Plzeňák David Křížek je bronzovým jachtařem roku

Zcela zaslouženě se vítězem ankety Jachtař roku 2018 stal juniorský mistr světa Ondřej Teplý (24) z Jachtklubu Brno, který závodí v olympijské třídě Finn.

Cílená propagace v Plzni

Je naší největší nadějí na kvalifikaci na olympiádu v Tokiu 2020, paradoxně ve třídě, která s největší pravděpodobností v roce 2024 už v olympijském programu nebude.

V anketě zároveň ovládl i kategorii Muži. V loňském roce vyhrál mistrovství světa juniorů do 23 let a mezi muži se ve dvou světových pohárech probojoval do první desítky. Na loňské olympijské kvalifikaci sice neuspěl, ale letos budou Finnaři bojovat o další 4 místa na květnovém mistrovství Evropy v Athénách. Tam Ondra pravidelně trénuje několik sezon, dá se říci, že je to jeho „domácí“ voda. Šance je tedy veliká.

V anketě Jachtař roku není žádným nováčkem – v letech 2012, 2013, 2014 a 2015 zvítězil v kategorii juniorů. V roce 2015 v této anketě zvítězil i celkově. V roce 2016 ovládl kategorie Muži i Junioři.

Na druhém místě v kategorii Muži skončil letos jeho bratr Viktor Teplý z Jachtklubu Brno, který závodí ve třídě Laser. I on bude usilovat o kvalifikaci do Tokia – konkrétně v červenci na mistrovství světa v Japonsku. A třetí místo obsadil David Křížek z TJ Lokomotiva Plzeň, který vloni obsadil 5. místo v Extreme Sailing Series na létajícím katamaranu Flying Phantom.

Vítězkou mezi ženami se stala Veronika Kozelská Fenclová z YC Markop FL, která se v roce 2018 po druhé mateřské pauze vrátila k jachtingu, aby se pokusila kvalifikovat na OH do Tokia 2020. To se jí bohužel těsně nepodařilo a svou závodní olympijskou kariéru po sezoně ukončila.

Druhá příčka patří nadějné posádce Dominice Vaďurové a Sáře Tkadlecové z Jachtklubu Toušeň, ta obsadila druhé místo i mezi juniorkami. Od podzimu tvoří Slovenka Dominika Vaďurová posádku s juniorkou Sárou Tkadlecovou na olympijské třídě 49erFX. Vloni Dominika získala české občanství. Za poslední dva roky společně absolvovaly mnoho tréninkových a závodních dnů na moři, spolupracují s úspěšnými zahraničními trenéry. Velkého zlepšení dosáhly na Kieler Woche, kde se dostaly do zlaté skupiny. Nyní se připravují na druhou olympijskou kvalifikaci na mistrovství světa 2019, které se pojede v prosinci na Novém Zélandu. Jejich výkonnost jde stále nahoru. Šance na Tokio tu zcela jistě je.

Třetí skončila loňská vítězka kategorie žen Johana Nápravníková-Kořanová z YC Neratovice, která úspěšně závodí společně se svým manželem Jakubem Nápravníkem ve třídě Fireball. Pravidelně se účastní také České jachtařské ligy klubových týmů ve třídě Melges 24.

Kategorii juniorek ovládla teprve třináctiletá Kristýna Chalupníková z TJ Rapid Brno, která vloni vybojovala 6. místo na mistrovství Evropy ve windsurfingu ve třídě BIC Techno 293. Druhá byla již zmiňovaná Sára Tkadlecová a třetí skončila Klára Himmelová z Yacht Clubu Nechranice, která vloni začala úspěšně závodit ve třídě Laser 4.7. Letos chce uspět na ME a MS, dále jí čeká přestup na Laser Radial, na kterém plánuje účast na MS ISAF.

Mezi juniory zvítězil talentovaný závodník olympijské třídy Laser Jakub Halouzka z Moravského Yacht Klubu, který vloni skončil třetí v celkovém pořadí Eurocupu. V nejsilněji obsazené lodní třídě na světě se postupně propracovává kupředu i na vrcholných podnicích.

Druhé místo obsadila naše nejlepší posádka třídy 29er Jaroslav Čermák a Petr Košťál z YC Pardubice. Ty´m vloni odjel tři závody Evropského poháru, zúčastnil se mistrovství Evropy ve finsky´ch Helsinkách a reprezentoval na mistrovství světa mládeže v Corpus Christi v americkém Texasu. Na všech mezinárodních regatách se tým dostal do zlaté skupiny, tedy mezi absolutní světovou špičku.

Třetí skončil Martin Krsička z YC CERE, který nyní jezdí také na 29eru a patří k nejlepším juniorským kosatníkům u nás. Jeho největším vzorem je David Křížek, který ho přizval do týmu MASTERLAN. Úspěšně s ním zvládl závody na foilujícím katamaranu Flying Phantom v Cardiffu i MČR na Tornadu.

Soutěž týmů byla velmi nabitá. Týmy TŘI SESTRY, HEBE a BOHEMIA PRAHA DEBRA zaznamenaly během loňské sezony velké úspěchy. V anketě byl nakonec nejúspěšnější TŘI SESTRY SAILING TEAM Tomáše Magora Doležala a Radima Citrona Pařízka s loňským Jachtařem roku Milanem Hájkem na kormidle. Tým vloni pořídil novou loď Swan 42 DARING SISTERS a vybojoval stříbro na mistrovství Evropy ORC. Druhý skočil tým HEBE Zdeňka Jakoubka a Zdeňka Sünderhaufa a třetí BOHEMIA PRAHA DEBRA Milana Koláčka.

K vyhlášení ankety, ve které hlasovalo 395 aktivních členů Českého svazu jachtingu, došlo v rámci Společenského večera českého jachtingu v Kulturním centru Novodvorská 8. března. Večerem provázel moderátor Václav Žmolík. Ceny jachtařům roku přišli předat předseda ČSJ Karel Bauer, bývalá atletka Kateřina Janků (Baďurová) z Olympu – centra sportu MV ČR, či Miloš Láznička, zakladatel Hladinové záchranné služby, která letos slaví již 30 let existence. Předseda ČSJ Karel Bauer končí 30. března po mnoha letech ve své funkci. Jako poděkování za dlouholetou činnost a práci pro český jachting převzal během slavnostního večera od Českého svazu jachtingu Čestné uznání.

Nechyběly přehlídky módy v námořním stylu značky Nautica a jachtařského funkčního oblečení značek Gill, Musto a Henry Lloyd ze Sailingcentra. Ceny do tomboly věnovaly také partneři ČSJ firma MARINE a časopis YACHT.


Výsledky ankety Jachtař roku 2018
 

Absolutní vítěz
1. Ondřej Teplý 126 hlasů 
2. Štěpán Sivý 28 hlasů
3. David Křížek 26 hlasů
Kategorie muži
 
1. Ondřej Teplý 743 bodů 
2. Viktor Teplý 409 bodů
3. David Křížek 354 bodů
Kategorie junioři
           
1. Jakub Halouzka 596 bodů 
2. Jaroslav Čermák – Petr Košťál 504 bodů
3. Martin Krsička 496 bodů
Kategorie ženy
  
1. Veronika Kozelská Fenclová 667 bodů
2. Dominika Vaďurová – Sára Tkadlecová 555 bodů
3. Johana Nápravníková-Kořanová 457 bodů
Kategorie juniorky
  
1. Kristýna Chalupníková 608 bodů 
2. Sára Tkadlecová 569 bodů
3. Klára Himmelová 523 bodů
Kategorie jachtařský tým
  
1. TŘI SESTRY SAILING TEAM 676 bodů 
2. HEBE 570 bodů
3. BOHEMIA PRAHA DEBRA 531 bodů
   


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Renault Clio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka