Plzeň podpoří pomocí mikrograntů kulturní a umělecké projekty

Podpora kulturního dění ve městě a podpora kulturních a uměleckých projektů k 30. výročí sametové revoluce jsou oblasti, které letos podpoří město Plzeň v rámci mikrograntů pro rok 2019.

Jarní servisní akce AUTO CB

A to prostřednictvím magistrátního odboru kultury. Dotační titul byl vyhlášen v lednu letošního roku, k 1. březnu bylo uzavřeno první kolo žádostí, do druhého musely být podány do 30. dubna.

„Odbor kultury Magistrátu města Plzně přijal celkem 18 žádostí o podporu, jedna žádost nedodržela dotační podmínky. Zbylých 17 žádostí dané podmínky splnily a celková požadovaná výše dotací činila 312 tisíc korun. Zastupitelstvo města Plzně schválilo deset projektů, kterým poskytne finanční dotaci ve výši 152 tisíc korun,“ vysvětlila náměstkyně primátora pro oblast kultury, památkové péče a sociálních věcí Eliška Bartáková.

Podpořena bude kniha Marshally na doraz o historii bigbítu v západních Čechách, která přináší informace o rockových skupinách a dění v letech 1960–2000. Kapela plzeňského pěšího pluku – FOLIGNO požádala o poskytnutí financí na Koncert na zahájení sezony. Obdrží 10 tisíc korun. Spolek neslyšících Plzeň získá 10 tisíc korun na projekt Slyšíme se na ranči? Přijde i kouzelník?, který se bude konat 24. srpna na ranči Šídlovák, a na Mezinárodní den neslyšících získá 15 tisíc korun. Uskuteční se 21. září od 12 do 18 hodin v Proluce.

Spolek Koncerty Plzeňsko, z. s., připravil na letošní rok dva koncerty reprezentativního souborného cyklu české a světové hudby 21. století s přímou účastí skladatelů a zapojení nové generace hudebníků v prostorách Galerie města Plzně a Moving Station. Tento projekt bude podpořen částkou 12 tisíc korun. Spolek připravuje také k 30. výročí sametové revoluce program Jiří Černý a oslava výročí 1989. „Hudební publicista Jiří Černý je téměř symbolem pro oslavu výročí návratu demokracie do naší země. Mnozí si pamatují jeho činnost před i po roce 1968 a jeho vzdorování komunistickému režimu až do roku 1989. Letos budou v Divadle Dialog uspořádány tři večery jeho hudebně publicistického pořadu Antidiskotéka. Pan Černý uvede v kontextu událostí roku 1989 osobnosti rockové, jazzové a folkové hudby,“ připomněla vedoucí magistrátního odboru kultury Květuše Sokolová. Město projekt podpoří částkou 18 tisíc korun.

Spolek Pilsen Voice, z. s., navázal úspěšnou spolupráci s pěveckým sborem Odmev ze Slovinska. V rámci zářijové návštěvy slovinského partnera v Plzni jsou naplánovány dva velké koncerty v Kulturním domě Šeříkovka, kdy společně vystoupí Pilsen Voice a Odmev, samostatný koncert Odmevu se odehraje v některém z plzeňských kostelů, v jednání je kostel na Jiráskově náměstí. Částka, kterou město podpořilo koncerty, je 16 tisíc korun.

Ledovec, z. s., na říjen chystá Dny pro duševní zdraví 2019, jehož cílem je zmenšování předsudků ve společnosti k lidem s duševním onemocněním. Poskytnutá částka činí 18 tisíc korun. Druhým podpořeným projektem Ledovce (dotace 17 tisíc korun) jsou Dny Světlé 2019. Jedná se o lochotínskou sousedskou slavnost v ulici Karoliny Světlé, kde působí Poradenské centrum Ledovec.

Posledním podpořeným projektem ve výši 18 tisíc korun je CO.CON – festival Komiksů, Deskových her, PC her a Cosplayů, který se konal v březnu 2019 v DEPO2015.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka