Plzeň spustí sdílené úložiště, kde budou informace o všech akcích ve městě

Informace o všech pořádaných akcích včetně uzavírek a omezeních dopravy v Plzni si budou moci od příštího roku najít lidé v kalendáři akcí na webu města.

Jarní servisní akce AUTO CB

Konkrétně na webovém portálu Bezpečná Plzeň. Tento měsíc už běží ve zkušebním provozu, zatím na intranetu města. Jde o další z projektů konceptu takzvaného Smart City Plzeň, které mají obyvatelům a návštěvníkům města zjednodušit a zpříjemnit život.

„Chceme tím ulehčit práci lidem, organizátorům, bezpečnostním složkám, úřadům a odborům města,“ uvedl primátor města Plzně Martin Zrzavecký. Plzeň se při přípravě projektu neinspirovala žádným městem.

„Stávalo se, že ne vždy jsme ty informace měli. Poslední dobou výrazně stoupá počet kulturních a sportovních akcí, a tak chceme mít větší přehled,“ vysvětlil vedoucí Odboru bezpečnosti a prevence kriminality Magistrátu města Plzně Aleš Průša. Pořadatelé akcí se z kalendáře dozvědí, kdy jsou jaké plochy a prostory ve městě obsazené. Informace jsou dobré také kvůli tomu, aby se lidé rozhodli, zda mají jet do centra autem.

Provoz sdíleného úložiště technicky zajišťuje Správa informačních technologií města Plzně. "Na tuto šikovnou a chytrou věc jsme nemuseli vydávat žádné peníze," doplnil Aleš Průša. Policie a úřady budou ze systému získávat kromě veřejných dat (termínu, hodiny a druhu akce) také informace například o účelu shromáždění, svolavateli a další. Když se nová akce zadá, tak ihned dostanou e-mail o termínu a druhu akce.

Od roku 2015, kdy byla Plzeň Evropským hlavním městem kultury, se výrazně zvýšil počet sportovních a kulturních akcí ve městě. „Od roku 2016 se navíc velmi zpřísnily bezpečnostní podmínky pro pořádání akcí," řekl Aleš Průša. Ministerstvo vnitra České republiky vydalo příručku na ochranu měkkých cílů, z níž plynou  doporučení pro pořadatele, policii i pro orgány města. Například akce konané na náměstí Republiky mají mít větší počet pořadatelů, kvalitní bezpečnostní agenturu, požární a zdravotnický dozor a zajištěný prostor proti vniknutí nebezpečného vozidla. „A pokud se konají na náměstí akce s větším počtem lidí, tak si dnes organizátor musí požádat odbor dopravy o úplnou uzavírku příjezdových ulic pro individuální dopravu a jezdí tam pak jen městská hromadná doprava nebo ti, kdo na náměstí bydlí,“ dodal Aleš Průša.

Plnění systému bude mít na starosti pracovník odboru bezpečnosti, u něhož se sbíhají veškeré informace o akcích. „Jakmile se o akci dozvíme, tak ji hned založí, tedy všechna oznámená shromáždění, kulturní i sportovní akce, uzavírky silnic a omezení dopravy,“ dodal Aleš Průša.

 


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
ne 22.10.2017 10:30



0 +
 
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka