Plzeň si vybrala svůj vánoční strom, bude jím 13 metrů vysoká douglaska tisolistá

Třináct metrů vysokou douglasku tisolistou z Radobyčic si letos vybrala Plzeň za svůj vánoční strom. Douglaska roste na městském pozemku u křižovatky Radobyčic a Litic, její instalace na náměstí Republiky se uskuteční 13. listopadu v nočních hodinách.

Jarní servisní akce AUTO CB

Slavnostně pak vánoční strom rozsvítí v neděli 27. listopadu 2016 v 18 hodin primátor města Martin Zrzavecký spolu s plzeňským biskupem Tomášem Holubem, poté zazpívá Monika Absolonová. 

„Douglasku si letos nadělí město samo sobě, roste totiž na našem pozemku. Půjde o stejný druh, jaký zdobil plzeňské náměstí loni, kdy byla douglaska tisolistá o metr vyšší, tehdy ji město získalo ze sportovního areálu TJ Sokol Petřín, její kořeny tam poškozovaly atletickou dráhu,“ přiblížil primátor města Martin Zrzavecký. 

Podle Richarda Havelky ze Správy veřejného statku města Plzně má město v záloze pro jistotu ještě jeden strom. „Vždy se snažíme vytipovat dva, neboť se strom může při manipulaci zlomit, může ho poškodit vítr a podobně,“ uvedl Richard Havelka. Podle jeho slov se město snaží také druhy stromů obměňovat, předloni tak například byla vánočním symbolem Plzně jedle. „Co se týká nabídek na vánoční strom, v letošním roce jsme jich moc neměli. Proto zřejmě příští rok vyzveme občany i firmy, aby posílali nabídku stromu i s fotkou. V minulosti jsme už takto postupovali a vždy jsme si měli poté možnost vybrat z 15 až 20 stromů,“ doplnil Richard Havelka. Vánoční stromy město získává od občanů i firem, letos bude strom darem „města městu“. 

Douglasku nechá Správa veřejného statku města Plzně porazit 13. listopadu v ranních hodinách. Speciální konvoj strom převeze na náměstí Republiky kolem 22. hodiny, samotná instalace následně zabere zhruba hodinu až 1,5 hodiny. 

Slavnostní rozsvícení vánočního stromu se uskuteční 27. listopadu 2016 na náměstí Republiky. Součástí bude kulturní program, kdy od 16 do 16:25 hodin vystoupí Plzeňský dětský sbor, od 16:30 do 16:55 folklorní soubor Jiskra, od 17 do 17:12 balet Divadla J. K. Tyla, od 17:20 do 17:50 Big Band Konzervatoř Plzeň. V 17:50 pronesou sváteční přání Plzeňanům primátor města Martin Zrzavecký a plzeňský biskup Tomáš Holub. Po společném rozsvícení stromu vystoupí Consortium musicum, lidem zazpívá Monika Absolonová. 


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka