Plzeň si připomněla židovské transporty

V neděli 20. 1. 2019 si židé společně s křesťany a plzeňskou veřejností připomněli výročí lednových transportů plzeňských židů do koncentračního tábora v Terezíně.

Cílená propagace v Plzni

Pietní shromáždění, které pořádá Židovská obec v Plzni s podporou Nadačního fondu obětem holocaustu, začalo v 10 hodin v plzeňské Velké synagoze, aby uctilo památku 2600 odvlečených židů z Plzně a okolí, z nichž se domů vrátilo pouhých 209.

Toto shromáždění se stalo v Plzni tradicí a koná se již od roku 2008, kdy v době tohoto výročí chtěli městem a kolem synagogy pochodovat extremisté. Tehdy se plzeňská veřejnost postavila velmi hlasitě proti a přišla k Velké synagoze vyjádřit solidaritu plzeňským židům a odsoudit antisemitismus spolu s extremismem.
Shromáždění zahájil slovem předseda Židovské obce Jiří Löwy, který přivítal přítomné hosty. Mezi nimi byl místopředseda Federace židovských obcí Jiří Daníček, primátor města Plzně Martin Baxa, plzeňský biskup Tomáš Holub, předseda Českého spolku přátel Izraele Pavel Šrámek a vrchní zemský rabín Efraim Karol Sidon. Pozvání na toto pietní shromáždění přijal i starosta plzeňského centrálního obvodu David Procházka.
„Nikomu by neměl být lhostejný osud našich spoluobčanů z lednových židovských transportů, které byly jednou z největších tragédií v historii našeho města. Židovské oběti nacistického běsnění musí být trvalým mementem. Tato setkávání v nás posilují víru, že lidská svoboda je zárukou, aby se tato neštěstí již neopakovala“, říká starosta David Procházka.

Po zahajovacích projevech zahráli, jako již tradičně, violoncellisté Jiří Hošek s dcerou Dominikou Weiss Hoškovou a poté promluvili ke shromáždění primátor města Plzně Martin Baxa a plzeňský biskup Tomáš Holub. Vedle hudebního programu bylo vrcholem setkání čtení z deníku Věry Kohnové, dvanáctileté Plzeňanky, která odjela s transporty do Terezína. Text deníku četly její současné vrstevnice. Celý přednes byl podkreslen živou hudbou skladatele Petera Györiho.

Shromáždění zakončil modlitbou vrchní zemský rabín Efraim Karol Sidon.


Fotogalerie
The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Renault Clio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka