Plzeň znovu nakupovala na burze zemní plyn a elektřinu, ušetří 23,7 milionu korun

Plzeňská radnice uskutečnila čtvrté kolo nákupu energií na Českomoravské komoditní burze Kladno, a to pro roky 2017 a 2018.

Cílená propagace v Plzni

V zatím posledním nákupu, který se konal 25. května 2016, město pořídilo pro své objekty, městské obvody a zřizované organizace celkem 51 307 megawatthodin silové elektřiny a 32 888 megawatthodin zemního plynu. Díky nákupu na burze se tak Plzni povedlo snížit cenu plynu o 8,7 milionu korun a cenu elektřiny dokonce o 15 milionů korun. 

„V minulých letech jsme uskutečnili již tři nákupy na komoditní burze a městu tím ušetřili 40 milionů korun. Sečteme-li úsporu ze všech dosavadních nákupů, dostáváme se k celkové úspoře už 63,7 milionu korun,“ zhodnotil celkový přínos burzovních nákupů pro Plzeň primátor Martin Zrzavecký. 

Podle ekonomického náměstka Pavla Kotase využila západočeská metropole současných nízkých cen silové elektřiny i zemního plynu a atraktivitu své poptávky ještě zvýšila sdružením spotřeb do společného objemu megawatthodin. „Tuto poptávku jsme prostřednictvím burzovního brokera zadali do obchodního systému Českomoravské komoditní burzy Kladno, která je pro konečné odběratele centrálním tržním místem pro nákup energií. Nákup jsme tím maximálně zefektivnili a výsledná cena, která je proti současnosti o 30,84 procenta nižší u elektřiny a o 38,25 procenta nižší u zemního plynu, tomu odpovídá,“ vysvětlil Pavel Kotas.

Stejně jako při minulých nákupech energií si Plzeň určila cenový limit, za který byla ještě ochotna elektřinu a zemní plyn nakoupit. „Tento limit byl stanoven u elektřiny o 200 korun pod současnou agregovanou jednotkovou cenou a jen jeho akceptace některým z dodavatelů by městu přinesla zhruba 10 milionů korun. Cena však v elektronickém burzovním systému klesla o dalších 93 korun za megawatthodinu, což znamená konečnou úsporu 15 milionů korun,“ uvedl Pavel Kotas. U plynu byl limit ze strany města stanoven o 227 korun pod současnou agregovanou jednotkovou cenou. Pokud by tento limit akceptoval některý z dodavatelů, městu by to přineslo úsporu zhruba 7,5 milionu korun, cena však v elektronickém burzovním systému klesla o dalších 36 korun za megawatthodinu, což znamená konečnou úsporu 8,7 milionu korun. 

„Nově letos město Plzeň nabídlo možnost připojit se k tomuto projektu i zájmovým spolkům a obecně prospěšným společnostem, které mají sídlo v objektech města,“ doplnil náměstek primátora Petr Náhlík, který má na starost oblast dopravy a životního prostředí. Této možnosti využily například Římskokatolická farnost Plzeň - Severní Předměstí, Centrum protidrogové prevence a terapie, Plzeňská krajská rada dětí a mládeže či Sportovní klub Radbuza Plzeň.

Kromě nákupu získal magistrát také kompletní analýzu spotřeby elektřiny 102 městských organizací s více než 1 530 odběrnými místy a spotřeby zemního plynu 73 městských organizací s více než 173 odběrnými místy. Tento audit pro město zpracovala společnost MM TRADER CZ, která jako burzovní broker magistrát na burze zastupovala. „Je to další přidaná hodnota nákupu. Město tím získalo jasnou představu o energetických vstupech v objektech a může efektivně reagovat všude tam, kde se spotřeba vymyká z běžného průměru,“ zdůraznil Pavel Kotas. 


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
The Loop Jazz Club

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka