Plzeň rozdělí dva miliony na podporu spolupráce podniků a výzkumných organizací

Zastupitelé schválili rozdělení téměř dvou milionů korun z programu Plzeňské podnikatelské vouchery 2017–18, jenž podporuje spolupráci podniků a výzkumných organizací v Plzeňské metropolitní oblasti.

Cílená propagace v Plzni

Na tyto projekty bude 16 úspěšným žadatelům rozděleno 1,973 milionu korun. Smlouvy o poskytnutí dotace by měly být se všemi uzavřeny do 22. ledna 2018.

Jde o třetí kolo programu. Předcházející etapy se uskutečnily v letech 2013–2014 a 2015–2016. O dotaci se tentokrát ucházelo celkem 18 žadatelů, dva přihlášené projekty neuspěly, protože nesplnily zadaná kritéria a administrátor programu Podnikatelské a inovační centrum Plzeň BIC je nedoporučilo ke schválení. Počet úspěšných žadatelů byl ve všech třech kolech srovnatelný.  

„Cílem programu je posílit inovační aktivity firem a přispět tak ke zvýšení jejich konkurenceschopnosti. Na rozdíl od předcházejících let mohly tentokrát žádat o dotaci pouze firmy se sídlem či provozovnou v Plzeňské metropolitní oblasti, nikoli v celém Plzeňském kraji. Také jsme nově podpořili vyšším příspěvkem multioborové projekty, tedy projekty, na nichž spolupracovalo více fakult Západočeské univerzity v Plzni, nebo více výzkumných organizací. V neposlední řadě jsme otevřeli grantový program i pro menší projekty,“ uvedl ekonomický náměstek primátora Pavel Kotas.

Plzeňská metropolitní oblast je tvořena 117 obcemi, zahrnuje kromě města Plzně také obce s rozšířenou působností Blovice, Kralovice, Rokycany, Nýřany, Stod a Přeštice, žije zde více než 300 tisíc obyvatel, tedy více než 50 procent obyvatel Plzeňského kraje.

„Program podnikatelských voucherů se osvědčil a je o něj zájem. Jsou jednoduchým, ale zároveň efektivním nástrojem, který vede firmy a výzkumné instituce k vzájemné komunikaci a spolupráci. Výzkumné organizace mohou nabídnout své kapacity  a firmy si mohou vyzkoušet na menších projektech, jak spolupráce bude fungovat,“ doplnil Pavel Kotas.

K podpoře byl navržen například projekt testující a diagnostikující hasičský ochranný oděv, projekt usilující o optimalizaci protokolů pro uplatnění nových biosenzorů v klinických studiích či projekt zabývající se zvýšením účinnosti parní turbíny. Mezi výzkumnými organizacemi jako poskytovateli služeb jsou v deseti případech technicky zaměřené fakulty a výzkumná centra Západočeské univerzity v Plzni, čtyři projekty se budou realizovat ve spolupráci s výzkumnou organizací COMTES FHT a na zbývajících se bude podílet v jednom případě Biomedicínské centrum Lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Plzni a ve druhém Výzkumný a zkušební ústav Plzeň.


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka