Plzeň odhalila za účasti veteránů obnovené pylony památníku Díky, Ameriko!

Město Plzeň má obnovený památník Díky, Ameriko!

Jarní servisní akce AUTO CB

Slavnostní odhalení nových žulových pylonů se uskutečnilo ve čtvrtek 3. května v podvečer, a to i za účasti amerických a belgických veteránů, kteří přes 73 lety osvobozovali Plzeň. Oba pylony nechalo město odstranit v dubnu 2016 z důvodu špatného stavebně-technického stavu, v kvádrech se objevily praskliny a hrozilo jejich zřícení. Odhalení pylonů je součástí čtyřdenních Slavností svobody, jež v Plzni vyvrcholí u tohoto památníku 6. května odpoledne hlavním vzpomínkovým aktem.  

„Můžeme říci, že jsme vyslyšeli přání našich přátel veteránů, kteří měli ten sen, aby se památník vrátil do původní podoby. Jsem rád, že jsme to splnili. Jsem moc rád, že právě v letošním roce jej můžeme znovu obnovit. Pevně věřím, že tyto kameny již vydrží po staletí,“ uvedl při slavnostním odhalení primátor města Martin Zrzavecký. Odhalení se zúčastnili i další členové vedení města, zástupci Plzeňského kraje, americký velvyslanec J. E. Stephen B. King i další významní hosté.

Pylony zpracovala firma ve Vápenici na Příbramsku, kam byly začátkem loňského prosince oba žulové bloky na vyztuženém podvalníku přivezeny z Francie, konkrétně z lomu Carrieres Plo v místě Saint Salvy de la Balme. Pylony váží každý 22 tun, rozměr každého je 110x110x665 centimetrů. V areálu české firmy je pracovníci zabrousili, vyleštili a provedli grafické práce, tedy vysekání a pozlacení písmen a znaků. Součástí obnovy památníku byla i oprava dlažby v místě na Americké ulici, kde původně stály, úpravy osvětlení, okolí památníku a další práce.

„Památník Díky, Ameriko! pro nás představuje symbol svobody, smysl demokratického světa a hodnot, které jsou pro naši civilizaci společné. O to významnější je jeho znovuodhalení v roce, kdy si připomínáme 100 let vzniku naší republiky,“ řekl při slavnostním aktu technický náměstek primátora Pavel Šindelář. Podle jeho slov jde především o vyjádření poděkování všem těm, kteří se v roce 1945 zasloužili o osvobození města Plzně od nacistického Německa. „Všem, kteří kvůli svobodě Plzeňanů urazili mnohem více kilometrů než tato žula,“ doplnil Pavel Šindelář. 

Jedním ze sedmi  veteránů, který odhalení obnoveného památníku přihlížel, je i třiadevadesátiletý George Thompson, bývalý příslušník 16. obrněné divize. „Jsem šťastný, že jste ho obnovili. Měl jsem strach, že ho už znovu nepostavíte,“ prohlásil po slavnostním odhalení.

Památník Díky, Ameriko! na křižovatce ulic Klatovská – Americká byl vybudován v letech 1994–1995 a slavnostně byl odhalen při květnových oslavách 50. výročí osvobození města Plzně americkou armádou. Tvoří jej zpevněná plocha z kamenných žulových desek doplněná uprostřed bílou pěticípou hvězdou s reliéfem. Hlavní dominantu památníku tvořily dva žulové pylony, na které navazuje vyrovnávací kamenné schodiště. Oba pylony muselo město nechat odstranit v dubnu 2016, a to z důvodu špatného stavebně-technického stavu, v pylonech se objevily praskliny a dle statika hrozilo, že by se tunové kvádry mohly zřítit.


Fotogalerie
The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka