Plzeňané už poslali do Afriky 17 krav a tisícovku kuřat

Dárci v Plzni nakoupili 17 krav, 121 ovcí, 32 včelích úlů nebo 988 kuřat, které letos i v minulých letech putovaly nejchudším lidem planety. Ve středu se také koná dražba obrazů.

Jarní servisní akce AUTO CB

116 dárců také na charitativním eshopu Skutecnydarek.cz koupilo knížky či doučování pro místní děti ze sociálně slabých rodin. Chtěli tak pobavit a potěšit pod stromečkem svoje blízké. Letos se dárky pro Česko podruhé distribuovaly místním dětem.
Peníze vybrané díky Skutečnému dárku pomáhají na Plzeňsku zlepšovat situaci dětí z chudších rodin.

Člověk v tísni díky nim letos mohl nakoupit 35 knížek a navíc další školní pomůcky. “Kromě přípravy do školy s dětmi trávíme volný čas a pravidelně připravujeme různé volnočasové aktivity - chodíme do kina, do vzdělávacích center, jezdíme na výlety i na vícedenní zážitkové akce. Snažíme se tak dětem doplnit zážitky, které jim oproti jejich vrstevníkům často chybí,” říká Dalibor Hapl z plzeňské pobočky Člověka v tísni.

“V současné době se individuálně věnujeme 33 dětem, do našich školních klubů, kde probíhá skupinové doučování, je zapojeno dalších 26 dětí. Dětem v předškolním věku se věnujeme v naší “předškole” v Rokycanech. Tak jako v jiných předškolních zařízeních, se i v naší “předškole” snažíme hlavně o to, aby si děti zvykly v kolektivu, dohnaly potřebné dovednosti a byly připraveny na vstup na základní školu,” dodává Hapl.

V Plzeňském kraji pomáhá Člověk v tísni dětem s učením na Domažlicku, Horšovskotýnsku, Klatovsku, Nýřansku, Rokycansku a Stodsku.

Pomoc v Česku
Poslední dva roky pomáhají čeští dárci skrze SkutecnyDarek.cz i jinde v Česku. Dětem chudších rodičů zapojených do doučování nebo předškolních klubů tak umožnili získat několik set dětských knížek. Ty dostaly jako odměnu na konci školního roku, nebo je dostanou k letošním Vánocům. Knížky můžou děti využívat nejen během doučování či v klubech, ale i doma. “Je to hlavně motivace k samostatnému čtení. Pro mnohé je to opravdu první knížka, kterou vlastní,“ říká projektová manažerka Člověka v tísni Petra Sedláčková. “Do předškolních klubů jsme nejčastěji nakupovali interaktivní pohádkové knížky, knihy s říkadly pro rozvoj jazyka, komiksy a pracovní listy,” vypočítává Sedláčková. “S dětmi také navštěvujeme knihovny nebo účastníme se čtenářských klubů.” V tomto roce podpořili lidé přes eshop SkutecnyDarek.cz více než 480 dětí. Člověk v tísni dětem pořídil i potřebné učebnice a pomůcky: mapy, cvičné texty, jazyková pexesa, pracovní listy, obálky, záložky, výtvarné potřeby, deskové hry, šipky, míčky ad. Díky Skutečnému dárku mohl Člověk v tísni také uhradit cestovné více než 300 dobrovolníků, kteří dojíždějí děti doučovat přímo do rodin. V roce 2016 Člověk v tísni také provozoval také 14 nízkoprahových předškolních klubů pro 256 dětí.

Vzdělávací program Jeden svět na školách díky Skutečnému dárku připravil tři semináře pro učitele a podpořil vzdělávací portál jsns.cz, který učitelům bezplatně nabízí 212 audiovizuální lekcí, které aktuálně využívá tři a půl tisíce základních, tedy víc než polovina středních škol v České republice. Dalších 16 seminářů pro učitele uspořádal díky eshopu i vzdělávací program Varianty, který se zaměřil se na práci s dětmi s poruchami pozornosti s hyperaktivitou (ADHD) a metody práce s jinakostí ve třídě a školní družině.

Z Plzně do celého světa
Také díky lidem z Plzeňska může Člověk v tísni pomáhat tam, kde je to nejvíce potřeba. S prodejem dárkových certifikátů začal v roce 2009. Od té doby si je koupilo už přes 50 tisíc Čechů. Za kozy či záchody a další věci pro potřebné dali dohromady více než 75 milionů korun. Díky nim rozdal Člověk v tísni skoro 15 tisíc kusů drůbeže, 6025 koz a ovcí, zasadil 723 tisíc sazenic, pomohl vybudovat 729 bioplynáren, postavil 196 včelích úlů, vybavil 199 škol a zaočkoval 28 217 krav. Skutečné dárky tento rok pomáhaly kromě České republiky také v Etiopiii, Nepálu, Gruzii, Afghánistánu, na Filipínech a na Srí Lance.

“Dražba” obrazů
Obyvatelé Plzně mohou letos spojit podporu sbírky s netradičním zážitkem. „Tuto středu zveme všechny zájemce do plzeňské kavárny Inkognito, kde bude připravena dražba obrazů. Nejde tedy o dražbu v pravém slova smyslu, ale budeme nabízet dárkové certifikáty sbírky Skutečný dárek a pro ty, kdo se rozhodnou ji podpořit nejvyšší částkou, máme připravené dárky navíc - originální obrazy, které vytvořili pracovníci naší pobočky,“ vysvětluje Dalibor Hapl. Akce se koná od 20.00 hod.

O Skutečném dárku
Skutecnydarek.cz je charitativní e-shop Člověka v tísni určený na podporu lidí v nejchudších zemích světa. Dárci v něm nakupují tištěné nebo elektronické certifikáty, které s věnováním darují pod stromeček svým blízkým. Nákupem certifikátu Skutečné kozy přispějí do programu OBŽIVA a za jejich dar je nakoupena například koza. Pokud je ale v dané chvíli prodáno příliš mnoho koz a je potřebnější nakoupit jiné prvky programu OBŽIVA, jako například ovce, zemědělské nářadí nebo sazenice stromů, nakoupí Člověk v tísni je. Za dar tedy vždy nakoupí to nejpotřebnější v programu OBŽIVA, který dává lidem práci. Podobně je tomu s programy ŠKOLY, ZDRAVÍ, VODA a VZDĚLÁNÍ V ČR. Detailní vysvětlení lze najít na http://www.skutecnydarek.cz/pages/faq/


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka