Plzeňské dopravní projekty inspirují Prešov

Chytré projekty v dopravě, které už zavedla či zavádí Plzeň, ale i smart záměry připravované v dalších oblastech zajímaly primátorku slovenského Prešova Andreu Turčanovou. K pracovnímu jednání na téma Smart City ji v pondělí 10. července přijal primátor města Plzně Martin Zrzavecký.

Jarní servisní akce AUTO CB

Součástí programu byla návštěva Centra kreativního podnikání v DEPO2015, prohlídka nového plzeňského centra DRONET na podporu průmyslu bezpilotních letadel i návštěva spalovny v Chotíkově u Plzně. Plzeň patří v rámci České republiky k průkopníkům konceptu Smart City, pomocí chytrých řešení chce Plzeňanům usnadňovat každodenní život.

„O Plzni a jejích projektech slýcháme na různých fórech. Naposledy to bylo ve Vídni, kde jsme prezentovali naše dopravní projekty a i Plzeň tam měla své zástupce,“ řekla Andrea Turčanová. Podle ní nyní Prešov zpracovává strategický dokument nutný pro další rozvoj své dopravy i klíčový pro získání dotací z operačních programů. V oblasti dopravy slovenská metropole se zhruba 100 tisíci obyvateli plánuje budování nových trolejí, modernizaci depa, postupně obnovuje vozový park.

Podle primátora Martina Zrzaveckého je velkým smart projektem Plzně například multifunkční Plzeňská karta, již začala Plzeň zavádět v roce 2004. „Využití má v MHD, při parkování, funguje také například pro docházkový systém, připravují se ve vazbě na ni věrnostní programy a další. Je to elektronický klíč k branám města,“ uvedl primátor.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka