Plzeň si připomene 101. výročí vzniku republiky pestrým programem

Město Plzeň si v pondělí 28. října připomene 101. výročí od vzniku samostatného československého státu.

Cílená propagace v Plzni

Obyvatele i návštěvníky Plzně čeká již tradičně pestrý celodenní program, jenž završí lampionový průvod a ohňostroj. Do programu se zapojí na tři desítky kulturních nebo sportovních subjektů i významných firem. Lidé budou mít možnost podívat se do muzeí, galerií, historických památek, kulturních zařízení, zahrad, sportovních center a jiných zajímavých plzeňských objektů za symbolické vstupné 28 korun, případně zdarma. Součástí oslav bude vzpomínkové setkání na náměstí T. G. Masaryka u Památníku národního osvobození.

„Tradičně oslavíme touto formou vznik Československé republiky, poprvé Plzeň nabídla lampionový Průvod světel, ohňostroj i symbolické vstupné v roce 2006. Těší mě, že se do programu zapojuje stále více místních subjektů, které připravily atraktivní program pro rodiny s dětmi i jednotlivce,“ uvedl plzeňský primátor Martin Baxa. Připomněl, že v loňském roce, kdy uplynulo kulaté 100. výročí od vzniku republiky, město zorganizovalo výjimečně dvoudenní oslavy, které se těšily velké pozornosti.

Také letos mají lidé možnost navštívit všechna plzeňská muzea a galerie, Velkou i Starou synagogu, věž katedrály sv. Bartoloměje i řadu plzeňských kostelů. Poprvé bude otevřen Korandův sbor, jenž nabídne prohlídku chrámu s kryptou a představí i zrekonstruované varhany z roku 1933.

Prostřednictvím komentovaných prohlídek se lidé podívají na plzeňskou radnici, do Měšťanské besedy, Loosových interiérů, do kulturního prostoru Moving Station, Velkého a Nového divadla nebo do Biskupského sálu plzeňského biskupství.

Ukázky s názvem Střípky z historie peněžnictví v Plzni doprovodí zážitkové prohlídky budovy České spořitelny ve Františkánské ulici, kde budou připraveny také pravé české farmářské hody. Zajímavý mix rychlého kvalitního jídla bude také možné ochutnat v DEPO2015 při tradiční akci DEPO Street Food Market.

Rozmanitou programovou nabídku doplní sportovní aktivity v podobě volného bruslení v tréninkové hale zimního stadionu, dopoledního plavání v bazénu na Slovanech a Lochotíně, turistického pochodu na rozhlednu Chlum v celkové délce tras 28 kilometrů nebo speciálního programu ve středisku Krašovská Aktivity centrum.

Do programu se zapojí komentovanými prohlídkami také hrad Radyně a rotunda svatého Petra a Pavla ve Starém Plzenci. Ve Starém Plzenci si mohou návštěvníci prohlédnout rovněž podnik Bohemia Sekt. Vodárna Plzeň se připojí nabídkou exkurzí do čistírny odpadních vod na Jateční i do úpravny vody na Homolce, Plzeňská teplárenská nabídne prohlídku spalovny v Chotíkově.

V 17 hodin se bude konat slavnostní vzpomínkové setkání u Památníku národního osvobození na náměstí T. G. Masaryka. Po něm bude od 18 hodin následovat lampionový Průvod světel, který projde trasou po Klatovské třídě na náměstí Republiky. Celodenní akci ukončí v 18:30 ohňostroj v barvách trikolóry. Kompletní seznam míst a institucí, které jsou součástí programu Plzeňských oslav vzniku republiky, je k dispozici na webových stránkách města www.plzen.eu.

Rezervaci a prodej vstupenek s omezením počtu maximálně pro pět osob na jedno vybrané místo umožní od 7. října v 9 hodin portál www.plzenskavstupenka.cz  a Turistické informační centrum města Plzně na náměstí Republiky 41.

U některých subjektů, jako je například Divadlo Josefa Kajetána Tyla, Pivovarské muzeum a Plzeňské historické podzemí, je nutné si vstupenky pořídit prostřednictvím jejich prodejních webů a předprodejních míst.


Dopravní a bezpečnostní opatření k akci

V souvislosti s konáním slavnostního shromáždění na náměstí T. G. Masaryka dojde 28. října v době od 17 do 17:30 hodin k omezení dopravy v jednom jízdním pruhu na Klatovské třídě, podél náměstí T. G. Masaryka. Lampionový průvod omezí dopravu na Klatovské třídě, která bude od 17: 55 hodin v obou směrech uzavřena v úseku od křižovatky s ulicemi U Trati a Borská po křižovatku Husova a Smetanovy sady. Od této doby nebude možné projet ani Americkou třídou od Jungmannovy ulice, celou Jungmannovou ulicí a Kopeckého sady v úseku ulic Goethova a Františkánská. Františkánská ulice bude uzavřena celá, tedy od Kopeckého sadů k náměstí Republiky a z Bezručovy ulice bude možné odbočit pouze doprava do Kopeckého sadů.
 
Dopravní omezení se dotkne i náměstí Republiky. Od 16 do 19:30 hodin (do odchodu průvodu) bude platit zákaz parkování podél náměstí a částečně i v Prešovské a Pražské ulici. Rovněž nebude možno parkovat v Dřevěné ulici. V 18 hodin se náměstí uzavře pro veškerou dopravu. Tramvaje číslo 1 i 2 a autobusy veřejné dopravy tudy projedou naposledy v 18:15.  Provoz se obnoví po skončení akce, v nejkratší možné době. Trasa průvodu vede z Klatovské třídy přes Smetanovy sady, ulici B. Smetany a na náměstí Republiky.



The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
ne 13.10.2019 10:32



0 +
 
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka