Plzeň podpoří bikesharing i obnovy školních zahrad

Zastupitelstvo města Plzně schválilo poskytnutí dotací z Fondu životního prostředí města Plzně na čtyři projekty.

Cílená propagace v Plzni

Finanční podporu získá Gymnázium Františka Křižíka a základní škola, Hana Voděrová na Časopis Vítaný host 2018, 49. mateřská škola Plzeň a Kontrolní skupina.cz, z.s. na projekt Kolemplzne.cz-bikesharing pro Plzeň. Celková výše poskytnutých dotací je 687 tisíc korun.

Pro společnost Kontrolní skupina.cz,z.s. schválili zastupitelé poskytnutí dotace ve výši 362 tisíc korun na projekt Kolemplzne.cz-bikesharing pro Plzeň. Jedná o projekt sdíleného využívání jízdních kol, která jsou v ulicích města k dispozici 24 hodin denně sedm dní v týdnu, bez nutnosti kola půjčovat a vracet na pevná stanoviště, za velmi nízký poplatek. V současné době je k využívání služby registrováno celkem 1866 uživatelů. Podle odhadů by na pokrytí města bylo optimální cca 120 kol, což by znamenalo kapacitu zhruba 2000 registrovaných uživatelů.

„Finance budou využity na nákup dalších 30 kol, vstupní servis, polepy, na správu a další vývoj obslužného softwaru, pravidelný servis kol v ulicích, vedení skladu kol a náhradních dílů a také na help desk, který bude online podporou uživatelům při řešení nestandardních situací v provozu,“ objasnil Petr Náhlík, náměstek pro oblast dopravy a životního prostředí.

Vzhledem k tomu, že byla v jarním období roku 2018 řešena řada stížností na způsob odstavování sdílených jízdních kol, zejména v centrální části města, došlo k jednání se spolkem a ke shodě ve věci řešení odstavování sdílených jízdních kol zejména v centrální části města. Členové Kontrolní skupiny vytipovali stanoviště, která byla v posledních letech nejvíce využívána pro odstavení kol, na nichž by bylo vhodné pro potřebu veřejnosti zřídit cyklo stojany.

„Sdílené užívání kol má v Plzni dostatečnou poptávku, aby se mohlo stát regulérním alternativním a šetrným způsobem veřejné dopravy. Návrh stanovišť pro umístění nových stojanů na kola od spolku byl městu již předán. Správa veřejného statku města Plzně ve spolupráci s dotčenými orgány prověří možnost vybudovat na vytipovaných stanovištích či v jejich blízkém okolí stojany pro odstav kol,“ uvedl Petr Náhlík.

49. mateřská škola Plzeň žádala z Fondu životního prostředí 126 tisíc korun na projekt Naše rozkvetlá zahrada. Zastupitelstvo města schválilo poskytnutí částky v plné výši. 49. mateřská škola se nachází v centru města Plzně, součástí školy jsou i jesle pro děti od jednoho roku. „Děti tohoto věku nemohou chodit na vycházky do vzdálenějších parků, proto je plné vybavení zahrady v centru města velmi důležité,“ řekl Petr Náhlík.

Projekt se týká doplnění záhonů a oživení okrasných ploch jarními cibulovinami. Výsadbové plochy budou doplněny novou vrstvou mulčovací kůry. V rámci projektu budou zakoupena ptačí keramická pítka a hmyzí domečky. Vzhledem k havarijnímu stavu dvou herních dřevěných prvků bude zakoupena herní sestava Karlštejn.

Gymnázium Františka Křižíka a základní škola požádala o poskytnutí dotace na projekt Zelená škola – obnova zahrady v atriu GFK a podpora ekologických aktivit 2018. Projekt se týká již čtvrté etapy, ve které budou na východní terasy školy instalovány dřevěné treláže, včetně jejich ozelenění. V rámci projektu bude škola pokračovat v ekologických aktivitách. „V roce 2015 gymnázium zahájilo program celkové obnovy atria, ve kterém vzniká prostor pro ekologickou činnost dětí a kulturní aktivity. Do obnovovaného atria budou doplněny lavičky, stůl se slunečníkem a bedna na zahradnické nářadí. Projekt jsme podpořili částkou ve výši 119 tisíc korun,“ vysvětlil Petr Náhlík.

Z Fondu životního prostředí bude také podpořeno vydávání časopisu Vítaný host, jenž vychází již třináctým tokem jako čtvrtletník. Každé vydání má 40 stran, z toho minimálně 10 stran je věnováno městu Plzeň. Jedná se o časopis bez reklam, vázaný na historii, současnost, kulturní památky, přírodu, tradice a turistické cíle. Podpora od města Plzeň je ve výši 80 tisíc korun.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka