Plzeňská univerzitní kavárna Družba znovu otevírá

S novým semestrem byla v centru Plzně na rohu Sedláčkovy a Riegrovy ulice po několikaměsíční pauze znovu otevřena také univerzitní kavárna. Změnila nejen svůj název a interiér, ale i celkovou koncepci.

Jarní servisní akce AUTO CB

Univerzitní kavárna Družba zůstává plně otevřena široké veřejnosti, prostor by měl však nabídnout více zázemí pro nejrůznější přednášky, kulturní a studentské aktivity.

I když je kavárna na poměrně lukrativním místě, hlavním zájmem provozovatelů není generování zisku – přispět by chtěli zejména k naplnění tzv. třetí role univerzity. „Družba nabídne zázemí pro zprostředkování vědění, které na univerzitě vzniká, a to včetně kritického zhodnocení společenských problémů, se kterými se v životě setkáváme,“ vysvětluje Ľubomír Lupták, předseda družstva Hlas, které kavárnu nově provozuje. Podle něj je přirozené, že na jednotlivých akcích bude družstvo spolupracovat i s neziskovým sektorem. Ostatně tak tomu je už při stávajícím provozu druhého podniku družstva – kavárny, fotostudia a sociálně vědního antikvariátu Inkognito v plzeňské Husově ulici.

V Družbě se budou konat kulturní a vzdělávací akce také díky plánované spolupráci s přilehlými prostory galerie a Kulturky. „Propojení provozu kavárny s univerzitou bude posilněno v neposlední řadě tím, že bude nabízet prostor pro studentské akce. Také obsluha kavárny bude zajištěna zejména prostřednictvím studentů. Kavárna by měla plnit především roli prostoru pro vzájemné setkávání studentů, akademiků, umělců, aktivistů a vlastně všech lidí, kteří mají rádi dobrou kávu a pivo,“ uvádí Ľubomír Lupták.

Kavárna Družba se bude soustředit i na specifický sortiment nabízených nápojů a pochutin. „Orientujeme se na nabídku menších výrobců, a to nejlépe z našeho regionu či s nějakou přidanou sociální hodnotou. Našim klíčovým dodavatelem je tak pivovar Chříč, sociální podnik ze severního Plzeňska, který zaměstnává lidi se zdravotním postižením,“ nabízí příklad Ľubomír Lupták. Zmiňuje se i o dalších specialitách podniku, mezi které patří například férová výběrová káva v bio kvalitě od sociálního družstva Fair & Bio z Kostelce nad Labem, minerální vodu Il Sano z rodinného pivovaru Chodovar, poctivý mošt z rodinné moštárny v Úhercích či skvělý férový kubánský rum Ron Varadero.


Fotogalerie
The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Jarní servisní akce

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka