Plzeň podpoří z přebytku rozpočtu řadu investic, peníze dostanou i fotbalisté Petřína

Plzeň dosáhla za rok 2017 přebytek hospodaření ve výši téměř 337 milionů korun, z toho činí přebytek magistrátu 239 milionů korun, ostatní patří obvodům.

Cílená propagace v Plzni

Podařilo se jej zajistit díky lepšímu výběru daní, úsporám výdajů, kdy výrazněji ušetřit pomohla například i úspěšná výběrová řízení v rámci investičních akcí. Finance budou využity na řadu akcí, velká podpora by měla jít do sportovišť, školám, na zázemí pro volnočasové aktivity, ale i pro zvýšení bezpečnosti, pořádání prestižních kulturních akcí a další. Rozdělení peněz schválili zastupitelé na dubnovém jednání.

„Jednu z nejvyšších částek, konkrétně 47,6 milionu korun, bychom rádi využili pro zimní stadion. Konkrétně na vybudování ubytovacího zařízení včetně tělocvičny, jež je podmínkou licence hokejové akademie. Ubytovna bude sloužit pro hráče akademie a zároveň mládežnickým kategoriím soupeřů při mistrovských utkání či v době pořádání turnajů,“ přiblížil ekonomický náměstek Pavel Kotas. Celková investice by se měla pohybovat kolem 72 milionů korun, v rámci městského fondu rozvoje a rezerv už je na akci blokováno 25 milionů korun.

Částka 18,3 milionu korun byla vyčleněna na sportovní areál ve Skvrňanech v areálu 15. základní školy. Peníze jsou určeny na výstavbu tréninkových hřišť pro fotbalovou akademii. „Vznikne fotbalové hřiště s přírodní trávou včetně zavlažování, speciální rozcvičovací plochy s umělým povrchem včetně nezbytných terénních úprav. V rámci fondu rozvoje a rezerv budou uvolněny blokace na tuto akci ve výši 24,8 milionu korun,“ doplnil Pavel Kotas.

Podpořeny budou i menší opravy a vybudování zázemí na již fungujících sportovištích. Po závěrečném jednání u primátora města byly navrženy pro SK Plzeň 1894 o. s. další tři miliony korun na rekonstrukci hřiště s umělým povrchem, kofinancováním státní dotace Plzeň pomůže vzniku dvou tréninkových hřišť pro tento fotbalový tým. Podpořeno bude také vybavení fotbalového stadionu ve Štruncových sadech komponenty systému Plzeňské karty. To umožní zavést na stadionu projektu „chytrých permanentek na bázi Plzeňské karty“. Na stadionu budou také obměněny čtecí zařízení na turniketech tak, aby byla schopna číst nejen čárové kódy, ale i QR kód a v budoucnu NFC technologii.

Peníze z přebytku jsou určeny i na podporu dalších oblastí života v Plzni. Například 4,5 milionu korun získá zoologická zahrada, za peníze vybuduje unikátní dětské hřiště na statku Lüftnerka, a sice na rozsáhlé půdě horní budovy statku. Kromě toho má v plánu i stavbu stromového domku v koruně mohutného dubu. Více než pět milionů korun půjde na opravy v plzeňských základních školách, dále pak 6,5 milionu korun na rekonstrukci dalších neobsazených městských bytů.

Z menších částek bude využito například 200 tisíc korun na rozšíření automatických externích defibrilátorů o 5 zařízení do sportovních areálů na území města Plzně. Za 250 tisíc korun bude vybudován informační a svolávací systém pro plzeňské jednotky sboru dobrovolných hasičů. Podporu získá také organizaci Domovinka - sociální služby, o. p. s. na obnovu kompenzačních pomůcek. Dále byla schválena částka na posílení oblíbené služby tísňové linky pro seniory. Město podpoří i cestovatelský projekt Zikmund 100, který bude připomínkou 100. výročí od narození plzeňského rodáka cestovatele Miroslava Zikmunda. Peníze získá i projekt Západočeské univerzity v Plzni, který se zabývá řešením bezpečnosti sborů dobrovolných hasičů.

V plánu jsou i opravy komunikací, například Srázné ulice, opravy se dočká parkoviště v ulici U Jam, čtyři miliony korun jdou na opravy chodníků v jednotlivých městských obvodech. Za peníze z přebytku budou také vyhotoveny projektové dokumentace dvou parkovacích domů, a to ve Skvrňanech a u bazénu na Slovanech.


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka