Plzeň navýší volné zdroje rozpočtu, většinu ze 193 milionů korun dá na investice

Plzeň navýší o téměř 193 milionů korun objem svého rozpočtu pro letošní rok, a to v návaznosti na analýzu pololetního plnění a očekávané skutečnosti plnění rozpočtu. Navýšení ovlivnilo příznivé plnění příjmů z cizích daní, promítly se do něj také příjmy z prodejů, úspora provozních výdajů i zapracované vratky prostředků od Plzeňských městských dopravních podniků.

Cílená propagace v Plzni

Většinu peněz město využije na investiční akce v následujících letech. Mimo jiné na rekonstrukce domů Plachého 44 až 48, rekonstrukci Sedláčkovy ulice i na projektovou přípravu bytové výstavby v lokalitě Zátiší. Rozpočtové opatření v návaznosti na aktuální vyhodnocení volných zdrojů schválili zastupitelé. 

„Co se týká plnění příjmů z cizích daní, došlo k navýšení rozpočtu těchto příjmů o 70 milionů korun, z toho 7,7 milionu korun tvoří podíl městských obvodů.  Optimisticky se vyvíjí také příjmy z prodeje majetku, zejména z prodeje pozemků. V úhrnu bylo možné navýšit rozpočtové příjmy z prodejů o celkem 74 milionů korun,“ vysvětlil ekonomický náměstek primátora Pavel Kotas. 

Dalším významným zdrojem rozpočtu je zapracování vratky prostředků od Plzeňských městských dopravních podniků, a to zejména z vyúčtování úhrady prokazatelné ztráty za rok 2015. „Městem zaplacené zálohy převýšily vykázanou skutečnost o 10,9 milionu korun,“ doplnila ředitelka ekonomického úřadu Hana Kuglerová. Pozitivní vliv na rozpočet má i úspora provozních výdajů související se změnou legislativy, kdy dochází k rozšíření osvobození od platby daně z nabytí nemovitých věcí pro územní samosprávní celky.  Město tak v roce 2016 ušetří částku 34 milionů korun, se kterou v rozpočtu uvažovalo jako daňovou povinností při prodeji vodárenského majetku. 

Většina získaných prostředků, celkem 137 milionů korun, je adresně převedena do Fondu rezerv a rozvoje ve prospěch investiční činnosti města v následujících letech. Jedná se zejména o prostředky na rekonstrukce domů Plachého 44 – 48 (40 milionů korun), na rekonstrukci Sedláčkovy ulice (30,6 milionu korun), projektovou přípravu bytové výstavby v lokalitě Zátiší (10 milionů korun), na projektovou dokumentaci k novému zázemí Archivu města Plzně a další. 

Součástí rozpočtového opatření je také poskytnutí dotace ve výši jednoho milionu korun pro Rugby Club Plzeň na revitalizaci hřiště na Božkovském ostrově, částka 2,5 milionu korun by měla jít plzeňské zoo na akci nazvanou Voliéra pro supy – 1. etapa, 625 tisíc korun získá Potravinová banka Plzeň, 525 tisíc korun Městská charita Plzeň pro Domov sv. Jiří na výměnu myčky kuchyňského nádobí a pořízení zvedacího systému pro manipulaci s imobilními klienty a další. 

„Dále bylo nutné posílit letošní rozpočet výdajů, a to konkrétně rozpočet prostředků na výkupy majetku (20 milionů korun) v souvislosti s realizací projektů I/20 a II/231, či Plaská – Na Roudné – Chrástecká, a rozpočet pro saldo DPH, kde se v letošním roce očekává větší odvod daně než nadměrný odpočet (20 milionů korun),“ uvedl Pavel Kotas.


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
út 13.09.2016 08:12



0 +
 
Renault Clio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka