Plzeň oslaví vznik republiky pestrým programem, lampionovým průvodem i ohňostrojem. Do muzeí v kraji za 28 korun

Plzeň letos opět oslaví pestrým programem 28. říjen, tedy výročí 99 let od vzniku samostatného Československa.

Jarní servisní akce AUTO CB

Za symbolických 28 korun nebo zcela zdarma zpřístupní lidem řadu zajímavých míst včetně muzeí, galerií, historických památek, zahrad i některých sportovišť. Bohatý celodenní program zakončí v 17 hodin vzpomínkové setkání na náměstí T. G. Masaryka, poté bude od 18 hodin následovat lampionový průvod a v 18:30 ohňostroj.

„Oslavíme touto formou vznik Československé republiky už podvanácté, poprvé Plzeň nabídla lampionový Průvod světel, ohňostroj i symbolické vstupné v roce 2006. Těší mě, že se do programu zapojuje stále více místních subjektů, které připravily atraktivní program pro rodiny s dětmi i jednotlivce,“ uvedl první náměstek primátora Martin Baxa.

Pro veřejnost budou otevřeny například radnice na náměstí Republiky, Měšťanská beseda, objekt Velkého divadla nebo běžně nepřístupný Loosův interiér v domě na Klatovské 19, Luftova zahrada a další. Centrum JOHAN sídlící v působivě revitalizované kulturní památce Moving Station připravuje netradiční prohlídky prostor spolu s významnými českými spisovateli 20. století na téma nádraží a železnice. Areál DEPO2015 bude po celý den lákat nejen na festival pouličního jídla, ale i na aktuální výstavy, třeba plzeňského sochaře Benedikta Tolara nebo fotografky a spisovatelky Anne Erhard.

Nově se k celodenní akci připojí BOHEMIA SEKT ve Starém Plzenci s prohlídkami výrobního závodu, Divadlo Alfa s představením pro děti Norská pohádka a následnou exkurzí do zákulisí nebo Biskupství plzeňské s prohlídkami katedrály sv. Bartoloměje včetně odborného výkladu. Své dveře otevřou v 9:28 a v 13:28 hodin také čistírna odpadních vod a úpravna vody na Homolce, tedy zařízení Vodárny Plzeň.

Sportovně založeným účastníkům program nabídne turistický pochod na rozhlednu Chlum v délce tras čtyři a 15 kilometrů, volné bruslení v tréninkové hale zimního stadionu nebo dopolední plavání v bazénu na Slovanech. Sousedské procházky Skrytého města mají vedle již známých témat Tour de Doubravka, Petrohrad z příběhů a Plzeň za První republiky v nabídce novinku s názvem Plzeň v idejích. Věnuje se nenaplněným meziválečným i poválečným vizím města.

Rozmanitou programovou nabídku doplňují okružní jízdy zástupců historických vozů dopravních podniků, trolejbus Škoda 9TR, autobus ŠKODA 706 RTO a tramvaj T1.

Kompletní seznam míst a institucí, které jsou součástí programu Plzeňských oslav vzniku republiky, je k dispozici na webových stránkách města. Rezervaci a prodej vstupenek s omezeným počtem maximálně pro pět osob na jedno vybrané místo umožní od 9. října v 9 hodin portál www.plzenskavstupenka.cz  a Turistické informační centrum města Plzně na náměstí Republiky. U některých subjektů, jako jsou například Divadlo Josefa Kajetána Tyla, Pivovarské muzeum a Plzeňské historické podzemí, je nutné si vstupenky pořídit prostřednictvím jejich prodejních webů.

Více informací o programu na www.plzen.eu.

Sobotní Den krajů 2017 (nabídka příspěvkových organizací Plzeňského kraje sjednotným vstupným 28 Kč)

Galerie Klatovy/Klenová

Galerie u bílého jednorožce v Klatovech:

- výstava „Josef Navrátil“, která představuje dílo malíře, který patřil kvrcholným českým malířům 19. století. Navrátilova bohatá umělecká tvorba, která v mnohém navazovala na českou rokokovou tradici a zároveň předjímala nové realistické tendence, byla jedinečná svým malířským mistrovstvím a neobyčejným koloristickým citem. Žánrová rozmanitost jeho prací sahala od krajinářských záběrů, které představoval též vbarevně bohatých kvaších, k figurálním pracím, zachycujícím žánry zkaždodenního života, zdivadelního prostředí i galantní scény zešlechtické společnosti, až kbrilantním zátiším, představujícím nejrůznější druhy ovoce a kulinářských lahůdek.

zámek Klenová:

- výstava „Umění 19. století na východním Slovensku“, která je reinstalací výstavy zprodukce Východoslovenské galerie – „Malířství 19. století na východním Slovensku“ přináší kolekci děl 19. století a tvoří jednu ze stěžejních částí sbírkového fondu Východoslovenské galerie. Tematicky je výstava rozdělená do více okruhů – portrétní tvorba (spišský okruh), figurální výjevy vpodobě historických námětů (Klimkovičové, Maxmilián Kurth) a krajinomalba (Levoča) se snahou o věcný popis spřechodem od romantismu krealismu (Karol Tibély). Výstavnímu projektu dominuje především malířská tvorba, avšak vreinstalované koncepci je obohacen o další výtvarné techniky (grafika, kresba).

purkrabství hradu Klenová:

- výstava „Michal Mašík / Na lovu v divoké přírodě Evropy“, která přináší fotografie českého fotografa Michala Mašíka. Na 25 fotografiích o rozměrech 60 x 40 cm jsou zachycena zvířata ve svém přirozeném přírodním prostředí v Evropě a také vzácná flóra české krajiny.

kostel svatého Vavřince v Klatovech:

- výstava „Okouzleni řádem“, která byla připravena s Východočeskou sekcí Klubu konkretistů KK3. Dominantou výstavy je víc jak pětimetrová instalace Atropický princip monumentálního sochaře Ladislava Jezbery, doprovázená neméně rozměrnými obrazy Jaroslava Jebavého. Ani v tak velkolepém prostoru, jakým je svatovavřinecký kostel, nezaniknou minuciózní akumulace špejlí a brček Vladany Hajnové. Že je na co navazovat, doloží vystavené kresby Alvy Hajna, jehož dílo klatovská galerie spoluobjevila pro současnost.

Hvězdárna v Rokycanech a Plzni

  • aktuální výstavy, možnost seznámit se sprací hvězdárny, a vpřípadě příznivého počasí též pozorování oblohy vdobě od 18.00 do 23.00

Muzeum a galerie severního Plzeňska vMariánské Týnici

  • kvidění jsou výstavy „Židé na severním Plzeňsku“, „Duše krajiny a krajina duše“ (výstava z děl Jaroslava Franka, Josefa Koutného a Františka Rady), ale též absolvovat podzimní prohlídku vmuzeu na téma „Peníze“. Samozřejmostí je též kromě stálé expozice i část věnována geniálnímu Janu Blažeji Santinimu-Aichlovi. Kvidění je dále kostel Zvěstování Panny Marie a ambit sfreskovou výzdobou Josefa Františka Luxe spolu sbarokní zahradou.

Muzeum Českého lesa v Tachově

  • odpolední program „POHÁDKOVÁ CESTA MUZEEM S LOUTKAMI A AGENTUROU ABEL“ je koncipován jako zábavné odpoledne pro rodiny s dětmi. V hlavní roli metrové loutky Karla Maňury v pohádkových scénkách s úkoly o drobné ceny. Startovné 28 Kč.

Muzeum jižního Plzeňska v Blovicích

  • připraven celodenní program „VČELY V OTÁZKÁCH A ODPOVĚDÍCH nejen pro začínající i zkušené včelaře“, který nabídne povídání sJanem Turčem na téma historie včelařství, jaké povinnosti má chovatel včel, jaká plemena existují, co je to včelstvo, jak se o něj starost, ale též o včelích produktech. Pan Turč odpovídá zároveň na otázku, zda se dá hubnout s medem.

Muzeum Šumavy Sušice

Muzeum Šumavy Sušice:

  • stálá expozice, Bruno Schreiber, výstava obrazů Z jedné palety (8. ročník výstavy)

Muzeum Šumavy Kašperské Hory:

  • výstava Gotika a barok z jihozápadních Čech

Galerie Muzea Šumavy Kašperské Hory:

  • výstava Šumavské chalupy očima Jaromíra Randáka

Muzeum Šumavy Dobrá Voda:

  • stálá expozice – muzeum Dr. Šimona Adlera, výstavy „Rebeka Kloudová – fotografie a mezuzy“; „Židovské komunity na Sušicku“

(Mezuza - malá schránka obsahující svinutý pergamen s dvěma pasážemi z Tóry. Umísťuje se na rám dveří v židovských domech, bytech a obchodech vlastněných židy za účelem naplnění jednoho z 613 přikázání Tóry v judaismu.)

Muzeum Šumavy Železná Ruda:

  • stálá expozice

Vlastivědné muzeum Dr. Hostaše v Klatovech

hlavní budova:

  • výstavní sál muzea (1. nadzemní podlaží) - výstava „Fenomén TALÍŘ“ – výstava rozsáhlé sbírky talířů z klatovského muzea

  • přednáškový sál muzea (1. nadzemní podlaží) - výstava „ATENTÁT: „75. výročí atentátu na Heydricha“, která je věnována výročí atentátu na Reinharda Heydricha mapující situaci na Klatovsku

  • schodiště (mezi 1. a 2. nadzemním podlažím) - výstava „Voda živá“ – přinášející předměty s tematikou lázeňství, léčebných pramenů a studánek pocházející ze soukromé sbírky, sbírky Muzea Karlovy Vary a ze sbírek klatovského muzea

barokní lékárna U Bílého jednorožce v Klatovech na náměstí Míru č. 149/I:

  • prohlídky stálé expozice

Západočeská galerie v Plzni

Masné krámy:

  • výstava „TENKRÁT V EVROPĚ. Čeští umělci v totalitních režimech 1938–1953“ - na výstavě je zahrnuto téměř šedesát uměleckých děl od více než třiceti umělců (Jan Kotík, Jiří Kolář, Alén Diviš, František Hudeček, Bohumír Matal, Josef Čapek, Josef Istler, Mikuláš Medek, Stanislav Podhrázský, Kamil Lhoták, Zbyněk Sekal, Bohdan Lacina a další), včetně zastoupení fotografů, jako jsou Vilém Reichmann, Jan Lukas, Josef Sudek či Jiří Toman.

Výstavní síň „13“:

  • „V oplatce jsi všecek tajně“. Podoby eucharistického Krista ve vizuální kultuře“ - výstava představí rozmanité podoby eucharistické úcty ve vizuální kultuře od čtrnáctého do dvacátého století. Eucharistie je jedna ze základních součástí křesťanského kultu, při kterém se připomíná Poslední večeře Ježíše Krista přijímáním vína a chleba a vzdávají se díky za spasení. Díky výjimečnému a zásadnímu postavení v křesťanském životě eucharistie byla a je bohatou inspirací pro výtvarné umění.

Západočeské muzeum v Plzni

Hlavní budova, výstavní sál 2:

  • výstava „Pistole, pušky a samopaly čs. zbrojovek v letech 1918 – 1968“, která chce informovat návštěvníka o výrobě ručních palných zbraní ve zbrojovkách a firmách, které vyráběly zbraně pro ozbrojené sbory na území ČSR od jejího vzniku v r. 1918 až do r. 1968. Výstava bude hlavně zaměřena na pistole, pušky a samopaly, oficiálně přijaté do výzbroje jednotlivých ozbrojených sborů, v menší míře na osobní zbraně jejich příslušníků.

Hlavní budova, výstavní sál 1:

  • výstava „Bob Dylan: On the Road s podtitulem Neznámá tvář známého umělce“. Součástí expozice bude téměř 50 Dylanových grafických listů z let 2008 – 2014, kolekce jeho gramofonových desek a tematické fotografie Alana Pajera. Nejedná se o muzejní výstavu, ale o instalaci soukromé produkce, na kterou se vztahují jiné smluvní podmínky. Výstava Bob Dylan: On the Road bude tedy přístupná i v tento den za základní vstupné 100 Kč, zlevněné 50 Kč a rodinné 200 Kč.

Muzeum církevního umění, letní refektář:

  • výstava „Lidová zbožnost na Plzeňsku“, která si klade za cíl představit lidovou zbožnost provázanou s liturgickým rokem a další náboženskou aktivitou v minulosti našeho regionu v co nejširší podobě. Její panelová část mapuje církevní rok z pohledu lidové zbožnosti (necírkevní lidové svátky nejsou prezentovány).

Národopisné muzeum Plzeňska, průjezd:

  • výstava „Cestou necestou aneb Známé i neznámé památky Plzeňského kraje“, která představuje ilustrace více i méně známých, či takřka zapomenutých památek Plzeňského kraje, od hradů a zámků po rozhledny či sakrální stavby. Výstava je koncipována jako reflexe autorových cest západočeským regionem.

Muzeum Dr. Bohuslava Horáka v Rokycanech, malý výstavní sál:

  • výstava „Půlstoletí sRokytkou“, která je připravena u příležitosti 50. výročí založení dětského folklorního souboru, který v roce 1967 založila Božena Auterská při někdejším Domě pionýrů a mládeže v Rokycanech. Ten se postupně rozrostl do řady věkových skupin a stal se respektovaným reprezentantem tanečního a hudebního folkloru západních Čech. Ohlédnutí za jeho bohatou činností v uplynulém půlstoletí a za osobnostmi, které jej utvářely, přináší jubilejní výstava v Muzeu Dr. Bohuslava Horáka v Rokycanech.

Muzeum loutek:

  • výstava „Josef Skupa – Dnes a denně zázraky“, která představuje veřejnosti mimořádně talentovaného loutkoherce, Josefa Skupu, který dokázal získat pro tak specifický divadelní druh, jakým je loutkové divadlo, i dospělé diváky. Návštěvníci tak mohou díky informačním panelům poznat nejen divadelní činnost duchovního otce Spejbla a Hurvínka, ale díky exponátům, z nichž některé jsou vystaveny dokonce v původním stavu, „vstoupit“ do zázemí Skupova divadla s odstupem několika desítek let.


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
27.10.2017 16:50



0 +
 
Jarní servisní akce

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka