes osm tisíc lidí z tuzemska i zahraničí. Na návštěvníky čekaly letecké ukázky, veletrh dronů, závody v FPV létání, přednášky na nejrůznější témata a zajímavý doprovodný program. Aktivity související s drony jsou součástí konceptu Smart City Plzeň, který má za cíl přinášet taková řešení, jež vylepšují kvalitu života obyvatelům západočeské metropole.

„Třetí ročník DronFestu opět ukázal, že drony jsou pro veřejnost velmi atraktivní téma. Tuto akci jsme začali pořádat, abychom lidem přiblížili a popularizovali oblast bezpilotního leteckého průmyslu a samozřejmě představili aktivity, které realizuje naše město. Plzeň má totiž opravdu stabilní základnu spojenou s tímto odvětvím – máme Dronet, vlastní středisko pro firmy a studenty, kteří se zabývají inovacemi a technologiemi, pomocí dronů měříme úniky tepla v budovách, spolupracujeme s integrovaným záchranným systémem, drony  monitorují napadení kůrovcem v městských lesích, provádějí přesné kontroly mostních konstrukcí a řadu dalších velmi užitečných činností,“ uvedl primátor města Plzně Martin Zrzavecký.

Do Plzně přijely také známé osobnosti, které se představily v rámci přednášek nebo na veletržních stáncích. Plný sál lidí si užíval povídání nezaměnitelného fotografa Petra Jana Juračky, emoce budily také záběry, které odprezentovala Gail Orenstein – světově proslulá novinářka, jež monitoruje dronem dění v zemích zasažených válečným konfliktem. „Je zřejmé, že se festival povedl a to jak z ohlasů veřejnosti, tak vystavovatelů a lidí, kteří na akci zavítali. Například Gail Orenstein prohlásila, že je z DronFestu nadšená a že jí to, co zde zažila, připomíná Silicon Valley v San Franciscu. Stejně tak nešetřil chválou ani Emmanuel Prévinaire, dvojnásobný držitel Oscara za technické inovace – letecké záběry filmů jako Harry Potter nebo James Bond – ten kromě jiného vyzdvihl jedinečného start-upového ducha Plzně,“ řekl Luděk Šantora, ředitel Správy informačních technologií města Plzně, která DronFest organizuje.

Velký zájem byl letos také o závody v FPV létání. Těch se zúčastnili piloti, kteří dosahují úspěchů na tuzemské i zahraniční scéně. Lidé se zde mohli potkat třeba i s Janem Mittnerem, nejlepším pilotem závodních dronů v České republice. Na závodech se každý den utkalo kolem 35 pilotů, jejichž stroje létaly maximální rychlostí až 160 km/h. „Pro návštěvníky jsme připravili tribuny a velkoplošné obrazovky, které snímaly obraz z pilotových brýlí, lidé se tak mohli vcítit do role pilota,“ uvedl Tomáš Cholinský, projektový manažer Správy informačních technologií města Plzně.

DronFest byl tak jako v předchozích dvou ročnících pro návštěvníky zdarma. Fotografie z akce a další zajímavosti, například o výhercích vyhlašovaných soutěží Fotka/Film a DronApp, najdou lidé na webových stránkách www.dronfest.cz nebo na facebooku DronFest Plzeň. Vzhledem k tomu, že obliba festivalu stále narůstá, město hodlá DronFest do budoucna opakovat.

Fotogalerie
The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
po 04.06.2018 17:06



0 +
 
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka