Plzeň se vypořádala s připomínkami k ITI, schválila nové znění strategie

Zastupitelstvo města Plzně schválilo nové znění Strategie ITI (integrované územní investice) plzeňské metropolitní oblasti, vypořádalo se tak s připomínkami Ministerstva pro místní rozvoj České republiky.

Jarní servisní akce AUTO CB

Upravenou verzi klíčového materiálu nyní město zašle zpět ministerstvu k posouzení. Pokud ministerstvo strategii akceptuje, otevře se Plzni a dalším 116 okolním obcím z okresů Plzeň-město, Plzeň-jih, Plzeň-sever a Rokycany možnost čerpat evropské finanční prostředky. Oblast s celkem 309 tisíci obyvateli si tak bude moci sáhnout na přibližně 4,6 miliardy korun z evropských dotací, přičemž z vlastních zdrojů musí zajistit spolufinancování ve výši zhruba 800 milionů korun. Současně si Plzeň podá žádost o podporu ve výši 7 milionů korun, která má pokrýt náklady spojené s přípravou a realizací strategie. 

„Připomínky ze strany ministerstva se týkaly dílčích detailů, upřesnění a dovysvětlení jednotlivých dílčích kapitol strategie. Zároveň se podařilo zapracovat do strategie i vývoj, kterým prošly jednotlivé operační programy od doby předložení a schválení první verze v lednu 2016,“ uvedl Erich Beneš, šéf Útvaru koordinace evropských projektů, který má Strategii ITI plzeňské metropolitní oblasti na starost. Pokud už nebudou ze strany ministerstva jiné výhrady, mohla by mít strategie definitivní souhlas do 14. října.  

Strategie řeší klíčové problémy oblasti a stanoví priority. Při přípravě projektů se zaměří na podporu aplikovaného výzkumu, technické vzdělávání, dopravu i životní prostředí. „Hlavním potenciálem území plzeňské metropolitní oblasti je rozvoj technických oborů, a to vzhledem k tradičním výrobním a technickým oborům a velkému množství v nich působících podniků, fungování dvou univerzit, mnoha vědecko-výzkumných organizací včetně vybudovaného centra excelence a řadě subjektů s vazbou na technická odvětví,“ přiblížil primátor Martin Zrzavecký.

Snahou bude vytvořit z plzeňské metropolitní oblasti silný konkurenceschopný region, udělat z něj Evropské centrum techniky. Tomu má pomoci právě podpora technického vzdělávání, strategie se zaměřuje na oblast aplikovaného výzkumu, technické obory a obory s vysokou přidanou hodnotou. Oblast by se dále také měla profilovat jako region bez rizik a bariér, čemuž mají pomoci opatření v oblasti vzdělávání a zaměstnávání, sociální a zdravotní služby a také technická infrastruktura a životní prostředí. Důležitou prioritou je také mobilita, snahou tak bude zlepšit dostupnost vzdělávání, zaměstnávání, sociálních a zdravotních služeb a podpořit dostupnost metropolitní oblasti z ČR i ze zahraničí. Ve strategii jsou uvedeny operační programy, na něž je možné si v rámci využití nástroje ITI „sáhnout“.


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka