Plzeň ocenila mimořádné činy při záchraně lidského života a majetku

Plzeňský primátor Martin Zrzavecký ocenil ve středu 6. prosince 15 lidí za mimořádné činy při záchraně života a majetku. Jsou mezi nimi policisté i plzeňští strážníci, záchranáři, hasiči i občané. Primátor jim poděkoval za jejich obětavost, statečnost a pohotovost a předal pamětní plakety a věcné dary. K oceněným patří například muž, jenž zachránil šestiletou dívku před přijíždějícím vlakem, studenti gymnázia, kteří pohotově poskytli první pomoc dusící se ženě či strážníci, kteří díky své všímav

Jarní servisní akce AUTO CB

„Dovolte mi, abych z tohoto místa nejen jako primátor, ale i jako Plzeňan poděkoval všem oceněným. V dnešní složité době rozhodně není standardní činem nezištně pomáhat cizím lidem v nouzi. Právě vy nám dáváte příklad, jak se máme správně v takové situaci zachovat. Ne každý to dokáže, a proto vám všem patří za to velký a upřímný dík,“ uvedl primátor.

K poděkování se přidal i vedoucí Odboru bezpečnosti, prevence kriminality a krizového řízení Magistrátu města Plzně Aleš Průša. Upozornil na statečný čin Petra Ježka, který zachránil malé dítě před projíždějícím vlakem a na studenty píseckého gymnázia, kteří poskytli první pomoc dusící se ženě. Poděkoval i všem složkám integrovaného záchranného systému, které zajišťují ve městě bezpečnost.

Ocenění získali:

Hasič Michal Boček

Michal Boček se 23. září 2017 zúčastnil akce při záchraně horolezce, který spadl na skalním masivu v lokalitě Kozelka. V nepřístupném terénu se mu ve spolupráci s leteckou záchrannou službou Armády České republiky podařilo zajistit zraněného v terénu a připravit ho k vyzvednutí na palubu vrtulníku. Poté se podílel i na jeho transportu do nemocnice. Svým profesionálním přístupem významnou měrou přispěl k úspěchu záchranné akce.

Hasiči Miroslav Kalabis a Luděk Calta

Miroslav Kalabis a Luděk Calta 9. ledna 2017 zasahovali při požáru ve firmě AVE Sběrné suroviny ve Cvokařské ulici v Plzni. Přesto, že utrpěli zranění při požáru manipulačního vozíku a následné destrukci tlakové lahve, pokračovali v likvidaci požáru až do jeho úplného dohašení. Pro svá zranění při zásahu museli být posléze ošetřeni v nemocnici. Svým profesionálním přístupem a nasazením zabránili rozšíření požáru a dalším škodám na majetku.

Policista Daniel Karlík

Daniel Karlík 22. července 2017 viděl z okna svého bytu, jak na ulici k těžce se pohybujícímu muži přistoupil další muž, napadl ho, srazil na zem a poté z místa odešel. Policista mu přispěchal na pomoc, ihned zavolal záchranku a postupoval podle pokynů operátora do příjezdu sanitky. Napadený muž byl podle lékařů bezprostředně ohrožen na životě a bez včasné pomoci a operačního zákroku by zemřel. Oceněný tak svým činem přispěl k záchraně lidského života.

Záchranář Zdeněk Urbánek

Zdeněk Urbánek 17. června 2017 v době svého osobního volna neváhal poskytnout pomoc v podobě krizové intervence pro matku dvou dětí, které zemřely na následky dopravní nehody. Ženě byl oporou i následující dny a poté jí doporučil další psychologickou pomoc.

Záchranářka Marcela Steinbergerová

Marcela Steinbergerová 17. června 2017 jako operátorka zdravotnického operačního střediska vedla velmi profesionálně telefonicky asistovanou resuscitaci dětí, které utrpěly těžká zranění při dopravní nehodě.

Strážníci Jiří Melichar a Jaroslav Motyčka

Jiří Melichar a Jaroslav Motyčka si 16. září 2017 v nočních hodinách při obchůzce Doubravky všimli v ulici Ke Špitálskému lesu odstaveného vozidla, do jehož zadního okénka byla zavedena hadice z výfuku. Při bližším ohledání zjistili, že vůz je uvnitř silně zamořen výfukovými plyny. Ve vozidle našli muže, který již nevnímal okolí a velice slabě dýchal. Strážníci muže okamžitě vytáhli ven z vozu a následně jej předali přivolaným záchranářům. Díky všímavosti strážníků se podařilo muže zachránit.

Strážník Josef Kovářík

Josef Kovářík při návratu z nákupu 14. září 2017 zpozoroval v Doudlevecké ulici mladou dívku, která v dešti klečela u vlakových kolejí. Ač nebyl ve službě, dívku oslovil a zjistil, že chce spáchat sebevraždu. Díky jeho všímavosti a pohotovému jednání, kdy zavolal své kolegy a mladou ženu od kolejí odvedl, se dostala do péče záchranářů.

Strážník Jan Lang

Jan Lang 12. ledna 2017 v době svého osobního volna poskytl okamžitou první pomoc ženě, kterou srazilo vozidlo na přechodu pro chodce na křižovatce Borská – U Trati. Pomohl zraněné a navíc svým soukromým vozidlem odvezl jejího přítele za ní do nemocnice.

Občan Ivan Novotný

Ivan Novotný za volantem autobusu ČSAD projížděl 19. května 2017 v odpoledních hodinách Borskou ulicí v Plzni a všiml si na chodníku ležícího muže. Zastavil a postiženému, který silně krvácel z hlavy, poskytl první pomoc. Následně přivolal zdravotnickou záchrannou službu, které poté zraněného muže předal. Svým jednáním tak přispěl k záchraně lidského života.

Občan Petr Ježek

Událost se stala 14. října 2017. Petr Ježek na nástupišti vlakového nádraží v Plzni se snažil hlasitým křikem varovat mladíka s holčičkou, kteří přecházeli koleje, před přijíždějícím vlakem. Jeho varování se však minulo účinkem. Muž tedy neváhal a šestiletou holčičku zpod projíždějícího Pendolina, které ji zachytilo a odhodilo na hranu nástupiště, vytáhl. Nebýt jeho pohotového zásahu, mohl mít případ tragické následky. Brzdící vlak by zřejmě vtáhl dítě mezi sebe a okraj nástupiště a dívence by tak hrozil vážný úraz, ne-li smrt.

Studenti Mikoláš Houser, Martin Vokatý a Lam Le Sy

Studenti 2. ročníku Gymnázia Písek byli 4. října 2017 v Plzni na výletě. Stali se svědky toho, že se u obchodního centra začala dusit žena. Mladíci nezaváhali a poskytli jí první pomoc. Využili tak v praxi znalostí, které získali ve škole, ve skautu či autoškole.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Jarní servisní akce

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka