Plzeň podpoří opravu kostela v Malesicích, dá téměř čtvrt milionu

Rada města Plzně odsouhlasila poskytnutí dotace 240 000 korun na opravy kostela sv. Jiří v Plzni Malesicích.

Cílená propagace v Plzni

Vlastníkem památky je Římskokatolická farnost Plzeň-západ, která se snaží postupně kostel opravovat, a to i díky podpoře města Plzně. Peníze by farnost využila konkrétně na poslední etapu oprav vnějších omítek lodi památky, konečné slovo při schválení podpory budou mít ještě zastupitelé. 

Kostel sv. Jiří v Plzni Malesicích je architektonicky poměrně cenným. Původně je gotickou stavbou, z tohoto období pochází presbytář včetně jeho křížové klenby. V období renesance pak byla přistavěna atypická mohutná hranolová věž, kterou lze označit za unikátní. Loď kostela byla do dnešní podoby rozšířena v 19. století, z této doby také pochází krov nad lodí. Nad presbytářem se dodnes dochoval ještě krov pozdně barokní. 

Památkově chráněný objekt je v posledních letech postupně obnovován, provedena již byla například oprava krovu nad lodí i věží, náročným restaurováním prošla sgrafitová výzdoba věže. S opravami omítek lodi kostela začala farnost v roce 2013, důvodem byl jejich špatný technický stav, odlupovaly se a opadávaly ve velkých kusech. Poslední oprava omítek totiž proběhla v roce 1947.  


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
po 16.03.2015 08:01



0 +
 
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka