Plzeňské divadlo bude hostit Mezinárodní exhibiční vystoupení žáků baletních škol

Jubilejní X. ročník mezinárodní přehlídky baletních škol se bude konat v neděli 5. listopadu od 18 hodin ve Velkém divadle DJKT v Plzni.

Cílená propagace v Plzni

Nejlepší žáci amatérský baletních škol a studií předvedou své umění bez zbytečného napětí a zároveň budou reprezentovat svoji školu v krásné historické divadelní budově. Tato jedinečná akce, první v České republice i střední Evropě, se letos koná již po desáté.

„Jedná se o akci, při níž chceme žákům a žákyním baletních škol dopřát možnost nesoutěžního srovnání a motivovat je k dalšímu náročnému tréninku a studiu nejen tím, že jim umožníme zatančit si na „prknech, která znamenají svět“, říká jedna z organizátorek Šárka Ženíšková. „Jako každoročně je i letošní BALET GALA věnováno osobnosti, která je nedílně spjata se světem baletu a také s výchovou mladých tanečníků a tanečnic. Je nám velkou ctí, že tento jubilejní X. ročník bude věnován zakladatelce BALET GALA, bývalé tanečnici plzeňského divadla a stále kulturně aktivní a obdivuhodné paní Bohumile Mejcharové.“

Letos na jevišti uvidíte vítěze a laureáty tuzemských a zahraničních soutěží, včetně soutěže „Plzeňský střevíček“, která je pokračovatelem nejstarší amatérské baletní soutěže u nás.

Letošního jubilejního X. ročníku se zúčastní přes 130 mladých tanečníků a tanečnic (nejmladší účastnici je 6 let) z 24 škol z celé České republiky a také školy z polského Lublinu, německého Fürthu, Nürnbergu, Bayreuthu a Erlangenu. Nebude chybět ani Detské baletné štúdio Bratislava, jehož žáci s námi absolvovali všechny ročníky BALET GALA od roku 2008.

Těšit se můžete jak na špičková sólová vystoupení tak skupinové choreografie se zaměřením na klasický balet včetně moderního a současného pojetí. Na samý závěr bude uvedeno to nejlepší z baletu Bayadéra. Jako hosté vystoupí žáci tanečních konzervatoří a jako hlavní hvězdy večera sólisté Národního divadla a držitelé významných ocenění Adam Zvonař a Radka Příhodová.

Letošním slavnostním večerem bude provázet Taťána Kupcová, herečka Jihočeského divadla v Českých Budějovicích.

Vstupenky jsou k zakoupení online přes Plzeňskou vstupenku, www.djkt.eu a v pokladně předprodeje DJKT v Plzni.

Od roku 2013 jsou ke každému ročníku organizovány taneční workshopy, kterých se mohou účastnit i zájemci z řad široké veřejnosti se zájmem o tanec. Letos proběhnou v sobotu 4. listopadu v prostorách FIT DANCE ART. Nebude chybět moderní a klasický balet pod vedením sólistů Divadla J. K. Tyla Martina Šintáka a Richarda Ševčíka, step se skvělou Kamilou Borovskou ze Step by Step studia a jazz s Michaelou Strnadovou.

Celý projekt pořádá spolek Balet, z.s., který sdružuje penzionované a aktivní tanečníky a jejich žáky. Akce se koná zejména za podpory města Plzně, Plzeňského kraje a Nadace 700 let města Plzně.

4. 11. od 9:00 - 14:00 - taneční workshopy - Fit Dance Art - náměstí Republiky 28, Plzeň
5. 11. od 14:00 - 17:00 - zkoušky na jevišti, možnost fotografování
    18:00 - 20:30 - galavečer


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
po 23.10.2017 17:07



0 +
 
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka