Plzeň rozdělí 590 milionů, dá je na vodovod, vývařovnu, parkoviště i do škol

Plzeň se ještě letos pustí do odkanalizování a vybudování vodovodu ve své okrajové části Koterov, jde o rozsáhlou tříletou investiční akci za 233 milionů korun.

Cílená propagace v Plzni

Peníze na ni, ale i například na vybudování zcela nového parkoviště v lokalitě Dobřanská – Kaplířova, na výstavbu nového centrálního stravovacího provozu pro svůj Městský ústav sociálních služeb a také na další akce a projekty schválili zastupitelé na svém čtvrtečním zasedání. Rozdělení celkem 590 milionů korun bylo součástí souhrnného rozpočtového opatření pro rok 2019 a aktualizace Střednědobého výhledu rozpočtu na období 2020 – 2022.

„V rámci těchto dvou materiálů jsme rozhodli o rozdělení volných zdrojů, které byly kumulovány zejména z úspor minulých let ve Fondu rezerv a rozvoje města Plzně. Peníze tak půjdou na posílení výdajů nejen v letošním roce, ale i v letech 2020 až 2022. Podpoříme řadu oblastí, významné částky jdou na velké stavební projekty, nezapomněli jsme ale ani na oblast školství, sportu a podobně,“ přiblížil David Šlouf, radní města Plzně pro oblast ekonomickou, bytovou a nakládání s majetkem.

Mezi největší podpořené investiční akce bude patřit odkanalizování a vybudování vodovodu v Koterově. O kanalizaci usiluje tato městská část řadu let. Realizace projektu je možná díky tomu, že Plzeň před dvěma lety dokončila takzvaný Úslavský kanalizační sběrač, tedy páteřní kanalizační řad, jenž vede právě i do Koterova. S budováním by se mělo začít ještě letos.

„Další významná částka, konkrétně 70 milionů korun, je určena na vybudování centrálního stravovacího provozu pro Městský ústav sociálních služeb města Plzně. Jde v podstatě o objekt nové vývařovny, který zajistí přípravu a rozvoz jídel až pro 2000 lidí, zejména z řad seniorů. Teplá, zchlazená i zmražená jídla včetně dietních budou určena pro uživatele terénních, ambulantních a pobytových sociálních služeb, které městský ústav poskytuje, ale i pro ‚cizí strávníky‘. Vývařovna by měla vzniknout jako novostavba na městském pozemku v lochotínském areálu Domova se zvláštním režimem Čtyřlístek v Kotíkovské ulici,“ doplnil David Šlouf.
 
Suma 50 milionů korun je určena na rekonstrukci objektu Prostřední 48, kde by mělo vzniknout 20 nových bytů z nebytových prostor, součástí projektu je i výměna oken a zateplení objektu. V části bývalé jídelny dojde ke kompletní rekonstrukci prostor pro centrum TOTEM. Mezi další větší podpořené projekty patří výstavba parkoviště P + R v lokalitě Dobřanská – Kaplířova za 19,1 milionu korun. Nezbytná je oprava Rooseveltova mostu za 29,5 milionu korun, i na to byly peníze schváleny.

Peníze poputují i do oblasti školství, bude to například na zpracování projektových dokumentací na přístavby a nástavby vybraných objektů základních škol z důvodu současné nedostatečné kapacity. „Konkrétně se jedná o 15. základní školu, kde vznikne nástavba, o 22. základní školu, u níž chceme přistavět tělocvičnu, o 26. základní školu, kde je v plánu přístavba a nástavba tělocvičny. Pro jednotlivé roky jsou dále alokovány prostředky ve výši pět milionů korun ročně jako rezerva na rekonstrukci sportovišť u základních škol,“ dodal David Šlouf. V oblasti sportu dojde kromě  posílení grantové podpory rovněž například k navýšení rozpočtu prostředků na konání již tradiční letní akce pro celou rodinu Sportmanie Plzeň.


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
The Loop Jazz Club

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka