Plzeň pomáhá školám s nutričně vyváženými jídelníčky

Školní obědy zajišťují dětem asi 35 % denního příjmu energie a živin. Dietologové a výživoví poradci zdůrazňují, že nejde o pouze o množství jídla, ale v první řadě o jeho kvalitu. Plzeňský magistrát podpořil spolupráci nutričních terapeutů a školních jídelen.

Jarní servisní akce AUTO CB

Jídelníčky je třeba sestavovat s ohledem na každou složku výživy. Není například vhodné drasticky omezovat množství tuků. Kvalitní tuky v dostatečném množství jsou pro vývoj dětí velmi důležité. Naopak u soli je potřeba bedlivě hlídat maximální doporučené denní množství.

Samostatnou skupinou jsou mléčné výrobky, které zaručí dětem dostatečný přísun vápníku. V jídelníčku by se proto pravidelně měly objevovat pokrmy obsahující mléko v nejrůznějších formách – ovocné knedlíky s tvarohem, nejrůznější nákypy a kaše, omáčky, saláty se sýrem apod. Vápník obsahuje i mnoho druhů zeleniny, např. brokolice či kapusta. Množství zeleniny a ovoce není v jídelníčcích limitováno. Pestrá nabídka nejrůznějších druhů ovoce a zeleniny by se měla stát stálou součástí obědů ve školních jídelnách. Ryby by měly děti dostávat alespoň 2x měsíčně.

V Plzni sestavují jídelníčky profesionálové


Za podpory Magistrátu města Plzně mohou školy nově využít zkušeností a znalostí studentů oboru Diplomovaný nutriční terapeut z vyšší odborné zdravotnické školy, kdy studenti v rámci své praxe pod odborným dohledem bezplatně zpracovávají dietní jídelníčky. Pro provozovatele základních i mateřských škol se jedná o vítanou podporu, neboť služby nutričních terapeutů jsou za běžných podmínek finančně velmi nákladné.

Nutriční terapeuti sestavují pro školy standardní jídelníčky a v případě zájmu i speciální jídelníčky pro žáky, jejichž zdravotní stav vyžaduje dietní stravovací režim. Spoluprací zaměstnanců školních jídelen a studentů vyšší odborné zdravotnické školy se tak otevírají nové možnosti pro stravování dětí se zvláštními dietetickými nároky.

Odborníci pomáhají i nemocným odkázaným na tekutou stravu


Vyvážená nutriční výživa je důležitá zejména pro pacienty plně odkázané na příjem energie a živin ze speciální tekuté stravy. Ta se obvykle přesně dávkuje gastrickou nebo intestinální cestou pomocí enterálních pump. I tato výživa obsahuje kompletní škálu všech potřebných složek – tuků, bílkovin, sacharidů, vitamínů i minerálů. Nutriční strava se tak stává důležitou součástí léčby i prevence nejrůznějších onemocnění.

Enterální pumpy ABBOTT pro nemocniční i domácí péči


Lékařské pumpy pro tekutou nutriční výživu jsou řízeny mikroprocesorem a průtok reguluje peristaltický rotační mechanismus. Moderní enterální pumpy zároveň vynikají malými rozměry a hmotností, jsou tak vhodné i pro domácí použití a zvyšují mobilitu pacienta.

Profesionální enterální pumpy značky ABBOTT Laboratories lze v Plzni zakoupit u společnosti KRÁSNÝ – zdravotnická technika s.r.o., která má oprávnění i k provádění bezpečnostně technických kontrol dle platných zákonů. Téměř dvě stovky těchto přístrojů pomáhají díky své spolehlivosti a snadnému ovládání nejen v rámci domácí léčby, ale samozřejmě i přímo na řadě špičkových lékařských pracovišť, např. v IKEM Praha, FN Brno, Vítkovické nemocnici v Ostravě, FN v Motole či Nemocnici na Bulovce.

Autor: REGIONPLZEN.CZ Článek může obsahovat komerční sdělení.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka